Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

De waardevolle eigenschappen van een HSP’er: wat als je de wereld altijd luid en overweldigend ervaart?

Voeding & Gezondheid
Isabelle Lambrecht
25/11/2020
De waardevolle eigenschappen van een HSP’er

Sommige mensen zijn geboren met enkele extra voelsprieten. Dat wil zeggen dat zij de wereld net dat tikkeltje intenser beleven dan anderen. Zo’n 15 tot 20% van de bevolking zou hoogsensitief zijn, maar lang niet iedereen is zich daar van bewust. Zeker in conservatievere kringen wordt dit vaak afgedaan als aanstellerij. “Je moet wat weerbaarder worden”, “Wees niet zo’n spelbreker” of “Jij huilt voor het minste”: dergelijke uitspraken krijgen velen onder hen dagelijks onterecht te verwerken. Herkenbaar? Dan behoor jij misschien wel tot die unieke groep van HSP’ers.

Gevoeligheid scoort niet erg in deze maatschappij, er wordt vaak negatief over gedaan. Toch is hooggevoeligheid eerder een zegen dan een vloek, ook al voelt dat niet altijd zo. Tuurlijk, er zijn uitdagingen, maar eens je je bewust bent van wat je aankan en wat niet, kun je deze gave helemaal in je voordeel laten uitdraaien. Inzicht komt dus op de eerste plaats. Wat zijn jouw sterktes als HSP’er? En hoe kun je die inzetten voor een gelukkiger leven en een betere wereld?

Ik voel, ik voel wat jij niet voelt

Er zijn die intense momenten van het genieten van die heel eenvoudige dingen: de stilte, een zonsopgang, de kracht van een bos waarin jij kan baden, het genot bij het zien van een stralende kindersnoet, de verwondering voor de natuur... In die momenten kan jij als het ware oplossen, en je gedragen voelen/weten door het geheel. Voor een niet HSP’er is dit heel abstract. Ze snappen niet goed dat je kan opgaan in zulke simpele dingen. Of er zo intens door geraakt kan worden. Dit geeft jou op mentaal vlak een serieus voordeel, want jij kan als geen ander energie halen uit de kleine dingen. Maar ook op sociaal vlak is je hooggevoeligheid een pluspunt: jij voelt de gemoedstoestand en emoties van je gesprekpartner feilloos aan, zo kun je hen op de juiste manier ondersteunen. Een aangename kwaliteit in een vriend(in).

Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn in het leven van een hooggevoelig persoon. Er zijn ook momenten waarop je als het ware overstelpt wordt door gevoelens/gedachten en emoties, die je niet direct kan thuiswijzen. Je voelt je goed, stapt met een stralend humeur de deur uit, en plots overvalt je een hevig gevoel van verdriet of irritatie. Je komt terug thuis, in een volledig andere mood dan wanneer je vertrok, zonder duidelijke oorzaak. Of je bent in het gezelschap van anderen, en voelt je plots als een ballon leeglopen, al je energie valt plots weg. Hoe ouder je wordt, hoe meer je lichaam een last wordt omdat het snel pijn doet, zonder energie zit of overbelast is en onder spanning staat. Dat zijn allemaal gevolgen van een te open staan of een meer energie oppikken dan jouw eigen energieveld, of simpelweg: je hoogsensitiviteit.

(lees verder onder de advertentie)

Turn your weakness into your strength

Wanneer je door inzicht en kennis je persoonlijke balans ontdekt, wordt je hoogsensitiviteit een kracht. Je ontdekt dan dat je hooggevoeligheid je helpt om uit het verstikkend keurslijf te stappen die de maatschappij je oplegt. Door je kracht te gebruiken leer je je potentieel te verwezenlijken, te groeien en zo een bijdrage te vormen aan het groter geheel. Als je accepteert dat prikkels bij jou nu eenmaal harder binnenkomen dan bij anderen, kan je veel sneller bijsturen en voorbij de angst gaan. Je gevoel is een feilloos kompas. Het laat je stilstaan bij en bewust worden van het grote verschil tussen positiviteit en negativiteit. Beide liggen heel dicht tegen elkaar. Dankzij je hooggevoeligheid is er dat weten, die zekerheid dat er meer is dan trieste dingen in de wereld. Het is je drive in je zoektocht naar de kern van het leven. Daardoor kan jij doorzetten daar waar de niet-HSP'er sneller zal opgeven. HSP’ers kunnen op een bepaald moment volledig opgaan in, of zich overgeven aan het leven. Zolang er angst is, is overgave onmogelijk.

Je hebt respect voor authentieke mensen en dingen, wie zich fake gedraagt haal jij er zo uit. Ook manipulaties doorprik jij feilloos, zodoende help je enkel de positieve trilling te ondersteunen en te verhogen op aarde. Als je hooggevoelig bent, heb je een lichtere trilling (= minder negativiteit) en kan jij letterlijk je omgeving oplichten. Hoe minder angsten, hoe meer licht jij zal kunnen geven. Wanneer je dat bewust stuurt, ben je zelfs in staat om anderen te healen.

Opboksen tegen deze soms negatieve wereld

Hooggevoeligheid voordelen eigenschappen HSP Bloom web

Het is belangrijk om een goeie structuur in je leven aan te brengen. Elke ziel is hier op aarde om te groeien, om zich zoveel mogelijk van negativiteit te ontdoen. En dit vraagt discipline, moed, wilskracht en doorzetting. Het grootste probleem is de overgevoeligheid zolang je je hoogsensitiviteit niet omarmt. Om het ideaal kader voor jezelf te scheppen moet je eerst je voelsprieten accepteren en dat duidelijk communiceren aan de buitenwereld. Ook al reageert die daar negatief, ontkennend of afwijzend op. Weet dat je hier niet bent om de wereld te redden, die last hoort niet op je schouders te liggen. Wil je de wereld echter verbeteren, ga dan aan de slag met jezelf. Een onbewuste hooggevoelige telt voor twee in het collectief. Hoe verlichter je wordt, hoe meer je doorweegt op het collectief. Op die manier wordt de wereld automatisch lichter en zal de groei voor iedereen op aarde sneller en gemakkelijker verlopen.

Luister goed naar je fysieke noden want het is je lichaam die de overbelasting draagt. Heb je snel warm/koud, doe het nodige. Meteen hoofdpijn als je niet op gezette tijdstippen eet, plan je maaltijden dan goed in. Voel je je niet goed in een ruimte of bij een bepaald persoon, vermijd die dan. Als jij het niet doet zal niemand anders het voor jou doen. Wees zo bewust mogelijk. Lees je lichaam. Uit je fysieke kwalen kan je afleiden op welke gebieden je nog met negativiteit worstelt. Heb lak aan ‘beleefdheid’ en etiquette, volg je gevoel. Blijf echter altijd correct, eerlijk en vriendelijk en bovenal vol liefde. Zorg voor een ruimte (al is het maar een hoekje) of dagelijkse momenten die enkel en volledig voor jou zijn. Hoe meer je in je eigen trilling kan vertoeven hoe beter.

Zorg voor regelmatige douches of zeezoutbaden. Wees geen papegaai die mooie spreuken of boeken napraat. Lees alles bewust, sta erbij stil en voel of er voor jou waarheid in zit. Zorg dat alles wat je zegt en doet volledig door jezelf gedragen wordt. Wees authentiek. Is er iets dat nog wringt of neutraal is, laat het dan nog wat rusten. Op het juiste moment zal nieuwe informatie je op je weg ondersteunen. Durf hulp te vragen, je hoeft de dingen niet alleen te doen. Wanneer je een keuze maakt is het je volste recht om binnen die keuze hulp en advies te vragen. Groei is altijd een uitwisseling, een interactie met de buitenwereld. De toets achteraf is dan wel op jouw eigen kracht. Elke keuze, elke toets is jouw kracht en verantwoordelijkheid. Wees zacht en liefdevol voor jezelf, en laat die onnodige kritiek achterwege. Trap niet in de val van medelijden. Er is geen lijden, enkel een groeien naar liefde. Mededogen daarentegen mag je volop koesteren. Omring je in je woning enkel met positieve dingen die je mooi en leuk vindt. En tot slot: de natuur, en vooral de zee, is een uitstekende ‘oplader’. Zorg voor voldoende contact met de natuur, dieren en planten.

Zeg ja tegen jezelf, zeg ja tegen dit leven als hooggevoelig persoon en je zal je op en in een stroom vol liefde bevinden.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom