26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

De I Tjing voor dummies: de basisprincipes uitgelegd

Spiritualiteit
Kim Fillée
04/04/2021
De I Tjing voor dummies

Hoewel niet zo bekend in onze contreien, is de I Tjing (ook wel Yi Jing) het oudste Chinese wijsheidsboek. Het wordt niet enkel gebruikt als orakel, maar ook als leidraad voor een goed leven. Gebaseerd op de leer van de Dao of Tao en de wisselwerking tussen Yin en Yang, is het een complex maar eindeloos boeiend document dat je helpt bij het maken van keuzes in je leven. Maar hoe kan je je deze techniek eigen maken?

Gewapend met een aantal munten en een degelijke vertaling kan je aan de slag, maar niet vooraleer je de basics onder de knie hebt. Het is immers een ietwat gecompliceerde methode als je de achterliggende leer niet kent of niet weet hoe de resultaten te lezen. Eens je het in de vingers hebt, is het echter iets dat je de rest van je leven blijft boeien, niet in het minst omwille van de gelaagdheid van de antwoorden die de I Tjing biedt.

De Chinese filosofie achter het orakel

Het Chinese denken gaat uit van een drie-eenheid, bestaande uit aarde, mens en hemel, waarbij de mens de synthese is van de andere twee. De mens verenigt in zich het realisme van het aardse en het idealisme van het hemelse. Dit is de kern van de drie hoofdstromingen in het Chinese spirituele leven: het confucianisme, het boeddhisme en het taoïsme. In deze drie bewegingen stond de I Tjing of Yi Ying centraal. De leringen zijn ook ongeveer even oud. Toch is vooral het taoïsme belangrijk om de I Tjing te begrijpen, vermits beide geïnterpreteerd kunnen worden aan de hand van dezelfde principes.

De I Tjing wordt ook wel het 'Boek der Veranderingen' genoemd. Het gaat dan ook steevast over verandering: welke keuzes zijn mogelijk ondanks het feit dat de situatie onvermijdelijk voortdurend verandert? Daarom is het ook geen manier om de toekomst te voorspellen. De toekomst is op komst, je kan je enkel wapenen. Hoe? Dat kan aan de hand van de I Tjing.

(lees verder onder het kader)

Yin & Yang: de perfecte balans

Dat concept van verandering wordt in het taoïsme gezien als een wisselwerking tussen Yin en Yang. Yin is daarbij het ontvankelijke aspect, eerder passief dan uitvoerend. Het neemt geen initiatief, maar het doet wat de situatie van hem vraagt. Het creëert geen nieuwe dingen, het speelt gewoon in op de verandering. Yang doet het tegenovergestelde. Het is creatief en bezit een scheppingsdrang, het anticipeert. Deze twee neigingen moeten elkaar afwisselen in het leven. Het Boek der Veranderingen adviseert wanneer het tijd is voor Yin of Yang.

De Tao is een soort naamloze kracht die bron is van al die constante veranderingen. Als je de I Tjing volgt, kom je hiermee in harmonie en volg je je eigen Dao of levensstroom. Eigenlijk zijn alle mogelijke lezingen van de I Tjjng allemaal mogelijke manieren waarop Dao zich manifesteert: mogelijkheden tot verandering.

De I Tjing stap voor stap

De hamvraag: hoe raadpleeg je dit orakel? Dit kan bij voorkeur simpelweg door het gebruik van muntjes, maar het kan ook op een andere manier. Zolang het medium maar berust op (schijnbaar?) toeval en het twee zijden heeft. Je moet immers een verschil kunnen maken tussen kop of munt.

Stap 1: de vraag

Eerst zorg je dat je volledig ontspannen bent. De formulering van de vraag is uiterst belangrijk. Je moet er vooral op letten dat er geen egocentrisme of eigenbelang mee gemoeid is, want dat is iets wat de Chinese cultuur en de I Tjing in het bijzonder afstraft. Je moet openstaan voor het antwoord, of het je nu goed uitkomt of niet. Grenzeloos vertrouwen is van essentieel belang.

Het wordt aanbevolen om tijdens het stellen van de vraag en het werpen van de munten op je ademhaling te letten. Bedreven Yi-Jingers beschrijven de ideale staat van bewustzijn als een totale leegte, een innerlijke stilte waar je helemaal in opgaat. Dit is een kwestie van zeer veel meditatieve training. Het is bijgevolg voldoende als je je gewoon focust op je ademhaling en al de rest een beetje probeert los te laten.

Stap 2: kop of munt

Je neemt drie muntjes en gooit ze op. Kijk naar het resultaat: hoe vaak heb je kop en hoeveel keer munt? In onderstaand kader lees je hoe je het antwoord op die vraag moet vertalen naar een hexagram. Dat hexagram bestaat uit zes lijnen, dat wil zeggen dat je zesmaal je munten moet opwerpen. Er kunnen telkens vier combinaties voorkomen, die telkens corresponderen met een bepaald soort lijn.

(lees verder onder het kader)

I Tjing voor dummies basisprincipes hexagram Bloom web

Stap 3: de betekenis

De volgende stap bestaat eruit om de betekenis van het bekomen hexagram te achterhalen. De zes lijnen van een hexagram worden in een bovenste en onderste deel van drie lijnen opgedeeld. Dit zijn de zogenaamde trigrammen. Het bovenste trigram verwijst naar de situatie voor de omgeving, het onderste naar die voor het onderwerp van de vraag. Jijzelf bijvoorbeeld.

Voor het bepalen van het juiste hexagram of trigram zijn de markeringen niet van belang. Daar komen we later op terug. Wat telt, is of het om een open of gesloten lijn gaat. De open lijn is daarbij Yin en de gesloten lijn Yang. Dat alles beïnvloedt de betekenis van het hexagram of trigram.

Omdat je als beginner onmogelijk de betekenis van die lijnen én hun posities uit het hoofd kunt kennen, zoek je de betekenis gewoon even op in het Boek der Veranderingen (of op Google, want Google weet 'alles'). Ons voorbeeld blijkt om hexagram 42: 'de vermeerdering' te gaan.

Het verdict

Kort samengevat vertelt het I Tjing-orakel ons dat we aan onze persoonlijke groei moeten werken, maar dat we daar anderen voor nodig hebben. Ook lijkt het de juiste tijd voor ondernemingen die bevorderlijk zijn voor het welzijn van de maatschappij. Mooi!

Van dummy naar pro

I Tjing voor dummies basisprincipes hexagram info Bloom web

Hoe zit het echter met die markeringen? Wel, in tegenstelling tot de niet-gemarkeerde lijnen wijzen zij op een instabiele situatie. Hoe meer van die lijnen, hoe complexer de situatie. Bij het interpreteren van het hexagram zal dit een aanwijzing zijn dat je het hexagram zo extreem mogelijk moet interpreteren. Als je markeringen hebt, kan je ook een vervolghexagram definiëren, dat je vertelt hoe de situatie zal evolueren. Dit geven we louter mee ter informatie, want dat is weggelegd voor de gevorderden...

Een beetje overdonderd? Kan gebeuren! De I Tjing lijkt misschien wat moeilijk om te raadplegen of om volledig te vatten. Dat gevoel van vertwijfeling zal je zeker ook ervaren bij het lezen van de uitleg die bij je hexagram hoort. De I Tjing is geen makkelijk te lezen boek en spreekt zich vooral uit in de vorm van parabels en eeuwenoude wijsheden die voor ons vrij verwarrend zijn. Het is dan ook belangrijk te observeren wat die uitleg met je doet. Probeer het niet enkel rationeel (yang) te begrijpen, maar ook intuïtief (yin). Het is vooral zaak om de algemene boodschap te vatten, niet zozeer elk detail. Als je dat in je achterhoofd houdt, kan de I Tjing een prachtig instrument zijn om meer inzicht te verwerven in jezelf en de wereld rondom je. Gevaren brengt de I Tjing niet, enkel kansen tot inspiratie en groei!

(lees verder onder het stappenplan)

Download hier het 'BasisI Tjing Stappenplan'

Je helemaal verdiepen in de I Tjing? Bloom Shop helpt je op weg.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Inspiratie uit de tuin: een spirituele reis in de natuur

In de drukte van het moderne leven is onze tuin vaak een oase van rust, een toevluchtsoord waar we…

Lees meer
Inspiratie

Steve Aernouts schrijft debuutroman: "Als wij helen, genezen we ook onze ouders"

Met zijn roman Moeder & Kind keert Steve Aernouts zich binnenstebuiten. Maar zuiver…

Lees meer
Lifestyle

Nachtrust draagt bij aan een harmonieus en gebalanceerd leven

Een goede nachtrust is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is de periode waarin…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom