Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Een sterk basisritueel: een must voor elke moderne heks + voorbeeldritueel!

Een sterk basisritueel: een must voor elke moderne heks

Alles is energie en die energie kan beïnvloed worden. Moderne heksen geloven dat energieën extra kracht krijgen als ze ondersteund worden door spreuken, kruiden en kaarsen. Een ritueel kan een Wicca bijstaan in haar aspiraties. Maar zo’n magisch ritueel vereist een goede voorbereiding. And you know what they say… Een goed begin is het halve werk.

Een goede basis is noodzakelijk bij het uitvoeren van rituelen. Ook als beginnende heks is het verstandig te beginnen met een juist basisritueel. Van daaruit kun je verder werken naar andere spreuken en andere rituelen. Een ritueel bestaat uit een begin, midden en einde. Het begin en einde zijn het openen en sluiten van de cirkel (waar je ritueel plaatsvindt). Het midden is de reden van je ritueel.

Hoe begin je eraan?

Eerst bereid je alles nauwkeurig voor. Bedenk vooraf wat je nodig hebt om je ritueel succesvol uit te voeren. Hierbij kun je denken aan een tekstje met je intentie, de juiste kaarsen en passende wierook. Kies voorwerpen die de vier elementen aarde, water, lucht en vuur voorstellen. Gebruik je het Goddelijke, dan kies je hiervoor ook het nodige.

Het meest praktische is je doel eerst volledig uit te schrijven. Wat hoop je te bereiken? Op basis hiervan kan je een korter tekstje maken, een gedicht als je graag rijmt of een tekening die dit voorstelt. Hou je tekst kort. Denk ook alvast na over de kaarsen. De kleur van de kaarsen hebben namelijk te maken met je intentie. Geel staat bijvoorbeeld voor geluk, roze voor liefde en blauw heeft een helende kracht, maar betekent ook communicatie.

Veel moderne heksen nemen graag voordat ze beginnen aan hun ritueel een bad. Een warm bad helpt bij het verwijderen van stress en spanningen zodat je optimaal uitgerust bent. Daarnaast kiezen veel Wicca ervoor om speciale kleding te dragen. Ceremoniële kleding zorgt ervoor dat je gefocust bent op wat komen gaat.

Tussen de werelden

Basisritueel Bloom Web 2

Als je voorbereid en uitgerust bent, kies je een rustig plekje voor je ritueel en zet je alles klaar. Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Ben je thuis? Zorg dan dat je telefoon, radio, tv en deurbel uitgeschakeld zijn. Ga je de natuur in? Wees dan op alles voorbereid. Zo is een pakje lucifers handig om kaarsen aan te steken en een fles water om die brandende kaars te blussen, mocht ze een eigen leventje beginnen te leiden.

Je ritueel vindt plaats in een heilige cirkel. De cirkel is de ruimte waar je ritueel ‘tussen de werelden’ plaatsvindt. Belangrijk is daarom om altijd een begin en een einde te creëren. Ook als je het ritueel voortijdig moet afbreken, is het einde of het afsluiten van belang. Een cirkel ‘trek’ je met de klok mee, met je wijsvinger, je dominante hand, of met een athame (mes met een dubbele snijkant) mocht je deze bezitten. In een groep kan je (rekening houdend met de coronamaatregelen) in een cirkel staan en één voor één een kaarsje aansteken en dit voor je plaatsen. Tijdens het trekken van de cirkel, visualiseer je een cirkel rond je plekje. Je maakt een scheiding tussen je rituele ruimte en de buitenwereld. Hierna roep je de windstreken en de goden aan. Schrijf hiervoor ook tijdig je tekstje. In een groep kan er per windstreek een persoon aangeduid worden. Bepaal vooraf de ligging van de windstreken.

Daarna begint het eigenlijke ritueel. Je spreekt je dank of je wensen uit of je viert wat je te vieren hebt. Maak gebruik van je tekstje of gedichtje dat je eerst hebt geschreven. Je kan zingen, dansen of in stilte mediteren en je intentie visualiseren. Doe wat goed voelt en het beste past bij het doel van je ritueel.

Na het ritueel

Neem dan rustig de tijd om af te sluiten. Eet en drink wat. Grond! Neem je omgeving in je op. Afsluiten doe je in omgekeerde volgorde. Eerst dank je de Goden, dan de windstreken en dan sluit je de cirkel tegen de richting van de wijzers in. Ruim alles op en neem vuilnis mee.

En... wees voorzichtig met wat je wenst! Het zou kunnen uitkomen 😉.

Bonus // Met dit handige voorbeeldritueel kun je alvast aan de slag

Bepaal op welke dag je het beste je ritueel uitvoert. Zondagen zijn bijvoorbeeld geschikt voor rituelen op het vlak van werk. Deze dag richt zich namelijk op carrière, ambitie en doelen. Om nog gerichter te werken, kun je de planetaire uren van die dag opzoeken. Dit ondersteunt je doelen. Je kunt bijvoorbeeld starten in het uur van Mars (actie) dat gevolgd wordt door het uur van de Zon (carrière). Wil je nog meer power in je ritueel? Kies dan ook voor een passende maanfase. Zorg dat je voorbereid bent en dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt, zoals kaarsen, wierrook en je zelfgeschreven spreuk waarin je intentie duidelijk naar voren komt. Denk na over de locatie en zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden. Zet je mobiel dus op stil, trek de stekker uit de radio en zet die deurbel uit.

Basisritueel Bloom Web 3

First things first

 1. Begin met het creëren van de magische cirkel. Deze trek je mee met de richting van de klok. Roep de wachters van de windrichtingen en de Goden aan: “Ik roep de krachten van aarde, lucht, vuur en water aan. Ik roep de moedergodin en vadergod aan om…”
 2. Steek de kaarsen en de wierook aan. Neem je geschreven spreuk bij de hand. Lees de tekst en visualiseer de uitkomst die je met het ritueel wenst te bereiken.
 3. Je spreuk en je visualisatie van de gewenste uitkomst kun je ondersteunen door te drummen, te zingen of te dansen. Zo voeg je extra energie toe aan je ritueel.
 4. Tegen het einde van je ritueel aan kun je ervoor kiezen om je spreuk te verbranden. Doe dit wel in een vuurvaste pot.
 5. Als je klaar bent, drink en eet dan wat. Het laat je opnieuw gronden.
 6. Bedank de Goden en de wachters en neem afscheid van ze. De cirkel hef je op door tegen de wijzers van de klok in de cirkel te tekenen.

En het resultaat?

Die kun je verwachten bij de eerstvolgende Volle Maan, soms ook met de Nieuwe Maan. Het resultaat kan zich aandienen in de vorm van informatie die opeens tot je komt of inzichten die je ineens te binnen schieten. Gebeurt dit niet? Dan kan het zijn dat het nog niet het juiste moment was om dit dilemma op te lossen.

Alle wicca accessoires voor moderne heksen vind je in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Op zoek naar het perfecte cadeau voor elk dierenriemteken

Word je telkens opnieuw door stress overmand wanneer je een geschikt cadeau moet kopen voor je…

Lees meer
Astrologie

Opening van de grensovergang in Rafah (Palestina): een horoscoopanalyse

Op 21 oktober 2023 om 9.00 uur Belgische tijd, wat overeenkomt met 6.00 uur GMT, kwam eindelijk het…

Lees meer
Spiritualiteit

Samhain: het heksennieuwjaar op 31 oktober

Het Jaarwiel loopt ten einde. Een nieuw begin vangt aan. Het is de periode van donkere tijden…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom