Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs voorjaar 2024
Zondag 21 januari 2024 • Geel
Koop tickets >

Een kijkje in de keuken van Afrikaanse magie

Spiritualiteit
Ingrid Akkermans
04/10/2019
Een kijkje in de keuken van Afrikaanse magie

Zwarte magie, het zijn geen woorden die vaak voorkomen in een gewone conversatie. Wel spelen ze vaak een grote rol in menig fantasy-serie die we allemaal wel eens bingewatchen in het weekend. Zwarte magie wordt dan voorgesteld als iets duivels. Het kan mensen dingen laten doen zonder dat ze beseffen wat ze precies aan het doen zijn (denk maar aan de Imperius-vloek in Harry Potter). Maar waar ligt de oorsprong van dit fenomeen? En hoe kun je het herkennen?

Niet mis te verstane wraakverzoeken

Achtentwintig jaar geleden zette ik, als jonge meid, eerste voet op Nigeriaanse bodem waar ik kennismaakte met de Nigeriaanse zwarte en witte magie. In veel West- en Noord-Afrikaanse landen maakt deze vorm van tovenarij deel uit van het dagelijkse leven, net zoals eten, drinken en slapen. Als kind wordt men grootgebracht met de magische en bovenaardse krachten van een tovenaar. Is het niet dat Afrikanen voor hulp bij het vinden van een geschikte partner of werk deze magische man inschakelen, dan willen ze zijn toverkrachten nog wel eens aanwenden voor genezing van een ziekte of erger nog: voor wraak! En geloof me, die wraakverzoeken zijn nooit mis. Baby’s dragen vanaf hun geboorte magische kralenkettingen of zakjes met koranverzen en kruiden om hun hals, enkeltjes, polsjes en buik. In de benauwde, soms rommelig aandoende ruimtes die als kapsalons fungeren, zitten vrouwen met de talismannen in de handen klaar om ze te laten verwerken in hun nieuw aangekochte haar.

”In bepaalde Afrikaanse regio's slaan ze liever een maaltijd over dan een afspraak met de plaatselijke tovenaar.”

De mannen doen op hun beurt ook vrolijk mee. Een reeks van vier, vijf of meer talismannen vastgemaakt aan een lederen of stoffen koord om hun middel is héél normaal. Dat de kosten voor zo een bezoekje aan een maraboet, én de offers die erna gebracht moeten worden, soms behoorlijke proporties kunnen aannemen, spreekt duidelijke taal. Maar in deze regio's slaan ze liever een maaltijd over dan een afspraak met de plaatselijke tovenaar. Dankzij wereldwijde migratiestromen is die Afrikaanse magie ook in Europa beland. Maar niet enkel Afrikaanse gemeenschappen die in Europa wonen hechten belang aan deze oude tradities en gebruiken, ook multiculturele gezinnen en/of blanke Europeanen maken gebruik van die Afrikaanse zwarte magie. Denk eens aan families in Afrikaanse landen die zich er niet van weerhouden om zwarte magie in te zetten op hun zoon of dochter in het rijke westen, zodat deze hen van hoge inkomsten blijft voorzien. Of ze wenden tovenarij aan om de partnerkeuze van hun kind te verbreken, vooral wanneer deze een ander geloof aanhangt, geen familielid is of uit een andere cultuur afkomstig is.

Zwarte magie trucs

Zwarte Magie Afrika Bloom masker web

We weten dat met eten/drinken in Afrikaanse landen voorzichtigheid geboden moet worden, Daarmee bedoel ik niet enkel de hygiënische omgeving waarin het bereid wordt, die in sommige landen nog veel te wensen overlaat. Tovenaars kunnen namelijk op verzoek van derden producten bereiden die eenvoudig in spijs en drank verwerkt kunnen worden zonder enige sporen achter te laten. Je zult er niets van ruiken, proeven of zien, maar het zou wel je gedrag kunnen veranderen. Zo kun je plotseling onbeschrijfelijk verliefd worden op de persoon die met je stoofpotje heeft geknoeid (lovepotion, anyone?). Of misschien schenk je wel veel geld aan ‘de dader’?

Hier in onze regio's zou zwarte magie zich op andere manier kenbaar maken. Een stukje touw met knopen, bijvoorbeeld, zou een teken zijn dat er iemand in je omgeving zwarte magie uitoefent. Ook kruidenmengelingen, bepaalde vloeistoffen, rook en gedroogde specerijen met veelal een vrij donkere kleur en smerige geur zouden op de aanwezigheid van dergelijk kwaad kunnen wijzen. Als er dan een onverklaarbare tegenslag op je pad komt, zoals een plots ontslag, zou dat volgens de Afrikaanse wijsheden een duidelijk teken van zwarte magie kunnen zijn.

Eureka, daar is 'ie dan: witte magie!

Gelukkig hebben ze in de Afrikaanse contreien ook een goedaardige tegenhanger gevonden, om dit kwaad te bestrijden. Witte magie is altijd helder van kleur, ruikt lekker naar rozenwater of andere frisse geuren. Teksten die handelen over witte magie worden altijd geschreven met saffraan of goudkleurige inkt. Witte magie wordt voornamelijk aangewend voor het verkrijgen van aangename zaken, puur om jezelf gelukkig te maken of om blokkades in je leven op te heffen, zonder dat iemand anders hier negatieve gevolgen door ervaart. Kortom: je zet het in voor positieve zaken zonder een ander te benadelen. Bij witte magie wordt er ook een geknoopt touw gebruikt, maar dan veelal in de kleuren wit of rood.

Er is ontzettend veel lectuur te vinden over deze thematiek, en misschien zou je zelf wel geneigd zijn om eens wat zwarte magie uit te proberen. Daarover kan ik maar 1 iets zeggen: Karma is watching you, ik zou het bij witte magie houden!

Zelf aan de slag met witte magie? Alles wicca accessoires voor moderne heksen vind je in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Waarom originele kerstpakketten beter zijn voor de teamgeest

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat veel bedrijven weer nadenken over het perfecte…

Lees meer
Numerologie

Het orakel met de dobbelstenen

De mens heeft altijd geprobeerd om de sluier omtrent hun toekomst op te lichten. Het contact met…

Lees meer
Astrologie

Mars in Weegschaal • 27 augustus - 12 oktober 2023 • de do’s en dont’s van deze kosmische energie

De planeet Mars reist van 27 augustus tot 12 oktober 2023 door het teken Weegschaal. Een kosmische…

Lees meer
Bloom 8 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom