Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

The L-word / SOS, verliefd op mijn collega!

Liefde & Relatie
Sara Taels
19/03/2020
The L-word / SOS, verliefd op mijn collega!

Seksuologe Sara Taels beantwoordt al jullie vragen over liefde en lust.

Sara Taels column liefde lust L word verliefd collega Bloom web

Het gras is groener aan de overkant

Sara Taels column liefde lust Bloom web

Hallo Sophie, bedankt om je verhaal te delen. Het is begrijpelijk dat dit geen makkelijke situatie voor je is. Wanneer je het leuk hebt met een ander buiten je relatie schuilt verliefdheid om de hoek, en dan denken we al snel dat het gras groener is aan de overkant, hoewel dat zelden echt het geval is. Zin in seksualiteit wordt aangewakkerd door het onbekende, mysterieuze spel van verleiding. Liefde wordt opgebouwd in een sfeer van vertrouwen en rust. Het één wordt gekenmerkt door spanning, het ander door gewoonte. Meer gewoonte en vertrouwen zorgen voor meer voorspelbaarheid en vice versa. Op liefde kan je vertrouwen. Zo kan je een gezin stichten en een stabiele fundering uitbouwen, precies wat je met je huidige partner hebt mogen ondervinden. Met die kriebels in je buik kan je de zwoelste seks beleven, tot over je oren verliefd zijn en jezelf helemaal in de ander verliezen. Maar verliefdheid is eindig en evolueert, als het goed zit, door de behoefte aan stabiliteit in liefde. Vooraleer je toegeeft aan de gevoelens voor je collega, maak je best de bedenking wat je motivatie is. Ben je op zoek naar beter, omdat je huidige relatie niet voldoet? Of word je uitgedaagd door de tijdelijke spanning?

Passief vs. actief

Ik kan mij inbeelden dat die kus schuldgevoelens en enkele verontrustende vragen bij je oproept. Heb je je man bedrogen? Betekent dit dat Steven de ware voor je is? Vaak wordt beweerd dat verliefdheid een gids is in ons leven. We leven soms in het sprookje dat we verliefdheid blindelings moeten volgen, maar we vergeten dat we wel degelijk een keuze hebben. Ook al worden we overweldigd door het gevoel van spanning en nieuwsgierigheid of naar dat fris groene gras, toch mogen we niet vergeten dat we altijd de keuze hebben om dat avontuur links te laten liggen. Ook dán kunnen we nog perfect gelukkig zijn met die beslissing. Sprookjes komen en gaan en kunnen ons tijdelijk overweldigen, maar we kunnen in de realiteit wel actief kiezen voor liefde. Het is niet omdat je vlinders in je buik voelt voor Steven dat je die ook aandacht moet geven. Wat je aandacht geeft groeit, maar dat vuur kan net zo snel uitdoven van zodra je er geen energie meer aan spendeert. Of je dit nu moet vertellen aan je partner is een moeilijke kwestie. Vaak is het schuldgevoel zo groot, dat het 'opbiechten' van onze misstap een ware opluchting betekent. Maar weet, dat de gevolgen voor de relatie bijzonder ingrijpend kunnen zijn, het vertrouwen kan een heuse knauw krijgen en de herstelperiode kan van lange duur zijn. Indien transparantie belangrijk voor je is, kan je je in dit herstelproces laten begeleiden door een therapeut.

Verliefdheid is de regel, geen uitzondering

In een relatie kan het handig zijn om preventief afspraken te maken over waar de grenzen van de relatie liggen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken wat je zult doen mocht je verliefd worden op iemand anders. Wat is jouw definitie van bedriegen en wat zijn volgens jou de gevolgen hiervan. Het kan inderdaad interessant zijn om dat tijdig allemaal met je partner te bespreken. Vanuit onze opvoeding krijgen we aangeleerd dat monogamie de regel is en daarom tillen we ook zo zwaar aan een (tijdelijke) verliefdheid. Ga er maar gerust vanuit dat die head-over-heals gevoelens geen uitzondering zijn, maar veeleer de regel. Het voelt niet comfortabel aan, maar het is ook niets om je voor te schamen. Het gebeurt nu eenmaal.

Als je huwelijk in jouw ogen zin- en betekenisvol is, heb je de keuze om die verliefdheid niet verder te voeden en te kiezen voor je man. Als daarentegen je huidige relatie niet of nauwelijks voldoet aan je noden en verwachtingen kan je toegeven aan de vlinders, maar dan zal je wel rekening moeten houden met de gevolgen ervan. En uiteraard moet je ook de beweegredenen van Steven in ogenschouw nemen. Is hij bereid om de sprong te wagen?

Succes!
XO Sara

Ook een prangende vraag voor Sara? Stuur deze gerust (anoniem) door naar contact@bloom.be

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Meditatie

Meditatief oefenen kan leiden tot meditatie

Het meditatief oefenen is een beweging naar het onbekende en vooral het loslaten van de controle.…

Lees meer
Spiritualiteit

Dit zijn de populairste spirituele vakantiebestemmingen in Europa

In een tijd waarin velen van ons zoeken naar zingeving en persoonlijke groei, worden spirituele…

Lees meer
Spiritualiteit

Ascensie • Groeien doorheen dimensies

De shift van de derde dimensie (3D) naar de vijfde (5D) is niet meer dan een (eerste) reuzensprong…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom