Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De talisman: een eeuwenoude, magische geluksbrenger

Spiritualiteit
Bloom
03/02/2022
De talisman: een eeuwenoude, magische geluksbrenger

Talismannen kennen een lange geschiedenis in zowat alle culturen ter wereld. Het geloof dat voorwerpen een bepaalde kracht vertonen is van alle tijden. Geluksbrengers kwamen onder andere voor in de Egyptische, Joodse, Chinese en Indische overlevering. De kracht en het sacrale vermogen van de talisman schuilt in de condensatie van de fluïdische krachten en in de wil van de drager. Hoe werkt dat precies? En wat is het verschil tussen een talisman en een amulet? Je komt het in deze bijdrage te weten.

Wat is een talisman?

Talismannen zijn meestal opgebouwd uit geometrische vormen en symbolen. Volgens de kabbalah is de talisman met zijn vormen een afstemming op planetaire en andere krachten. Het verschil tussen een amulet en een talisman schuilt in de richting van de kracht. Een amulet schermt af, en is dus een defensief voorwerp voor de drager. Volgens Plinius, de Romeinse schrijver, werden amuletten ontworpen om ziektetoestanden af te wentelen. Een soort blokkering van een negatieve energie. Een talisman schept iets, bijvoorbeeld geluk, en is daarom een offensief voorwerp. Het is actief naar buiten toe en zal bepaalde omstandigheden veranderen, iets waar een amulet minder toe in staat is.

Paracelsus, de vader van de homeopathie, maakte veelvoudig gebruik van talismannen. Volgens hem is een talisman ‘niets anders dan een zegel, een figuur, of een beeld van een hemels teken, planeet of constellatie, gedrukt, gegraveerd of uitgehouwen op een daarvoor geschikte steen of op een geschikt metaal, door een werkman, die een rustige geest heeft en betrokken is bij zijn werk en dit op de dagen en uren van de planeet en gemaakt bij een gunstige planetenconstellatie, om aldus zo goed mogelijk de planeetkrachten in zich op te nemen’. Een talisman gelinkt aan een bepaalde planeet dient dus vervaardigd te worden op een dag waarop de krachten van die betreffende planeet het sterkst staan (voor Saturnus is zit bijvoorbeeld zaterdag).

Eliphas Levi, Frans occultist en vrijmetselaar, schrijft in zijn ritueel, dat de talisman ‘een stuk metaal is, dat figuren, letters en tekens bevat, die een speciale wijding gekregen hebben voor een bepaald doel’. Volgens Levi is er een wederkerig verband tussen de tekens (sterrenbeelden) en de ideeën. Op deze wijze wordt de talisman, het vervaardigen en het gebruik er van, een tak van de magie. Talismannen worden teruggevonden in alle beschavingen ter wereld en dit illustreert hun universeel gebruik.

Kracht tot zich nemen met een talisman

Talisman amulet klei geluksbrenger betekenis werking astrologie Bloom web

In alle beschavingen is het altijd een gebruik geweest om de vijand, die men respecteert, bij het overwinnen tot zich te nemen. Bepaalde volksstammen aten zo het hart van de overwonnen vijand op, als symbool om een deel van diens kracht tot zich te nemen. Nog steeds zijn voorwerpen van beroemde personen (of die ze hebben gebruikt, aangeraakt) heel gegeerd, ook al hebben die rationeel gezien geen grote waarde. Waarom verzamelen we dan zo graag gesigneerde CD-hoezen of zelfs kleren die gedragen werden door een celebrity? Omdat ze een deel van het fluïdum, van de energie van de beroemdheid bevatten. Dit fluïdum wordt aldus opgenomen door de drager. Dat kan positief, maar ook heel negatief uitpakken. Draag je een sjaal die ooit toebehoorde aan een tevreden superster, dan zal je delen in dat geluk. Maar was deze persoon onrustig, vatbaar voor verslavingen? Dan neem jij ook die karaktertrek over. Zo gaat het ook met antiek: doorheen de jaren nemen die meubels allerlei energieën op, en die zijn niet altijd positief. Nieuwe gebruikers merken dat heel erg, ook al weten ze niet meteen waar ze die slechte vibe aan toe moeten wijzen. Dit ter illustratie dat zogenaamde levenloze voorwerpen heel wat kracht, energie kunnen bevatten.

Het gebruik van letters en getallen

Talismannen worden gemaakt uit een bepaald voorwerp (meestal metaal, hout of papier, die dan op hun beurt soms worden verwerkt in andere magische objecten, zoals kaarsen). Daar wordt steeds een specifieke vorm en enkele letters aan toegewezen. Zo heb je bijvoorbeeld het ankhkruis, een algemene energiebron. Bij de letters en de getallen blijkt vooral de klank gelinkt te zijn aan de kosmos, wat voor een specifieke kracht zorgt. Dit zagen we ook al bij de Joden, in de kabbala. Ook bevatten heel wat talismannen de letters van woorden, maar deze letters werden in een andere, maar geometrische volgorde geplaatst.

De astrale invloed van talismannen

De werking van een talisman steunt op de astrale invloed die deze aan zijn omgeving geeft. Daarom is het volgens bepaalde auteurs belangrijk daze deze voorwerpen worden gecreëerd op een tijdstip waarop de planeten een gunstige plaatsing vertonen volgens de astrologie. Enkel zo zou een talisman het juiste effect kunnen bereiken. Een talisman is theoretisch gezien slechts de gematerialiseerde wil van de drager. De talisman zal evenwel deze wil van de drager verbinden met de astrale wereld. Zo zijn er talismannen ontworpen voor afscherming, voor genezende invloed te verwerven, voor geldelijke middelen aan te trekken... Maar toch is het nuttig hieraan je eigen intentie toe te voegen. Je wil dat deze talisman iets realiseert. Dit heet een consecratie. Deze consecratie is een soort magnetiseren van de voorwerpen, door de combinatie van het gebaar en het woord. Er zijn heel wat uitvoerige rituelen gekend. De meest eenvoudige is een kleinschalige plechtigheid waarbij wierook gebrand wordt en de talisman in de hand gehouden wordt waarbij slechts één vraag wordt uitgesproken:

“Moge deze talisman mijn ware… (intentie zelf invullen) vervullen”.

Daarna is de talisman, die sowieso al bepaalde krachten bevat, nog eens opgeladen met de eigen wens. Nu kan deze geluksbrenger tot actie overgaan. Succes!

Op zoek naar een krachtige talisman om een bepaalde intentie te verwezenlijken? Je vindt alle talismannen hier in de Bloom Shop.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Originele kerstcadeaus met een extra betekenis: edelstenen

Ben je nog op zoek naar cadeaus voor onder de kerstboom? Onze redactie selecteerde enkele…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we vaak één van de belangrijkste dingen: onszelf.…

Lees meer
Astrologie

Happy Spring Equinox

Met de lente-equinox, ook wel de maart-equinox genoemd, die plaatsvindt op woensdag 20 maart 2024…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom