Home

Overige

Mijn account

Ongezien euthanasieproces in Gent: reeds voorspeld door de kosmos?

Astrologie
20/01/2020
Ongezien euthanasieproces in Gent: een astrologische analyse

Op 17 januari 2020 om 14 uur startte in Gent het euthanasieproces tegen drie artsen (huisarts Joris V.H., zijn collega Frank D. en psychiater Godelieve T.) die beschuldigd worden van vergiftiging van Tine Nys. Het proces wakkert terug de discussie aan tussen voor- en tegenstanders van euthanasie. Het onderwerp is ook voor nog een ander publiek van belang: de spirituele of astrologische geïnteresseerde mensen. Aan de hand van een betrouwbare horoscoop maakte astroloog Yves Polet een analyse op van dit ongetwijfeld ophefmakende proces.

Een achtergrondschets

Euthanasie betekent op eigen verzoek het bespoedigen van de dood of het beëindigen van het leven van een hevig lijdend of ongeneselijk ziek persoon. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve euthanasie. Bij de eerste soort wordt er een dodelijk middel toegediend, bij de passieve vorm wordt er eenvoudigweg afgezien van verdere behandeling van een terminale patiënt. Tine Nys was borderline en suïcidaal. Haar leven werd getekend door crisissen, therapieën en (gedwongen) opnames. Toen ze 23 was, werd ze door haar eigen familie gecolloqueerd, en ze vreesde dat dat opnieuw zou gebeuren. Via haar psychiater kreeg ze te horen dat zij, door haar ellenlange psychisch lijden, ook in aanmerking kwam om euthanasie aan te vragen. Iets wat ze op 25/12/2009 ook effectief deed. Op 27 april 2010 werd de dodelijke gifinjectie (actieve euthanasie) uiteindelijk toegediend, na de goedkeurende handtekeningen van de drie artsen én nadat Tine uitgebreid de tijd had genomen om afscheid te nemen van familie en vrienden. Nu dient haar familie klacht in, omdat ze vinden dat de artsen niet correct hebben gehandeld volgens de strenge voorwaarden die beschreven staan in de euthanasiewet. Ze betwisten niet het recht op euthanasie op zich, maar wel de manier hoe deze in dit specifiek geval werd uitgevoerd. Zijnde een onderwerp waar sowieso al veel controverse rond heerst, wakkert dit proces zoals verwacht opnieuw verhitte discussies aan tussen de conservatieve en de progressieve kanten van de maatschappij.

Proces euthanasie astrologie Bloom web

Zult gij niet doden?

”De meeste problemen ondervinden we bij de Rooms-Katholieke Kerk en de Islam. Boeddhisten zijn iets gematigder, zij volgen de wetten van het Karma.”

Het zijn hoofdzakelijk religieuze groeperingen die ethische bezwaren uiten inzake vroegtijdige levensbeëindiging. Het zesde gebod van de christenen luidt: “Gij zult niet doden”. De Rooms-Katholieke Kerk is daarom geen voorstander, maar dezelfde argumentatie horen we bij de moslims, die gelijkaardige principes terugvinden in de Koran. Boeddhisten zijn iets gematigder. Ze verlangen respect voor het leven en de Karmawetten. Volgens een boeddhist bepaalt het Karma de lengte van het leven. Ze zijn daarom niet automatisch een voorstander van zelfdoding, want volgens hun overtuiging neemt de zelfdoder zijn/haar problemen gewoon mee naar het volgend leven. Maar in tegenstelling tot de meeste andere religieuzen verdedigen ze het nodeloze verlengen van een leven door middel van medische ingrepen echter niet. Elk mens heeft op dit moment (wanneer er geen genezing meer mogelijk is) het recht om het aardse leven stop te zetten. Humanisten zetten dan weer de mens centraal, zij wensen het menselijk lijden niet onnodig te verlengen. Als laatste bestaat de moderne, progressieve en tolerante groep, die ervoor pleit het recht in eigen handen te nemen. Hun visie is dat levenskwaliteit primeert en dat de wetenschap ervoor moet zorgen dat dit kan bereikt worden. Lukt dit niet, dan is het de taak van laatstgenoemde om een waardig einde te voorzien. In deze postchristelijke tijden regelt en bepaalt het individu graag zijn/haar leven. Het spirituele discours tot slot, gaat ervan uit dat euthanasie ons met een hogere dimensie verbindt, niet iedereen is daarom bevoegd om een invloed uit te oefenen op beslissingen daaromtrent.

Maatschappelijke gevolgen

Proces euthanasie astrologie horoscoop tekening Bloom web

In de horoscoop van 17 januari, de dag van de rechtszaak, staat de Maan in het dierenriemteken Weegschaal. De Maan, als één van de dominante krachten in een horoscoop, accentueert Weegschaal, en dit is in de traditionele astrologie het teken van justitie. Het is overduidelijk dat de kosmos een rechtszaak voor ons in petto had. De Zon is tevens één van de bepalende krachten in de horoscoop in kwestie, en deze staat conjunct (= samen) met Mercurius, Saturnus en Pluto. De Maan staat bovendien heel gespannen of vierkant (90°) op deze vier hemellichamen. Mercurius symboliseert het debat, de communicatie en de informatie die nodig zijn om de problematiek en rechtszaak te behandelen. De Zon, Saturnus en Pluto staan in Steenbok en dit teken staat gekend omwille van zijn plichtsgetrouwheid. Steenbok staat tevens symbool voor de maatschappij, die overduidelijk heel wat te winnen (of te verliezen) heeft bij de uiteindelijke uitspraak. Er wordt namelijk gevreesd voor, indien dit geding zou eindigen in de veroordeling van één van de dokters, het chilling effect. Dat wil zeggen dat artsen toekomstige aanvragen zoveel mogelijk zullen proberen doorverwijzen uit angst om zelf aangeklaagd te worden. Euthanasie wordt hier vertegenwoordigd door Saturnus en Pluto, de planeten die traditioneel gezien de dood aanduiden in een horoscoop. Saturnus heeft een reputatie van de minst gemakkelijke weg te volgen, waardoor lijden vaak centraal staat. Pluto, de planeet van Schorpioen, bezit een sterke transformatiekracht en symboliseert alles wat met sterven te maken heeft. Het leven wordt mooi belichaamd door de gezonde spanning tussen Venus en Mars. Deze twee inhouden, die het jonge mannelijke en het jonge vrouwelijke uitbeelden, toont ons de energie van ‘de wil van het leven’. De Zon en de Maan worden sterk geraakt door Saturnus en deze ijsplaneet indiceert de wetten en regels van het leven. We zien hier concreet de groep wetsgeleerden verschijnen. Het rechtsgeschil zal zijn gevolgen hebben voor de maatschappij en visie. We kunnen kenbaar de cyclus van de conjunctie Saturnus-Pluto interpreteren. Elke conjunctie is een opstart van een nieuw ritme en dit thema over de dood wordt een bewustwordingsproces voor velen onder ons, nu meer dan ooit.

We mogen astrologisch besluiten dat deze gebeurtenis de toon zet voor 2020, want de kosmos wijst erop dat deze thematiek het volledige jaar een permanente plaats zal krijgen binnen de publieke opinie.

Download hier de horoscooptekening van de start van het proces

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

5 verrassende weetjes over de Chinese astrologie

Wie kent ze niet, de Chinese dierenriemtekens: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard,…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 7 is uit! Voorwoord van Bloom eindredactrice Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 7 - 2023 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Spiritualiteit

Voor altijd leerling - Levenslang leren

Het verruimen van onze geest en kennis leidt tot een vervullend leven. Vooral in de uitdagende…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom