26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Pathworking: een visualisatievorm in de Wicca

Pathworking: een visualisatievorm in de Wicca

De dagen korten, de nachten lengen en de duisternis wint aan terrein. De tijd van introspectie is wederom aangebroken. We reflecteren over onze eigen gevoelens en ons gedrag. We vragen ons af wat de volgende stap is, hoe we situaties anders kunnen benaderen en waar we ons op mogen voorbereiden. Vragen waar we vaak zelf al het antwoord op weten. Ons spirituele, fysieke en symbolische pad geeft ons met enige regelmaat aanwijzingen. Aanwijzingen die maar al te vaak onopgemerkt blijven. Een neiging om het oude te volgen lonkt, maar zal het je verder brengen?

Hoewel ook moderne heksen en Wiccans eveneens geconfronteerd worden met het verlangen het oude pad te blijven volgen, doen zij regelmatig een beroep op verschillende visualisatietechnieken om vernieuwing in hun leven te bewerkstelligen. Om levensvragen beantwoord te zien of om gewoonweg inzicht te verkrijgen, maken zij dankbaar gebruik van bepaalde manieren van trance. In het artikel ‘Zo werk je als Wiccan met trance’ werden al enkele technieken besproken. Een bijkomende techniek is pathworking.

Wat is pathworking?

Pathworking is een geleide meditatie waarbij visualisatie een belangrijke rol speelt. Het stelt je in staat om verschillende gebieden van je (onder)bewustzijn op mentaal niveau te ontdekken. Het is een vorm van visualisatie waarbij je beelden voor zowel open als gesloten ogen oproept. Het is een geschikte techniek om antwoorden te bekomen op (levens)vragen. Sommigen Wiccans en moderne heksen gebruiken pathworking ook om andere realiteiten te bezoeken of om het Goddelijke te ontmoeten. Het effect van pathworking begint op mentaal vlak en sijpelt vervolgens door naar je gevoelswereld en de stappen die je van daaruit onderneemt.

Bij pathworking is het key om goed te kunnen visualiseren.

Hieronder tref je enkele oefeningen om je met 'Pathworking' op weg te helpen.

Visualisatieoefening

Voor beginners:

Neem een rond voorwerp zoals een appel of een kleine bal en bekijk deze aandachtig. Bestudeer het voorwerp enkele minuten. Observeer de rondingen, de kleurovergangen en de structuur. Leg vervolgens het voorwerp weg en sluit je ogen. Probeer nu met je geestesoog het voorwerp voor je te halen. Velen zullen niet direct een gedetailleerde appel of bal voor ogen kunnen halen. Zelfs als je na een week slechts vage contouren ziet, is dit geen probleem. Oefening baart kunst!

Voor gevorderden:

Zet jezelf in een donkere kamer gevuld met het licht van een brandende kaars (wees altijd voorzichtig met vuur!). Staar een minuutje naar de vlam en doof ze vervolgens. Probeer nu met je ogen open een vlammetje te zien dat uit de wiek omhoog komt.

Het loont zeker om in je lokale bibliotheek eens te snuffelen tussen de wiccaboeken en ook op verscheidene wiccagerelateerde websites kan je honderden oefeningen ontdekken. Oefen met geleide visualisaties, want dat is zeker aangeraden bij pathworking.

Hoe zit een pathworking in elkaar?

”Deze reis symboliseert je onderbewustzijn.”

Zoals eerder gezegd is pathworking een geleide meditatie. Maak gebruik van het wereldwijde web ofwel een begeleider om je te ondersteunen. Zorg ervoor dat je in een rustige kamer of cirkel zit en dat niemand je stoort. Doe enkele ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

De opbouw is in de meeste gevallen hetzelfde. Je stapt in je visualisatie door een deur. Soms is het een holle boom of wandel je een grot in. Het zijn allemaal openingen die een verandering in je bewustzijn markeren. Het middenstuk van de geleide meditatie is een reis die per tekst kan verschillen. Deze reis symboliseert je onderbewustzijn. Enkele voorbeelden zijn een kronkelend pad of draaitrap die je naar een plaats brengen.

Naar het einde van het pad toe ontvang je jouw antwoord. Dit kunnen beelden of gesproken woorden zijn. Sommigen zien een overleden geliefde of een Goddelijk persoon die de woorden uit. Heb je geen vraag in gedachten, dan kan je antwoorden ontvangen op dat wat je bewust of onbewust bezighoudt. Ontvang je niets, geen nood. Het juiste moment is dan nog niet aangebroken! Vergeet niet te danken voor het (niet) gekregen antwoord. Draai je dan om en keer terug.

Je stapt via exact dezelfde weg in omgekeerde volgorde terug naar het beginpunt. Je ademt enkele keren goed in en uit alvorens je de ogen opent. Zorg voor een stevige snack en verfrissende drank na de visualisatie. Noteer je ervaringen in je magisch dagboek.

Belangrijk!

Volg onbevangen het pad. Je onbewuste angsten of wensdenken kunnen de antwoorden beïnvloeden. Een goede relaxatie voor aanvang is onontbeerlijk. Het antwoord dat je krijgt, geeft richtlijnen en inspiratie. Jijzelf besluit wat je ermee doet.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Feit of fictie? 9 mythes over de Maan

De Maan, ze staat symbool voor het vrouwelijke en wordt geprezen om haar veranderlijke aard. Haar…

Lees meer
Astrologie

Maanstanden 2024: een handig overzicht

Ook in 2024 zijn we elke maand onderhevig aan een Nieuwe Maan en een Volle Maan. Een belangrijk…

Lees meer
Dossier 2024

Een astrologische vooruitblik op 2024 + jouw persoonlijke manifestatiekalender

Exclusief voor het tijdschrift Bloom-1 2024 (special editie) geeft lifestyle astrologe en…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom