Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Zelfdoding vanuit het perspectief van de ziel: een andere kijk

Inspiratie
Iris Coudeville
28/10/2020
Zelfdoding vanuit het perspectief van de ziel

Bij het verlies van een dierbare door zelfdoding blijven de nabestaanden, naast het intense verdriet, ook met heel wat vragen achter. Duidelijke antwoorden zijn niet voor handen. Wel kunnen we zoeken naar dieperliggende betekenissen, in het licht van de ziel. Elk verhaal is uniek. In dit artikel biedt Iris Coudeville je een aantal troostrijke invalshoeken om deze ingrijpende gebeurtenis op een andere manier te bekijken. En wat het kan betekenen voor de verdere evolutie van het bewustzijn van nabestaanden.

Zelfdoding in het perspectief van de ziel getuigenis zelfmoord Bloom web

Het zielenplan als blauwdruk van ons leven

We zijn hier op aarde om het menszijn te beleven en ons verder te ontwikkelen. Ons fysieke lichaam herbergt onze ziel, wat het voor die laatste mogelijk maakt om hier ervaringen op te doen. In deze benadering gaan we ervan uit dat de ziel eeuwig blijft bestaan. Aan het huidige leven gaan er vele incarnaties vooraf waarin de ziel bepaalde gebeurtenissen meemaakte en een daarmee samenhangende wijsheid kon opdoen. Wanneer de ziel beslist opnieuw te incarneren, wordt er een zielenplan opgemaakt. Daarbij worden de meest ideale omstandigheden gecreëerd om precies die ervaringen op te doen die nodig zijn om te evolueren. Het idee dat er een zielenplan bestaat, geeft op een bepaalde manier zin aan ons bestaan. Mogelijks wordt in dat zielenplan er voor gekozen om zelf uit het leven te stappen. Een andere visie is dat dit nooit in het zielenplan staat. Dat we steeds uitgenodigd worden die gedachten, gevoelens te overstijgen. De waarheid ligt wellicht in het midden. Een troostende gedachte daarbij is dat we altijd omringd zijn door gidsen die ons ondersteunen om te kiezen voor het leven. Wanneer het leven toch op zo’n manier eindigt, is dat een problematiek waarmee de ziel in een volgend leven waarschijnlijk opnieuw mee zal geconfronteerd worden, met als uiteindelijk doel zichzelf én het leven te omarmen in al zijn facetten.

Karma: de rode draad

Doorheen onze vele levens bouwen we karma op. Karma staat voor onafgemaakte zaken uit vorige levens. Soms moeten we zélf aan den lijve ondervinden wat onze gedragingen en acties voor anderen betekend hebben. Als iemand zich nu in een slachtofferrol bevindt, is het mogelijk dat die persoon moet ervaren wat hij ooit, in een vorig leven, iemand anders aandeed. Karma is niet bedoeld als straf, wel om er iets uit te leren. In sommige gevallen kan regressie- of reïncarnatietherapie de connectie aantonen tussen de zelfdoding van een naaste en de nabestaande zelf. Behalve de uitdaging te leren omgaan met het verlies en verdriet, speelt dan ook het gegeven om het patroon van zelfdoding te doorbreken.

(lees verder onder de advertentie)

Psychische ziekte als kans

Vaak werden mensen die uit het leven stappen één of meerdere keren in de psychiatrie opgenomen. Een vrijwillige of gedwongen opname is meestal een noodkreet, die acute hulpverlening noodzakelijk maakt. Het kan op veel vlakken een verademing betekenen om tot rust te komen in de veilige omgeving van een psychiatrisch ziekenhuis. De keuze voor een opname in de psychiatrie vertrekt ook vanuit het zielenplan, om deze bijzondere ervaring te doorleven en om in veel gevallen uiteindelijk tot het besef te komen dat deze interventie op lange termijn wellicht niet tot het verhoopte resultaat zal leiden. Maar het kan ook de start van een zoektocht naar heling en verbinding met zichzelf betekenen. Een depressie bv. kan een kans tot transformatie zijn. Het brengt dingen naar boven die gezien willen worden, zoals bijvoorbeeld onderdrukte emoties met betrekking tot een traumatische gebeurtenis. Dit kan na vele jaren één van de oorzaken zijn waardoor iemand ziek wordt. Uiting geven aan of aanvaarding van die emoties kan helpen, want zo ontstaat er ruimte voor genezing. Op vandaag bestaat er een ruim aanbod aan therapieën (regressietherapie, psychologische hulp, opstellingswerk,…) die kunnen helpen om te achterhalen wat er innerlijk en (heel vaak) onbewust leeft. Die mensen begeleiden je en helpen de sluiers weg te nemen over wat zichtbaar wil worden in jezelf. Uiteraard is iedereen en elke ziekte anders en is niet iedereen geholpen via deze weg. Daarbij is de geestelijke gezondheidszorg in al zijn vormen van groot belang. Velen vinden ook rust en heling door tijd door te brengen in de natuur, uiting te geven aan creativiteit of door de verbinding met mensen.

Nieuwetijdskinderen in een bijzondere tijd

Nieuwetijdskinderen zijn zielen die momenteel op aarde leven om mee te helpen het bewustzijnsniveau te verhogen en het contact met de spirituele wereld te versterken. Onze huidige tijd kent een intense transformatie. Velen zijn hier om als lichtwerker anderen te inspireren en te helpen. Dit is hun missie om zo de overgang mogelijk te maken naar de Nieuwe Tijd. Dat gaat gepaard met belangrijke levenslessen en zware beproevingen, waardoor dergelijke zielen niet zelden moeite hebben om zich hier, op aarde, thuis te voelen.

”Het gaat erom om opnieuw die verbinding te kunnen maken, in de eerste plaats met jezelf.”

En toch kunnen we alles aan wat in ons zielenplan geschreven staat. De keuze voor zelfdoding kan ook te maken hebben met iets groters, ten dienste van het collectief, om de evolutie naar eenheidsbewustzijn van de nabestaanden te versnellen, zodat zij op hun beurt ten dienste van het grotere geheel kunnen staan. Verder is er ook zoiets als een onbestemd gevoel, een vage herinnering aan eenheid, en dat staat dan weer in schril contrast met het gevoel van isolement dat veel mensen ervaren. Het gaat erom om opnieuw die verbinding te kunnen maken, in de eerste plaats met jezelf. Daaruit volgt de verbinding met het groter geheel en anderen.

Zelfdoding in het perspectief van de ziel quote Bloom web

Van schaduw naar licht

Na het overlijden van een dierbare naaste lijkt alles in een schaduw gehuld. Het rouw- en verwerkingsproces vraagt veel van een mens. Sommigen kunnen de tijd en ruimte nemen om het verlies vrij snel een plaats te geven. Anderen daarentegen, worstelen langer met hun verdriet. Heel wat mensen die iemand verliezen door zelfdoding gaan door een ingrijpend transformatieproces, dat zich stap voor stap ontvouwt. Dit alles kan de manier waarop je in het leven staat grondig veranderen. Misschien besef je nu opeens wél dat het tijd is om die toxische relatie te beëindigen, of dat je die verwaterde vriendschap weer nieuw leven wilt inblazen, desnoods door naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Zo kan het ook zijn dat je dichter bij je eigen talenten komt en ontdekt hoe jouw persoonlijke levensmissie eruit ziet. Misschien beslis je resoluut om je job te laten voor wat hij is en ga je op zoek naar alternatieven. Weer anderen engageren zich in het kader van zelfmoordpreventie of volgen een opleiding om andere nabestaanden te begeleiden. Of alles blijft gewoon hetzelfde. Er zijn geen regels, noch uitzonderingen. Ook al is dat niet meteen duidelijk, zo’n intense ervaring betekent bijna altijd een groei voor het bewust-mens-zijn. Mensen evolueren in bewustzijn naar onvoorwaardelijke liefde voor al wat is, dienstbaarheid, een hechtere verbinding met de ander en de natuur, enz. Onze geliefde die ons verliet wil vooral dat wij vreugdevol in het leven staan, vrij van schuldgevoel en verdriet. Zij wensen ons toe dat wij er ten volle voor gaan en iets van ons leven maken. ‘Er iets van maken’ in de betekenis van leven vanuit je authentieke zelf en kiezen voor je eigen passies in vrijheid, waarheid en liefde.

Interessante lectuur:

Zelfdoding in het licht van de ziel – Ellen Scheffer
Nacht van de ziel – Pamela Kribbe

Worstel je met donkere gedachten? Dringend nood aan een gesprek? Bel de zelfmoordlijn 1813 (B) of 113 (NL).

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese horoscoop 2024

In Bloom 2 - 2024 besteden we traditiegetrouw ruimschoots aandacht aan het Chinese Nieuwjaar en de…

Lees meer
Inspiratie

Je neemt jezelf mee, waar je ook gaat

De onrustige zielen onder ons herkennen het misschien heel goed. Hoe vaak je ook verhuist, reist of…

Lees meer
Astrologie

Trouwen of een zaak opstarten op basis van de maanstanden • incl. maanstanden 2024

Op basis van de maanstanden je huwelijksdatum plannen of een zaak opstarten? Het kan! Alles wordt…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom