Spirituele Bloom Fairs • 8 december 2024 • Furnevent Veurne

7 preconceptionele tips voor een gezonde zwangerschap

7 preconceptionele tips voor een gezonde zwangerschap

Zo, de kogel is door de kerk. Je bent klaar om moeder te worden. Toch loopt het zwanger worden niet altijd van een leien dakje. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heb je één jaar nodig hebben om je zwangerschapswens werkelijkheid te zien worden. Een tijdje geleden stond die teller nog op twee jaar. Het lijkt wel alsof een kind verwekken een race tegen de klok is geworden! Je hebt dan misschien wel het gevoel dat je op dit vlak gewoon ‘geluk’ moet hebben, maar niets is minder waar. Heb jij al gehoord van preconceptionele zorg? Het kan namelijk jouw kansen op een gezonde zwangerschap doen toenemen zonder chemische ingrepen of hormonale behandelingen. Prachtig toch?

Toxische stoffen vermijden

Er zijn heel wat levensstijlenadviezen die een positieve invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. Een aantal daarvan zijn ondertussen algemene kennis: niet roken, niet drinken en voldoende bewegen. Toch zijn er nog andere, minder gekende tips die jouw kansen op een bolle buik aanzienlijk kunnen vergroten.

Heel wat vruchtbaarheidsklachten hebben te maken met hormoonverstoorders. We vinden ze tegenwoordig overal. Zelfs ons drinkwater is niet vrij van microverontreiniging met bepaalde antibiotica, hormonen, pesticiden, insecticiden, weekmakers en brandvertragers als boosdoeners. Bronwater uit glazen flessen of een goede waterfilter die deze stoffen uit je drinkwater haalt, is een belangrijk aandachtspunt als je de bevruchting een duwtje in de rug wil geven. Frisdranken met suiker of aspartaam zijn geen goede alternatieven voor kwaliteitsvol water! Deze dranken kunnen zelfs het risico op prematuriteit verhogen.

Wees verder voorzichtig tijdens jouw menstruatie. De meest courante inlegkruisjes, maandverbanden en tampons bevatten chloor, polyacrylaat, plastiek en parfum, allemaal zaken die jouw vruchtbaarheid niet ten goede komen. Kies voor biologische varianten, een menstruatiecup of wasbaar maandverband, deze voelen beter aan en veroorzaken gewoonlijk minder irritatie.

Zware metalen zijn een no-go

Zware metalen, we kunnen bijna niet meer zonder leven. Toch lijken ze een link te hebben met verschillende gynaecologische aandoeningen. Lood is steeds minder een probleem omdat dit niet zo veel meer voorkomt in onze samenleving. Als je er toch aan blootgesteld wordt, is een ontgiftingskuur een must.

”Vooral tonijn, zeebaars (en varianten), zwaardvis, haai en makreel kun je maar beter vermijden.”

Bepaalde soorten vis bevatten een hogere dosis kwik dan anderen. Vooral tonijn, zeebaars (en varianten), zwaardvis, haai en makreel kun je maar beter vermijden. Voor een ongeboren kind kan zo’n kwikopname namelijk zeer schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Ook tandvullingen met kwik kunnen jouw vruchtbaarheid én de ontwikkeling van je baby ondermijnen.

Aluminium is heel wat prominenter aanwezig in het dagelijkse leven. Helaas kan het, bij een teveel eraan, je neurologisch systeem verstoren en vruchtbaarheid afremmen. Je vindt aluminium terug in tal van verschillende gebruiksvoorwerpen. Koffie uit capsules drinken, koken in aluminium potten en pannen, eten uit de alom bekende lasagneschaaltjes, je boterhammen inpakken met aluminiumfolie (wat sowieso een slecht idee is, je schaft jezelf beter een herbruikbare brooddoos aan!)… Deze zaken kunnen ervoor zorgen dat jij te veel aluminium binnenkrijgt. Alternatieven? Zeker, denk maar aan inox, glas, geëmailleerde gietijzeren potten…

(lees verder onder de afbeelding)

Preconceptionele tips zwangerschap vruchtbaarheid kinderwens

Dé boosdoener voor je lichaam: stress

Wanneer je stress heb maakt jouw lichaam cortisol aan. Alle bouwstenen die naar cortisol worden omgezet, kunnen niet meer ingezet worden om testosteron, oestrogeen en progesteron aan te maken. Je hebt dus minder vruchtbaarheidshormonen tot jouw beschikking. Je een keertje onrustig voelen, is natuurlijk het probleem niet, maar steeds vaker ervaren mensen chronische stress. De spanningssituaties stapelen zich dan op, en de productie van cortisol swingt de pan uit, met alle gevolgen van dien. In deze fase van het probleem kun je dit niet meer alleen oplossen. Zoek zeker professionele hulp als je op een gezonde manier een kind wil verwekken.

Een hele goede manier om stress binnen de perken te houden is vruchtbaarheidsyoga. Hierbij word je als wensouder begeleid met specifieke oefeningen, vaak in groep. Je kunt ook kiezen voor acupunctuur of voetreflexologie om meer rust te bekomen. Uiteindelijk start stress misschien wel in jouw hoofd, maar het heeft een ontwrichtend effect op je lichaam. Je moet stress dus zowel mentaal als fysiek aanpakken, wil je een blijvend resultaat ervaren.

Healthy mind = healthy body

Preconceptionele tips zwangerschap gezondheid

Uiteindelijk wordt jouw lichaam 9 maanden lang tot het uiterste gedreven, en dat is een hele verantwoordelijkheid. Idealiter start je die periode met een zo gezond mogelijk lichaam. Vul eventuele tekorten aan en streef naar een gezonde levensstijl. Bewegen en voldoende ontspanning zijn hier twee pijlers van, net als een gezonde voeding. Kies voor veel groenten en fruit (van biologische oorsprong).

Wist je dat jouw darmflora van belang is voor je ongeboren kind? De staat ervan bepaalt de kans op allergieën bij je kind(eren). Goede bacteriën opnemen is de boodschap! Zo krijgt je toekomstige kleine spruit alles wat het nodig heeft.

Bereid je maximaal voor!

  • Stop tijdig met je anticonceptie zodat jouw lichaam de tijd en ruimte heeft om terug een natuurlijke cyclus te bekomen. Gemiddeld is daar 6 maanden voor nodig.

  • Pas je voedingspatroon aan: eet meer biologische groenten en fruit, vermijd zwaar bewerkte voeding, stoom of kook in inox of glas.

  • Wees voorzichtig met zaken die je op je huid smeert. Lees de etiketten van je cosmetica en kies voor zuivere producten. Misschien kun je overschakelen op groene, natuurlijke varianten?

  • Let op je gewicht. Extreem onder- of overgewicht doet je kans op een gezonde zwangerschap dalen. Ook diabetes vermindert jouw zwangerschapskansen. Houd die suikerpieken dus onder controle.

  • Doe een zware metalendetox. Laat je hiervoor begeleiden door een gezondheidsprofessional.

  • Ga na of je tekorten hebt aan bepaalde vitaminen en mineralen. Een gezonde zwangerschap vraagt een optimaal voorbereid lichaam.

  • Ga aan de slag met stress! Zoek een goede relaxatiecursus of een relaxatietherapeut die jou begeleidt naar een meer ontspannen levensstijl.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom