Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
24 september 2023 • De Qubus • Oudenaarde
Koop tickets >

Zwarte katten en bijgeloof: het symbool voor ongeluk. Hoe komen ze aan die reputatie?

Lifestyle
Bloom
18/10/2019
Zwarte katten en bijgeloof: het symbool voor ongeluk.

Oktober is Halloweenmaand, en daar kun je in menig winkelstraat haast niet naast kijken. Etalages vol spinnenwebben, heksen, pompoenen, en oja: zwarte katten. Deze dieren worden al jaar en dag geassocieerd met ongeluk. Hoe komt dit beestje toch aan die zwaarmoedige reputatie?

Tot in de middeleeuwen moesten katten met een zwarte vacht niet op veel liefde rekenen. Bij tegenslagen werden ze al snel aangeduid als de schuldige, en waren ze geen lang leven beschoren. We dachten dat die tijd voorbij was, maar helaas blijft de geschiedenis zich herhalen. Volgens een studie van de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) zullen zwarte katten eerder in de steek gelaten worden door hun eigenaars dan hun soortgenoten met een andere vachtkleur. Daarnaast zijn ze kwetsbaarder voor geweld, worden ze vaak gediscrimineerd in opvangcentra door de verzorgers en moeten ze gemiddeld langer wachten om een gezin te vinden die hen wil adopteren.

Jammer natuurlijk, want kattenliefhebbers onder ons zouden meteen beamen dat de kleur van hun vacht helemaal geen bepalende factor is voor hun karakter en aaibaarheidsfactor. Toch zijn deze dieren nog steeds minder populair, en dat is het resultaat van een lange geschiedenis, gekenmerkt door bijgeloof en angst.

Het huisdier van Lucifer

Zwarte kat heksen halloween bijgeloof ongeluk Bloom web

Incarnatie van de duivel', 'een dier van het satanisme' of 'schepsel van het kwaad'… we vallen steevast terug op een uitgebreide woordenschat wanneer het op het beschrijven van een zwarte kat aankomt. Volgens legenden die in de middeleeuwen de ronde deden, stuurde Lucifer (de mythologische gevallen engel, belichaming van de duivel) zijn dochter of zijn zus samen met een zwarte kat naar de mens, mannen om specifiek te zijn, om hen zwarte magie aan te leren. Vanaf dat moment was de wereld onderhevig aan allerlei rampen, ongeluk, geweld en dood.

Later werden zwartharige poezen ook gelinkt aan hekserij. Omdat zwerfkatten vaak het gezelschap opzochten van eenzame, weduwen (die enkele eeuwen geleden nogal vaak aanzien werden als boosaardige heksen), werd er in Europa al snel gedacht dat de heks de gedaante van de kat aannam om onopgemerkt zwarte magie te kunnen verspreiden.

Een afschuwelijke lynchpartij

In Europa werden nog tot het midden van de 19e eeuw zwarten katten genadeloos afgeslacht om ongeluk te voorkomen. Levend verbranden, van wachttorens slingeren, ophangen… aan creativiteit alleszins geen gebrek. Wanneer ze werden verbrand, stond de menigte zonder twijfel klaar om een handjevol as mee te nemen naar huis, om het daar dan te verspreiden. Dit als ‘offer’ zeg maar, ter bescherming tegen hongersnood en epidemieën.

Nu zijn deze rituelen gelukkig verleden tijd, maar worden ze wel nog herdacht op verschillende volksfeesten. Zo slingeren ze in Ieper op de tweede zondag van mei nog steeds enkele pluchen katjes van de Halletoren, die de menigte met plezier opvangt. Het bijgeloof is afgezwakt, maar het symbool blijft. De overtuiging dat deze lieve huisdieren onlosmakelijk verbonden zijn met ongeluk en duisternis zal niet snel verdwijnen, want wie houdt er nu niet van een leuke, griezelige mythe? Happy Halloween!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De zoektocht naar je authentieke spirituele zelf

In de huidige maatschappij lijkt alles in een flits voorbij te gaan. Wat vandaag trending is op…

Lees meer
Inspiratie

Het leven vereeuwigen op papier

Zeg jij wel eens: “Daar kan ik een boek over volschrijven!”? Waarom doe je dat dan niet? Misschien…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor augustus 2023

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische verwennerijen speciaal voor haar lezers. Ontdek…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom