Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Eet je slim met brainfood - Stay smart. Keep eating.

Voeding & Gezondheid
Charlotte Labee
17/01/2020
Eet je slim met brainfood

Brain balance: je hand terugtrekken wanneer je een vlam nadert, verontwaardigd je frustraties uiten wanneer de jury in ‘Dancing with the stars’ jouw topfavoriet te weinig punten toekent, een traantje wegpinken bij het lezen van een romantisch boek… Zonder je hersenen, vergeet het maar! Het is de machinekamer van je lichaam, 24 uur per dag in de weer om je emoties, je doen, denken en voelen aan te sturen, en er überhaupt voor zorgt dat jij functioneert. Maar toch is er vandaag de dag nog altijd meer niet geweten over onze hersenen dan wel. Hoe kun je je cognitieve functies voor je laten werken, in plaats van tegen je? Expert ter zake, Charlotte Labee, neemt ons mee op sleeptouw en begeleidt ons op deze reis door onze grijze massa.

Op school wordt er weinig aandacht besteed aan de werking van het brein. Dat is een zonde, want het is een feit dat een hoop gezondheidsissues hun oorsprong kennen in onze hersenen. Zonder enige kennis zou het lijken alsof we helemaal geen controle hebben over wat er allemaal gaande is in die bovenkamer van ons, maar niets in minder waar. Hoe kun jij er zelf een invloed op uitoefenen, vraag je? Wel, eerst en vooral is het essentieel om de basisbeginselen te begrijpen. Hoe helpt je brein je bij het maken van beslissingen, wat is de functie ervan in relatie tot je emoties, welke patronen tref je er aan,…? Eens je je hiervan een beeld kan vormen, sta je meteen al een hele stap verder in het proces. En dat is nodig, want onze leefomgeving is de laatste jaren heel wat veranderd, zo extreem zelfs dat onze grijze massa het niet meer kan bijbenen. Resultaat? Disbalans, die zich uit in burn-outs, depressies, obesitas…

Herprogrammeer je brein

Tijd om daar verandering in te brengen, met behulp van de 'Golden Growth-methode' die Charlotte op punt stelde, waarin je in zes stappen binnen zestig dagen naar een gedragsverandering toewerkt. Het herprogrammeren van de hersenen wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. Daarnaast komt brain balance aan de orde, want daarin schuilt het geheim van verandering. Balans in je brein zorgt met name – zoals je kan vermoeden - voor meer evenwicht, op de werkvloer, in je gezinsleven, in je bedrijf, maar ook in je lichaam. Hoe geweldig zou het niet zijn mocht je dit alles kunnen bereiken, gewoon door je eetpatroon wat aan te passen? Pretty damn cool, denk je waarschijnlijk. Versterk je hersenen, ontwikkel meer focus en ervaar zo minder stress.

Het recept voor een gezonde bovenkamer

Brainbalance food getuigenis expert voeding Bloom web

STAP 1/ Het begint in je darmen

Je microbioom, ofwel je darmen, zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Lange tijd werd er gedacht dat alle neurotransmitters/hormonen in de hersenen aangemaakt werden. Intussen weten we dat dat ook op andere plaatsen in het lichaam gebeurt. Zo kent 90% van het gelukshormoon serotonine z’n oorsprong in je darmen. Hoe gezonder je darm is, hoe beter je voor je hersenen zorgt, en vice versa. Onthoud hierbij dat je voeding het potentieel bezit om eerst je darmen te helpen, of te beschadigen (!), daarna je brein en uiteindelijk de rest van je lichaam. Je darmen en hersenen communiceren de hele dag door met elkaar.

STAP 2/ ‘Stressed’ is ‘desserts’ spelled backwards

Je kunt voeding zien als informatie voor je cellen. Weet dat je lichaam uit honderden miljarden cellen bestaat. Die cellen wil je zo goed mogelijk verzorgen, zodat ziekte zoveel mogelijk buiten de deur blijft. Hoe gezonder je cellen, hoe sterker je immuunsysteem en hoe beter je body & mind kunnen presteren. Het eten wat je in je mond stopt bepaalt en beïnvloedt de hormoonspiegels, de immunologische activiteit en zelfs de stressspiegels in je darmen, en beïnvloedt op die manier ook je hersenen. Een voorbeeld van stress die uit voeding ontstaat is bewerkt voedsel, want door dat bewerkt voedsel krijgen je cellen te maken met oxidatieve stress. Dat ervaar je als innerlijke onrust, slapeloosheid, een overvol hoofd en nog veel meer klachten.

(lees verder onder de afbeelding)

Brainbalance food quote Julia Child Bloom web

STAP 3/ Evenwicht in je hersenen = balans op de weegschaal

Hoewel je lichaamsgewicht deels afhankelijk is van genetische factoren, wordt het voor meer dan 80% bepaald door omgevingsfactoren. Door een disbalans in je hersenen kan het zijn dat je niet meer kunt afvallen, terwijl je heel goed beseft dat je gewicht te hoog is. Als het op gewichtsproblemen aankomt, heeft het brein in veel gevallen de touwtjes in handen. Hoe je eet, wat je eet, wanneer je eet, en zelfs stress uit het verleden kan je aansturen op een eetpatroon dat je eigenlijk niet wilt, omdat je weet dat het niet goed voor je is. Waarom ons brein hierop aanstuurt? Ieder brein kiest altijd voor de weg met de minste weerstand. Pas wanneer je je breinprocessen leert begrijpen, kan je naar die gedragsverandering toe werken. Dus, door je brein te veranderen, in evenwicht te brengen, evolueer je naar een 'normaal' lichaamsgewicht.

Brainbalance food boodschappenlijstje Bloom web

STAP 4/ Stop eating sugar, you’re sweet enough already

Bij de meeste mensen worden pieken en dalen in energie niet bepaald door hun DNA, maar door hun voeding. Suiker kan een geweldige energieboost geven, maar kan je ook totaal laten instorten. Het wordt allemaal bepaald door wat je eet. Er wordt in sommige artikelen zelfs een vergelijking gemaakt met de drug cocaïne. Dan wil ik daar direct bij vermelden dat het hier niet gaat om de chemische werking en chemische beschadiging die cocaïne teweegbrengt, maar over de dopamineverslaving, die zowel suikers als cocaïne uitlokken. Daarom zijn zoveel mensen verslaafd aan suikers, want met suikers bereik je veel sneller je beloningssysteem in je brein dan met bijvoorbeeld boerenkool. Dat is de reden waarom je hersenen zeggen: “Ik wil meer, ik wil meer”, en dat is precies ook de reden waarom het zo moeilijk is om van een suikerverslaving af te komen. Met een volwaardig voedingspatroon waar voldoende energie in zit (500-800 gram groenten per dag, voldoende mineralen, vitamines en goede vetten) hunkert je brein niet langer naar energie. Is je energiepeil stabiel, dan zijn er geen sugarcravings en heb je niet eens de behoefte aan iets zoets.

STAP 5/ Hydrateren die handel

Door voldoende water te drinken (1,5 à 2 liter per dag), help je je brein beter te functioneren. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je brein tijdens de nacht dehydrateert (uitdroogt). Uitdroging in je brein kan een krimp van wel 30% veroorzaken en dat betekent dat je brein 30% minder goed functioneert. Iedere ochtend een groot glas water drinken gaat uitdroging tegen. Als je weet dat ons brein voor wel 70% uit water bestaat, dan kan je je voorstellen dat een tekort aan water onmiddellijk negatieve gevolgen heeft voor de werking ervan.

STAP 6/ Memory food

Je kunt je geheugen vele malen verbeteren door de juiste voeding. Maar wat is dan de juiste voeding, hoor ik je al vragen? Haal inspiratie uit bovenstaand boodschappenlijstje en vertrek de volgende keer beter gewapend naar de supermarkt/wekelijkse markt/groente-, fruit- of visboer.

Je kunt elke dag bewust bezig zijn met je voeding, maar als je op andere vlakken disbalans ervaart, zal je gezondheid daar toch onder lijden. Brain balance wordt bereikt door een samenspel van allerhande factoren. Maar dat is voor een andere keer!

Brainbalance boek Charlotte Labee Bloom web

Boekentip – Lees je slim!
Brain Balance: het geheim voor geluk en gezondheid

Charlotte Labee
ISBN: 9789083012902
€20,-

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom