Spirituele Bloom Fairs • Summer Bloom Festivals | Tickets

De kunst van verbinden in 3 eenvoudige bewegingen

De kunst van verbinden in 3 eenvoudige bewegingen

Hoe verbind je je écht met iemand? Niet via trucjes, maar door te luisteren met je hart. Erkenning, respect en authentieke interesse zijn geen technieken, maar innerlijke houdingen die echte nabijheid mogelijk maken. Tijdens een gesprek hierover tussen Nathalie De Jongh en Angélique Windey van Magic Moments en psychologe Kim Peters (IPO) kwamen precies deze drie kwaliteiten als vanzelf bovendrijven. De zoektocht naar het geheim van diepgaande verbindende relaties, mondde uit in drie eenvoudige bewegingen die ons helpen de ander werkelijk te ontmoeten en tegelijk dicht bij onszelf te blijven.

Kleine, oprechte momenten raken ons het diepst: een blik, een stilte, een gemeende ‘ik hoor je’. Wat als we daar eens wat meer naar zouden terugkeren? Naar wat goed voelt, voor jou én voor de ander? Naar wat resoneert met beider hart, ziel en hoogste goed?

De essentie van echte verbinding

Goede relaties ontstaan niet zomaar. Hoewel verbinding voor ons als mens even essentieel is als ademhalen, vraagt het om meer dan alleen aanwezigheid of woorden. Het vraagt tijd, aandacht en de bereidheid om met je hele wezen aanwezig te zijn bij de ander.

Soms denken we dat praten voldoende is om elkaar te begrijpen. Maar zonder erkenning, respect en authentieke interesse blijven gesprekken aan de oppervlakte. De ander voelt zich misschien gehoord, maar niet echt geraakt. Verbinding ontstaat pas wanneer we vanuit ons hart luisteren, met openheid en zonder oordeel. Wanneer we bereid zijn om niet alleen woorden, maar ook stiltes te ontvangen. Dan pas durft de ander zich tonen in wie hij of zij werkelijk is.

Erkenning, respect en authentieke interesse zijn geen technieken, maar innerlijke houdingen. Ze vragen om vertraging en om actief in het moment te zijn. Erkenning zegt: ‘Ik zie jou.’ Respect zegt: ‘Ik laat jou zijn wie je bent.’ En authentieke interesse zegt: ‘Ik wil jou écht leren kennen.’ Deze drie vormen samen de bedding waarin (alle) relaties kunnen groeien, verdiepen en helen.

Wanneer we elkaar op deze manier benaderen, openen we niet alleen de deur naar diepere verbinding met de ander, maar ook met onszelf. We worden zachter, minder oordelend, en voelen ons meer afgestemd op het ritme van het leven. Echte verbinding raakt iets essentieels in ons aan: het verlangen om te zijn wie we zijn, in aanwezigheid van een ander die dat ook toelaat.

Verbinding begint bij eenvoud

”Verbinding begint vanbinnen, met trouw zijn aan jezelf, om van daaruit open te staan voor de ander.”

We gingen daarover in gesprek met psychologe Kim Peters (IPO). Of beter gezegd, het gesprek startte vanuit de idee dat we op zoek waren naar een complex antwoord op de vraag: wat kan je doen om met de ander écht te verbinden? Terwijl we samen brainstormden en er heel wat kennis en wijsheden werden bijgehaald, begrepen we al snel dat het antwoord daar niet per se te vinden was.

In een wereld waarin we gewend zijn om alles te analyseren en verklaren, vergeten we immers gemakkelijk hoe krachtig eenvoud kan zijn. Het zijn juist de kleine, oprechte momenten die ons het diepst raken: een blik, een stilte, een gemeende ‘ik hoor je’. Wat als we daar eens wat meer naar zouden terugkeren? Naar wat goed voelt, voor jou én voor de ander? Naar wat resoneert met beider hart, ziel en hoogste goed? Want … Verbinding begint vanbinnen, met trouw zijn aan jezelf, om van daaruit open te staan voor de ander.

Terwijl ons gesprek steeds meer de essentie raakte, kwamen erkenning, respect en authentieke interesse als vanzelf bovendrijven. Drie kernwoorden die een krachtige basis vormen voor échte interactie.

Kim goot ze voor ons in drie eenvoudige oefeningen. Gebruik ze ter herinnering, reshape je interacties en creëer zo mee een mooiere wereld, voor jezelf en voor iedereen die je energie mag ontvangen.

Lijn divider
Lijn divider

How to connect: in 3 stappen naar meer diepgang in je relaties

‘Ik zie jou’

1: erkenning

De kunst van verbinden in 3 eenvoudige bewegingen 1 artikel Magic Moments 1 edited 3 edited

Waarom is erkenning belangrijk?

Erkenning betekent dat je iemand laat merken dat die er toe doet. Soms hebben we niet zozeer advies nodig, maar gewoon het gevoel dat iemand ons begrijpt en serieus neemt. Wanneer iemand zich erkend voelt, voelt die zich gewaardeerd, wordt het makkelijker om gevoelens en gedachten te delen en ontstaat er meer vertrouwen en openheid.

Wat als erkenning ontbreekt?

Als iemand zich niet erkend voelt, kan die zich alleen, onbelangrijk of onbegrepen voelen. Dit kan zorgen voor misverstanden of afstand.

Oefening: ‘Ik zie jou’

Doel: leren hoe je erkenning geeft zonder te oordelen of oplossingen aan te dragen.

  • Kies een rustig moment met je partner, vriend(in) of familielid.
  • Vraag de ander om een ervaring te delen waarbij die zich blij, onzeker of verdrietig voelde.
  • Luister zonder te onderbreken en toon erkenning door:
    • Te knikken of oogcontact te maken.
    • Hardop samen te vatten: ‘Dat klinkt als een bijzondere ervaring.’ of ‘Ik kan me indenken dat dit lastig voor je was.’
    • Geen advies te geven, tenzij de ander er expliciet om vraagt.

Vraag achteraf hoe het voelde om op deze manier erkend te worden.

Tip: probeer deze week in gesprekken vaker erkenning te tonen. Een simpel ‘Ik begrijp het’ of ‘Dat lijkt me moeilijk voor je’ kan al veel betekenen.

'Ik waardeer jou zoals je bent’

2: respect

De kunst van verbinden in 3 eenvoudige bewegingen 1 artikel Magic Moments 2 edited

Respicere

Respect komt van het Latijnse woord re-spicere (voltooid deelwoord), wat ‘terugkijken’ en ‘beschouwen’ betekent. Het verwijst naar het gevaar dat je loopt wanneer je niet over je schouders kijkt om zo te vermijden dat je aangevallen wordt. Je kijkt regelmatig terug en je respecteert zo jezelf en de ander door je bewust te zijn van wat jouw gedrag met anderen doet.

Waarom is respect belangrijk?

Respect betekent dat je de ander serieus neemt en accepteert zoals die is, ook als je het ergens niet mee eens bent. Wanneer respect aanwezig is, voelt de ander zich veilig om zichzelf te zijn, kunnen gesprekken open en eerlijk blijven en is er minder kans op ruzies of misverstanden.

Wat als respect ontbreekt?

Als iemand zich niet gerespecteerd voelt, kan die zich afsluiten, defensief worden of vermijden om dingen te delen.

Oefening: ‘Luisteren zonder oordeel’

Doel: leren om een gesprek te voeren zonder direct te reageren of te oordelen.

  • Vraag je partner, vriend(in) of familielid om iets te vertellen wat voor hen belangrijk is (een droom, mening of wens).
  • Luister en toon respect door:
    • Niet te onderbreken.
    • Geen advies of mening te geven, tenzij de ander er expliciet om vraagt.
    • Te bedanken voor het delen, bijvoorbeeld: ‘Ik vond het fijn om dit van je te horen.’

Vraag achteraf: ‘Wil je dat ik hier nog iets over zeg, of wilde je gewoon even je verhaal kwijt?’

Tip: probeer deze week gesprekken te voeren zonder meteen je mening te geven.

‘Ik wil jou echt begrijpen’

3: authentieke interesse

De kunst van verbinden in 3 eenvoudige bewegingen 1 artikel Magic Moments 1 edited

Waarom is authentieke interesse belangrijk?

We vragen vaak uit gewoonte hoe het met iemand gaat, maar luisteren we ook écht naar het antwoord? Authentieke interesse gaat verder dan beleefdheid. Het laat de ander voelen dat die belangrijk voor je is. Wanneer je echt interesse toont, voelt de ander zich gehoord en gewaardeerd, ontstaan er diepere en interessantere gesprekken en wordt de band met de ander sterker.

Wat als interesse ontbreekt?

Als gesprekken oppervlakkig blijven, kan de ander het gevoel krijgen dat je niet écht geïnteresseerd bent. Dat kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt.

Oefening: ‘De verdiepende vraag’

Doel: oefenen met doorvragen en laten zien dat je echt nieuwsgierig bent.

  • Zoek een natuurlijk moment om in gesprek te gaan (bijvoorbeeld tijdens een autorit, koffie of wandeling).
  • Vraag hoe hun dag was en luister aandachtig naar het antwoord.
  • In plaats van te antwoorden met ‘Oh, leuk!’ of ‘Oké’, stel een verdiepende vraag, zoals:
    • ‘Wat maakte dat moment zo bijzonder voor je?’
    • ‘Hoe voelde dat voor jou?’
    • ‘Vertel daar eens wat meer over.’

Blijf doorvragen op wat de ander zegt en wees oprecht nieuwsgierig.

Tip: probeer deze week in elk gesprek ten minste één verdiepende vraag te stellen.

'Soms mag je gewoon leren van wat je raakt, en dat gevoel doorgeven. Zo bouwen we mee aan een stille keten van oprechte aandacht.'

psychologe Kim Peters

Extra tip: Verbinding zit soms al in wat er is

”Laat je raken door wat je ervaart, en neem dat gevoel bewust met je mee.”

Soms hoef je geen grote stappen te zetten om meer verbinding te voelen. Het begint met aandacht voor wat er al is, zelfs als die band tot nu toe op de achtergrond bleef. Psychologe Kim Peters (IPO) deelt hoe een onverwacht familiebezoek iets in haar raakte. Haar nonkel, tante en nichtje kwamen langs voor kraambezoek, en hoewel ze elkaar zelden zagen, voelde het als een warm gebaar dat diep indruk maakte. ‘Ze gebruikten een bestaand moment van verbinding, het verwelkomen van een kind in de familie, om écht contact te maken. Ik hoefde daar niets voor te doen, maar het zette me aan het denken.’

Niet lang daarna bezocht Kim voor de eerste keer haar neef in het revalidatiecentrum. Wat begon als een gebaar voor hem, bleek net zo waardevol voor haarzelf. ‘Het leerde me dat verbinding niet altijd groots hoeft te zijn. Soms mag je gewoon leren van wat je raakt, en dat gevoel doorgeven. Zo bouwen we mee aan een stille keten van oprechte aandacht.’

2025 03 65 Element
Over Magic Moments

Nathalie De Jongh en Angélique Windey van Magic Moments organiseren sinds 2021 cirkels en ceremonies, intussen in Antwerpen en in Waregem bij Bloom. In september 2025 kan je met hen mee op retreat naar Corfu. Persoonlijke groei en bewustwording staan centraal in alles wat ze doen. Voor meer info en data: magic-moments.be

Over Kim Peters

Kim Peters is psychologe en mede-praktijkcoördinator bij IPO, een multidisciplinaire praktijk met locaties in Deurne, Antwerpen-Centrum, Kapellen, Willebroek en Tielt-Winge. Je kunt er terecht voor ambulante psychologische en professionele ondersteuning op maat. Meer info: ipo.be

Visual onderbreking artikels platte banner Bloom web 3

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €40,80,- en geniet tal van voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2025, Ascendanthoroscoop 2025-2026, je Chinese horoscoop 2025,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom