Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Sexual healing: met tantra sta je zo in vuur en vlam!

Liefde & Relatie
Kim Fillée
09/02/2021
Sexual healing: met tantra sta je zo in vuur en vlam!

Je hebt er vast al iets over gehoord: meditatieve seks die uren kan duren en waarbij je zogezegd amper mag bewegen. Sting zou er, althans volgens de roddelbladen, een fervent aanhanger van zijn. Tantrische seks, of gewoon tantra, is iets waar nog veel misverstanden over bestaan. Het kan nochtans een ervaring zijn om nooit meer te vergeten. Tantra werkt therapeutisch wanneer je niet zo goed in je vel zit. Daarnaast is het bovendien een 'stairway to heaven' voor beide partners. Voor wie dacht dat spiritualiteit en genot niet hand in hand kunnen gaan. Think again…

Bij deze vorm van intimiteit is het de bedoeling dat je jouw lust en liefde, in brede zin, even laat samensmelten met die van je partner. Van zodra je die harmonie bereikt, gebeurt er iets magisch. Seks is niet langer zomaar een vluggertje even tussendoor, maar iets van een ontroerende schoonheid. Je voelt een ongeëvenaarde verbondenheid en kracht, met en in jezelf, maar ook ten opzichte van je geliefde. In deze jachtige tijden is het soms moeilijk om tijd te nemen voor elkaar.

Tantrische seks is dan een manier om even uit de mallemolen te stappen en er helemaal te zijn voor elkaar. Tantrische seks maakt deel uit van een ruimere spirituele praktijk, met name tantra, wat zich uit het Sanskriet laat vertalen als ‘weven’. Alles draait rond het verweven of het verenigen van de mannelijke en vrouwelijke krachten in onszelf, want alle levens dingen op aarde hebben beide kanten in zich. Het is als yin en yang. Alles in het universum is opgebouwd uit datzelfde duale principe, wat tantra dan weer probeert te overstijgen. Even het gevoel hebben samen te vallen met dat wat groter is dan wijzelf, daar draait het om bij de tantrische praktijk. Hetzelfde geldt voor tantrische seks, ook wel sacred sex genoemd.

Tantra is all around

Tantra seks liefde valentijn Bloom web

Tantra kent een lange geschiedenis. Er zijn aanwijzingen dat de oorsprong van deze rituele praktijk in de Vedische traditie ligt, ontstaan bij de inheemse bevolking van India, duizenden jaren voor de huidige jaartelling. Pas veel later zouden daar verschillende stromingen uit voortvloeien. Een juiste definitie voor tantra is moeilijk te formuleren. Hoewel elke ‘tak’ z’n eigen specialiteit heeft, wordt er over het algemeen gefocust op geestelijke groei. Die laatste wordt bereikt door problemen niet uit de weg te gaan, maar door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Tal van ervaringsgerichte meditatievormen helpen daarbij. Maar anders dan bij vele andere filosofische principes is het uiteindelijke doel niet het belangrijkste. Het gaat vooral om het 'proces' zelf, het proces van eenwording met de kosmos.

Vroeger en nu

Wat wij kennen als heilige seks heeft eigenlijk niet zoveel meer te maken met de oude Indiase praktijken waarmee het ooit begon. We spreken inmiddels van neotantra. Tantrische intimiteit was vroeger louter een manier om dichter bij het goddelijke te komen, in strikte rituele zin. Het werd dan ook voornamelijk beoefend onder begeleiding van goeroes, door mensen met verregaande religieuze intenties. Neotantra spitst zich meer specifiek toe op de lichamelijke beleving . Het is ook niet meer zozeer de bedoeling om verlichting te bereiken, maar eerder om het te integreren in je dagelijks leven en er ongegeneerd van te genieten. Dit kan zowel binnen als buiten een relatie.

Helende seks

Heel wat mannen vrezen wel eens dat ze ‘te vroeg’ zullen klaarkomen. Dat kan zo’n inwendige paniek veroorzaken dat het moeilijk wordt om écht te genieten. Erectiestoornissen ontstaan wel vaker door dit soort (onterechte) zorgen. Tantra kan een manier zijn om hiermee te leren omgaan. Het doel is immers niet meer om klaar te komen an sich. De stimulatie verloopt trouwens iets geleidelijker, waardoor er de mogelijkheid is om ongedwongen tot een intense ervaring te komen. Er ontstaat een soort van focus, die verhindert dat je teveel in de denkmodus blijft hangen.

”Verbondenheid voelen met je partner kan bijzonder helend werken.”

Onzekerheden over je lichaam kunnen zo al snel verdwijnen. Hetzelfde geldt voor eventuele verwachtingen die je hebt, zowel over jezelf als over de ander. Je kunt gerust alle techniek en tactieken overboord gooien. Je mag even gewoon in het nu zijn. Andere vormen van seksuele blokkades kunnen met behulp van tantra ruimte en aandacht krijgen. Bij traumatische ervaringen kan het geruststellend zijn dat seks niet louter draait rond het botvieren van je verlangens. Verbondenheid voelen met je partner en weten dat er liefde in het (liefdes)spel is, kan bijzonder helend werken.

Zo ook wanneer er sprake is van een verminderd libido, is het aangewezen om op die manier na te gaan of het anders kan. Misschien heb je behoefte aan meer persoonlijke aandacht, misschien is het nodig om even totaal te kunnen breken met je dagelijkse zorgen, enz. Wat het ook is, de kans is groot dat je tijdens deze manier van vrijen in contact komt met iets waarvan je dacht dat het aan een lange winterslaap bezig was.

(lees verder onder de advertentie)

Vonken en vuur

Tantra is in de eerste plaats een erotisch spel. Penetratie is nooit een doel op zich. Het gaat er vooral om dat je elkaars erogene zones prikkelt en elkaar zo in een steeds diepere staat van overgave brengt. Er is aandacht voor het hele lichaam, niet enkel voor the usual suspects. Soms moet de stimulatie slechts minimaal zijn om tot intens genot te komen. Al is er uiteraard niks mis mee om het tempo op te drijven of gewoon over te gaan tot seks tout court. De bedoeling is echter om nooit meteen voor de climax te gaan. Dat balanceren op het randje van de ontlading, ook wel edgen genoemd, zorgt ervoor dat het spel veel langer duurt. Het spanningsniveau tussen de partners wordt als eb en vloed, vooraleer de golf jullie beiden overspoelt.

Mocht je nu denken dat tantra zelden leidt tot de grote O, kan ik je meteen geruststellen. Ondanks het verleggen van de focus naar iets dat niet draait om zo vlug mogelijk klaar te komen, zal je uiteindelijk niet ontsnappen aan de ontlading. Sterker nog: meestal eindigt een potje tantra in vuurwerk. We beseffen te weinig dat er heel wat verschillende soorten orgasmes bestaan. Schrik niet als je ontdekt dat je een meervoudig orgasme kunt krijgen en een man kan perfect klaarkomen zonder ejaculatie (en direct erna misschien nog eens, maar dan mét). Neem zeker de tijd om achteraf even uit te blazen.

Ook voor singles kan tantra een extra dimensie geven aan het dagelijks leven. Met jezelf spelen is een vorm van zelfzorg. Met een vleugje tantra kan je er een echt ritueel van maken, waarbij je energie put uit je eigen seksuele kracht. In ieder van ons schuilt immers die drive, dat vuur in onze onderbuik. Sowieso is het een aanrader om, zelfs al heb je een lover, eerst je eigen lichaam en reacties te leren kennen. Een intense connectie met je eigen lichaam is immers een voorwaarde om je bij iemand anders op je gemak te voelen.

De perfecte yoni massage in 5 stappen

Tantra seks liefde massage Bloom web

Masseren is een traditioneel aspect van tantra. Waar een reguliere massage meestal niet verder gaat dan de schouders of rug, is het hier de bedoeling om aan de slag te gaan met de vagina (yoni) van je geliefde. Dat klinkt misschien intimiderend, maar het gaat eigenlijk vooral om liefdevolle aandacht. De juiste kneepjes van het vak zijn ondergeschikt aan de energie die je overbrengt. Enkele tips.

1. De juiste olie

Niet elke massageolie is geschikt voor vaginaal gebruik. De parfums en andere chemische stoffen die deze oliën bevatten, kunnen achteraf irritatie veroorzaken. En vermits niemand daar blij van wordt, opteer je best voor een natuurlijk alternatief. Kokosolie will do the trick.

2. Begin met de opwarming

Alvorens tussen haar benen te duiken, is het belangrijk om aandacht te geven aan de rest van het lichaam. Het strelen boven de gordel is minstens even belangrijk als het ‘echte’ werk. Laat haar wennen aan je handen en laat ze zich zachtjes overgeven aan dit genot.

3. Volg haar tempo

De belangrijkste richtingaanwijzer is haar adem. Wanneer die verdiept of juist oppervlakkiger wordt, kan je proberen hierop in te spelen. Je kan afwisselen qua druk, tempo, lichaamsdeel,... . Hiervoor bestaan geen vaste regels, het gaat in eerste instantie om de wisselwerking tussen jullie energieën. Jullie zijn de enigen die kunnen aanvoelen of het op dat moment ok is.

4. Geef aandacht aan de allesomvattende vagina

Wat je ziet is maar het tipje van de ijsberg. De clitoris is bijvoorbeeld grotendeels een inwendig orgaan. Vermits we haar op dit moment niet louter als een soort seksgodin zien, maar haar net die allesomvattende liefdevolle aandacht willen schenken, is het belangrijk om ook stil te staan bij haar interne fabriekje. Zo kan een hand ter hoogte van de baarmoeder heel erg aangenaam en zelfs troostend zijn. Sowieso werk je best van buiten naar binnen, zodat zij steeds dieper en dieper in zichzelf kan keren.

5. Schrik niet van emotionele reacties

Je denkt misschien dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar het tegendeel is waar.

Uiteraard bestaat er ook zoiets als een penismassage. Google maar eens naar ‘lingam massage’! De algemene principes blijven dezelfde, maar de anatomie van zijn ‘stick of life’ is natuurlijk een beetje anders…

Tantrische Valentijnsdate Checklist

Tantra seks liefde massage date Bloom web
Zoek een rustige omgeving uit waar je niet gestoord kan worden.
Het is des te fijner te weten dat je gekreun niet hoorbaar is tot bij de buren, want het is belangrijk om je ongeremd te kunnen laten gaan.

Tantra seks liefde massage date Bloom webBetrek alle zintuigen in het spel.
Een lekkere geurkaars en fijn muziekje zijn natuurlijk klassiekers. Je kunt gerust ook verdergaan dan elkaar aanraken. Zo kan je een veer gebruiken om elkaar lichtjes te kietelen. Waar het gaat over de smaakzin moet ik er waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken... . Ik kan enkel benadrukken dat orale seks een dynamiek van geven en nemen creëert, die de wederzijdse toewijding enorm versterkt.

Tantra seks liefde massage date Bloom webKijk eens diep in elkaars ogen.
We kennen allemaal het gezegde dat de ogen de poort van de ziel zijn. Daar kan je over discussiëren, maar het is zeker zo dat oogcontact het gevoel van verbondenheid verhoogt. Verdrinken in zijn/haar kijkers terwijl je elkaar zacht aanraakt maakt alles zoveel intenser. Je beseft des te meer dat jullie met twee zijn, maar tegelijkertijd ook één zijn. Op zo’n momenten lijkt het wel alsof het de eerste keer is dat je jouw partner ziet zoals hij /zij écht is.

Tantra seks liefde massage date Bloom webBlijven ademen.
Het op elkaar afstemmen van jullie ademhaling zorgt eveneens voor een gevoel van versmelting. Ook is het voor de ander een goede graadmeter om te weten of hij/zij iets doet wat je leuk vindt of dat het iets bij je losweekt.

Tantra seks liefde massage date Bloom web

Yab yummy! Halsbrekende kamasutratoeren uithalen is bij tantrische seks niet nodig. Toch is er een standje dat zich perfect leent tot dit soort van verregaande intimiteit. De traditionele naam ervan is Yab Yum, wat neerkomt op de lotushouding voor gevorderden. Net als bij die lotushouding zit je rechtop tegenover elkaar, met de benen rond elkaar geklemd. Niet enkel kan je zo uitgebreid kussen en knuffelen tijdens de (diepe) penetratie, het leent zich ook tot intens oogcontact. Het kantelen van je bekken zorgt er trouwens voor dat de befaamde G-spot direct gestimuleerd wordt. Voor de liefhebbers: ook anale seks is op deze manier mogelijk. Niets moet, maar alles mag.

De enige regel is dat er geen regels zijn

Beschouw dit artikel niet als het zoveelste in rij dat je wil vertellen hoe je je liefdesleven precies moet aanpakken. Dat is zeker niet de bedoeling, wel integendeel. Tantra draait om vertrouwen en liefde. Dat laatste mag je overigens heel ruim interpreteren, vermits je ook jezelf graag mag zien. Als iets niet goed voelt, is dat helemaal ok. Ook wanneer bovenstaande tips je niet meteen richting het walhalla voeren, is dat niet erg. Ieder mens is anders. Iedereen heeft een andere bagage, andere voorkeuren, andere onzekerheden. Tantrische seks is vooral een reis, maar dan wel één waarvan de eindbestemming niet precies vastligt. Leer elkaar kennen, maar ook jezelf. Hoe heerlijk een zinderend orgasme ook moge zijn, zelfkennis is al bij al het grootste geschenk dat tantra ons kan geven. De rest komt dan vanzelf.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Lente-equinox 2024: wat mag jouw sterrenbeeld verwachten?

Het einde van de winter en de start van een nieuw begin: de lente-equinox wordt beschouwd als het…

Lees meer
Astrologie

De connectie tussen spiritualiteit en astrologie

Ontdek de diepe verbinding die er is tussen spiritualiteit en astrologie en probeer zo meer te…

Lees meer
Spiritualiteit

4 manieren waarop spiritualiteit je helpt

Spiritualiteit heeft op verschillende manieren een positieve invloed op je leven. Het draagt niet…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom