Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Women’s circles: sacred en empowering

Spiritualiteit
Ada Dierick
15/08/2022
Women’s circles:  sacred en empowering

Steeds meer vrouwen hebben nood aan een community. Nu misschien meer dan ooit. Een plek waar ze hun hart kunnen luchten en zichzelf kunnen zijn zonder door anderen beoordeeld te worden. De lockdown, de beperkende maatregelen en de anderhalvemetersamenleving hebben diepe sporen achtergelaten. Een ervaring die veel eenzame gevoelens teweegbracht. Vrouwen verlangen naar een diepere connectie, een verbintenis. En women’s circles bieden uitkomst.

Een eeuwenoude traditie

Women’s circles zijn niets nieuw onder de zon. Volgens eeuwenoude traditie kwamen vrouwen samen in groep om eten en ervaringen te delen. Een heilige gebeurtenis die vooral plaatsvond tijdens een Nieuwe of Volle Maan. De Maan symboliseert namelijk vrouwelijke energie en als een vrouw aligned is met de Maan zal haar cyclus dat ook zijn. Deze vrouwen verenigden zich in ‘red tents’ om samen te menstrueren en te rusten. Er werd ingezet op verbintenis onder elkaar en met de natuur. Vooral Native Americans praktiseerden deze cirkels om vrouwen een stem te geven en zich gehoord te laten voelen. Ook voerden ze andere rituelen uit tijdens de bijeenkomsten en zongen ze native liederen.

Maar deze heilige gebruiken verdwenen naar de achtergrond. Onze samenleving van vandaag is gebaseerd op overwegend mannelijke energie en de onderdrukking van de vrouw. Vrouwen dragen jaloezie naar elkaar toe en zien elkaar als concurrenten. Dit terwijl vrouwen net zo machtig kunnen zijn als mannen als ze zich verenigen en uit liefde naar elkaar toe handelen.

De helende kracht van women’s circles

”Iets luidop zeggen zorgt ervoor dat dingen op zijn plaats vallen”

Women’s circles zorgen voor deze verbintenis. Vrouwen van alle leeftijden komen samen om elkaar te steunen en naar elkaar te luisteren. Het is zo mooi om ruimte te maken voor een ander en de tijd te nemen naar iemand te luisteren. Bij deze bijeenkomsten is het niet de bedoeling dat er advies of raad wordt gegeven. Er moet niet naar een oplossing gezocht worden voor de problemen. Je deelt je eigen ervaringen en gedachten en luistert naar de anderen zonder vooroordelen. Dat is alles. Maar toch heeft dit een zeer helend effect. Vanaf dat je de dingen luidop zegt, helpt het voor jezelf om hier afstand van te nemen en alles even op zijn plaats te laten vallen. Zeker voor piekeraars kan dit een ware verademing zijn. Er wordt een safe space gecreëerd.

Feeling the flow

De vrouwen komen letterlijk samen in een cirkel te zitten rond een middelpunt. Dit middelpunt kan een altaar zijn met kaarsen en kristallen of mandala’s. Degene die aan de beurt is om te praten, houdt een voorwerp vast zoals een stok of een kristal. De cirkel kan ook versierd worden met kaarsen of rustgevende decoratie. Zolang er maar een sfeer van veiligheid en rust heerst. Verder maken de vrouwen of de sisters dat de plek aangenaam en ontspannen is.

”Het principe is het delen en luisteren”

Wat er allemaal gedaan wordt tijdens deze circles hangt af van de flow. Meestal gaat dit heel natuurlijk en vrij. Het principe is het delen en luisteren. Verder wordt in sommige kringen de ‘Devi’, Sanskriet voor godin, geëerd. Zij staat in het hindoeïsme symbool voor the divine feminine nature. Dat doet men door verse sappen of rauwe chocolade te nuttigen. Vaak worden er ook mantra’s gezongen, intenties gezet, rituelen uitgevoerd of een tarotkaartje gelegd. Alles hangt af van de sfeer. Soms is er ook een eregast die spreekt over bepaalde onderwerpen zoals bijvoorbeeld zwangerschap of menopauze.

Organiseer je eigen women’s circle

Als je je geroepen voelt zelf deel te nemen aan een women’s circle kan je kijken of er in je buurt een plaatsvindt. Je kan echter ook altijd zelf een bijeenkomst organiseren. Zorg ervoor dat je een ruimte ter beschikking hebt waar je niet gestoord kan worden. De sfeer schep je zelf door de ruimte rustgevend en knus aan te kleden en te decoreren met spirituele voorwerpen. Zorg ook voor een middelpunt waarrond de cirkel gevormd wordt en een significant voorwerp zoals een kristal om door te geven wanneer iemand aan het woord is.

Dus… Roep je sisters samen en deel een mooie en helende ervaring van onderlinge verbintenis en versterking!

Vind alle accessoires voor een Women's Circle in de Bloom shop

1/ Klankschaal Zenkoan - €28,50
2/ Suncatcher - Paars Maantje
- €57.50
3/ Florida Water Cologne - €10,95
4/
Zoutkristal Theelichthouder Sfeerlicht - €8,50

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Waarom originele kerstpakketten beter zijn voor de teamgeest

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat veel bedrijven weer nadenken over het perfecte…

Lees meer
Inspiratie

De Hawaiiaanse wijsheid achter Ho’oponopono

Ho’oponopono (ho-o-pono-pono) is een Hawaiiaanse geneeswijze die draait rond verzoening en…

Lees meer
Astrologie

Wat leert jou de Aarde in je geboortehoroscoop?

Binnen de astrologie ligt meestal de nadruk op het zonneteken (of sterrenbeeld). We zijn echter…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom