Bloom 2 is uit! Chinese Jaarhoroscoop 2024 >

In gesprek met natuurheks Lunadea: 'Mijn dag is gevuld met kleine rituelen.'

Spiritualiteit
Bloom
30/05/2023
In gesprek met natuurheks Lunadea: 'Mijn dag is gevuld met kleine rituelen.'

Lunadea Jankiewicz (42) is ongetwijfeld de bekendste heks van de lage landen. Over haar ervaringen en bevindingen als heks schreef de Nederlandse al twee boeken: 'De weg van de heks' en 'Heks in het groen'. Bloom is bijzonder geïntrigeerd door deze ondernemende dame en ging met haar in gesprek over magie, de natuur en hekserij als levenswijze.

Eens ik mijn zoektocht naar informatie over heksen en hekserij begon, herkende ik mezelf in zowat alles wat ik las. Van jongs af aan voelde ik me al heel sterk verbonden met de natuur.

Lunadea

Interview Lunadea Natuurheks Bloom 2304 2
BLOOM. Hoe oud was je toen je voor het eerst met heksen en hekserij in aanraking kwam?

Lunadea. In 1999, op mijn 18e, kwam ik voor het eerst in aanraking met de heksenwereld. Iemand had me een heks genoemd en of dat nu positief of negatief bedoeld was, weet ik niet, maar wat ik wel weet, is dat deze woorden me niet meer loslieten. De volgende dag trok ik richting de bibliotheek om me te verdiepen in heksen en hekserij. Het internet was toen nog niet het platform dat het nu is, en dus heb ik stapels boeken moeten doorspitten om enigszins wat informatie te vinden. Ongeveer twee jaar later sloot ik me aan bij een heksencoven, een groep waar ik ontzettend veel van geleerd heb met betrekking tot magie en heksen. Toch voelde ik dat ik ook hier niet helemaal op mijn plaats was, en dus vertrok ik na een aantal jaar weer. Ik miste het contact met de natuur en begon als solitaire heks zelf natuurmagie te ontdekken en te beoefenen. Eens ik mijn zoektocht naar informatie over heksen en hekserij begon, herkende ik mezelf in zowat alles wat ik las. Van jongs af aan voelde ik me al heel sterk verbonden met de natuur.

BLOOM. Toen je jezelf als heks identificeerde, vielen hoogstwaarschijnlijk alle puzzelstukjes op hun plaats. Waaraan wist je dat je een heks was?

Lunadea. Eens ik mijn zoektocht naar informatie over heksen en hekserij begon, herkende ik mezelf in zowat alles wat ik las. Van jongs af aan voelde ik me al heel sterk verbonden met de natuur, een facet van mijn persoonlijkheid dat helaas verdrongen werd, omdat het niet voldeed aan de verwachtingen van onze hedendaagse maatschappij. Dankzij hekserij kwam ik weer op één lijn met deze kant van mezelf. Ik herkende mezelf in de connectie met de natuur, het meebewegen met de seizoenen en het spirituele aspect van magie.

BLOOM. Hoe kunnen lezers zelf ontdekken of hekserij iets voor hen is? Heb je enkele tips?

Lunadea. Ik kan daar helaas geen eenduidig antwoord op geven. Wel ben ik ervan overtuigd dat je zelf wel aanvoelt of je een heks bent of niet. Je kunt jezelf de vraag stellen of je je één voelt met en onderdeel bent van de natuur. Misschien heb je je altijd wel een beetje anders gevoeld en verlangde je naar meer bezieling in je leven. Misschien geloof je zelfs wel in magie. Zo ja, dan is het best mogelijk dat je een heks bent. Toch ben jij de enige die bepaalt of je jezelf een heks noemt of niet. De term is immers nogal beladen. Bovendien kan je op vandaag terugvallen op een quasi oneindige bron van informatie, met name het internet. Verdiep je er dus in en lees eens wat blogs of boeken over dit onderwerp.

BLOOM. Hekserij is een levenswijze. In welk opzicht verschilt je leven van dat van iemand anders?

Lunadea. In tegenstelling tot de meeste mensen is mijn dag gevuld met rituelen, gaande van onopvallende spreuken tot uitgebreide natuurrituelen. Ik ben me ook heel bewust van de seizoenen en probeer mijn leven daar zo goed mogelijk op af te stemmen. Bovendien hou ik rekening met de maan. De maanstanden zijn vooral een richtsnoer bij het uitvoeren van de wat uitgebreidere rituelen.

”Mijn liefde voor hekserij delen met anderen, dat is het ultieme doel van mijn onderneming.”
BLOOM. Is het een zware opgave om een onderneming te combineren met een bezield leven?

Lunadea. Het is een 'way of life', maar er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Daarom leid ik andere heksen op, schrijf ik boeken en bied ik cursussen en workshops aan. De combinatie van een leven als heks en het ondernemerschap gaat bijna als vanzelf. Ik ben zo vervuld van bezieling en van de behoefte om mijn kennis over hekserij te delen en te uiten, dat het gewoonweg niet aanvoelt als een onderneming of een opdracht. Mijn liefde voor hekserij delen met anderen, dat is het ultieme doel van mijn onderneming.

BLOOM. ‘Do no harm, but take no shit’ is je levensmotto. Kun je de lezers vertellen wat je hiermee bedoelt en hoe het past binnen een heksenlevensvisie?

Lunadea. Binnen de hekserij bestaan er verschillende stromingen. Zelf volg ik het pad van de traditionele hekserij, maar de bekendste stroming is de wicca, de moderne hekserij. Wicca's leven volgens welbepaalde heksenwetten en -regels. De bekendste is ‘do no harm’. Grofweg betekent dit, dat je anderen niet mag schaden met je magie en rituelen. Vooral tijdens de beginjaren van mijn heksenpad heb ik geprobeerd deze regel na te leven, maar ik ontdekte al redelijk snel dat dat vrijwel onmogelijk is. Met elke spreuk die je uitspreekt, beïnvloed je wel iets of iemand. Verlang je bijvoorbeeld financiële voorspoed, dan krijg jij misschien wel promotie, en niet je collega. Uiteindelijk zorgt ‘rekening houden met de mogelijke uitwerking van magie’ er vaak voor dat veel heksen helemaal ophouden met hun praktijken. En trouwens, wat als iemand met negatieve of jaloerse bedoelingen richting jou handelt? Dan zou je in feite geen (magische) tegenreactie mogen ondernemen, hoewel je zelf schade lijdt. Vandaar mijn motto: ‘do no harm, but take no shit’. Hiermee bedoel ik dat je niet altijd alleen maar rekening hoeft te houden met anderen. Jij bent er ook nog, en je hoeft niet zomaar over je heen te laten lopen!

BLOOM. Na je eerste boek ‘De weg van de heks’ volgde al snel het tweede ‘Heks in het groen’. Waarin ligt het onderscheid tussen beide werken?

Lunadea. 'De weg van de heks' gaat over het verkennen van hekserij en magie leren integreren in je dagelijkse leven. 'Heks in het groen' handelt over natuurmagie en ontdekken welke magie zich in de natuur bevindt. Bovendien leer je hoe je als heks met deze magie aan de slag kunt gaan.

BLOOM. ‘Heks in het groen’, je recentste boek, behandelt thema’s als oerkracht en natuurmagie. Kun je van beide een voorbeeld geven?

Lunadea. 'Oerkracht is de natuurlijke kracht in jezelf. Iedereen beschikt over oerkracht, maar niet iedereen is ermee in touch. Je intuïtie is bijvoorbeeld een heel belangrijk stukje oerkracht.Natuurmagie is de magie van de natuur. Die bestaat buiten jezelf. Neem bijvoorbeeld de symboliek van bomen en planten; elke boom en elke plant heeft een eigen symboliek. De bekendste is misschien wel die van de roos, hét symbool van liefde.

BLOOM. Heb je tips voor de Bloom-lezers om op een laagdrempelige manier meer magie en groen in hun leven te integreren?

Lunadea. 'Het begint bij bewustwording, bewust van de natuur, zowel in jezelf als buiten jezelf. Elk individu is onderdeel van de natuur. Als je ‘s ochtends wakker wordt en de gordijnen opent, kijk dan bewust een paar seconden naar buiten en naar de natuur. Wat voor weer is het? Hoe voel ik mij daarbij? En als je naar buiten gaat, kijk dan ook eens bewust een minuut rond om de natuur in je op te nemen. Hoe zien de bomen en planten eruit? Zie ik aan de natuur dat de seizoenen veranderen? En als je verandering ziet – zoals de dagen die langzaam langer worden – check dan ook eens of je bij jezelf verandering merkt. Ontwaak jij bijvoorbeeld ook uit een winterslaap? Door de natuur buiten jezelf steeds aandachtiger te gaan bestuderen, ontdek je ook meer je eigen natuurlijke ritme.BLOOM. Heb je een eenvoudig ritueel voor de Bloom-lezers om meer in tune met de natuur en hun oerkracht te zijn?Lunadea. Doe de boommeditatie! Deze meditatie heb ik zelf ingesproken en valt gratis te beluisteren op mijn website (lunadea.nl/gratis-boommeditatie).

Iedereen beschikt over oerkracht, maar niet iedereen is ermee in touch. Je intuïtie is bijvoorbeeld een heel belangrijk stukje oerkracht.

Lunadea

Nu in de Bloom Shop:
Het nieuwste boek van natuurheks Lunadea

Heks In Het Groen Cover Bloom Shop
Heks in het groen

Prijs: € 22,50
Pagina's: 208
ISBN: 9789020217575
Bindwijze
: paperback
Bestel hier jouw exemplaar van Heks in het groen

Lees Bloom 4 - 2023 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

 • Thema: Gratitude

 • Stel je anahata open
  Tips & tricks om je hartchakra te versterken en in balans te houden

 • Interview met natuurheks Lunadea
  'Mijn dag is gevuld met kleine rituelen.'

 • Mariska volgde haar droom... en dompelde zich onder in de wereld van de schapenhoeders

 • Yogsich vliegen
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf

 • Money flow
  Hoe onbewuste overtuigingen je financiën beïnvloeden

 • Van mijn hoofd naar mijn hart
  De enige weg om me vrij te voelen

 • Jouw Jupiterhoroscoop 2023-2024
  Ontdek de weg naar welvaart & financieel succes

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

15 september 2023 • Nieuwe Maan in Maagd • Orde op zaken stellen

Op vrijdag 15 september 2023 om 03u39 vinden we de Nieuwe Maan in het aardeteken Maagd. Enkele…

Lees meer
Inspiratie

Cursussen & workshops bij Bloom

Ontdek hier welke cursussen & workshops je bij Bloom kan volgen in januari 2024: cursus…

Lees meer
Astrologie

Taylor Swift & Travis Kelce en hun kosmische dans van liefde: een siderische horoscoopanalyse

Het was een onthulling die de wereld in december vorig jaar verbaasde: tijdens een exclusief…

Lees meer
Bloom 2 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom