Home

Overige

Mijn account

Waar stop jij mee in 2019?

Waar stop jij mee in 2019?

Goede voornemens, we hebben ze allemaal. Meer of minder uitgesproken gaan we er mee aan de slag zodra de kalender de 8 vervangt door de 9. Plannen die we hebben. Dingen die we gaan doen. Nieuwe zaken die we willen oppakken in het nieuwe jaar. Maar wat als we het nu eens omdraaien? Niet de vraag stellen wat jij gaat doen in 2019, maar waar jij mee stopt? En is dat dan makkelijker? Een interview met Hella Bolte (47), ondernemer en avonturier.

Een sterke vrouw

Hella ondernemer bloom januari

Wie is Hella? Voor mij zit Hella (foto), een mooie, ondernemende en sterke vrouw. Ze noemt zichzelf graag een avonturier, open voor nieuwe dingen, nieuwsgierig naar het leven en sterk geïnteresseerd in wat mensen drijft en beweegt. En ze is gek op haar rooie kater. “Omdat ie toch zo heerlijk eigenwijs en ongrijpbaar is, maar met al zijn territoriumdrift tegelijk ook onvoorwaardelijk lief is.” Lief voor deze vrouw van 47 die de liefde nog aan het verkennen is. Ze houdt van reizen en nieuwe dingen ontdekken, maar tegelijk zit voor haar het avontuur even goed in kleine dingen. Voor het eerst naar de opera. Of pinda-kokossoep maken. Jezelf blijven ontplooien, en van daaruit ook weer anderen mogen inspireren. “Dat het leven leuk is. En dat je plezier mag maken. Dat vergeet ik zelf ook wel eens”, zegt ze, “maar dat is wel wat ik graag zou willen.”

Tegen de stroom in

In of uit de flow. We hebben het over tegen de stroom in zwemmen en hoe niks doen eigenlijk het allerbeste is. Je gewoon laten meedrijven in plaats van te knokken. “Doe ik nog te vaak hoor,” zegt Hella, “maar ik ben er me in ieder geval wel bewust van.” Met iemand afspreken omdat je die persoon al zo lang niet meer hebt gezien maar eigenlijk diep de behoefte hebben om een avond alleen te zijn. Eigenlijk alleen omdat je vindt dat het sociaal correct is. “Dan vraag ik me af, doe ik dit nou voor mezelf of doe ik het voor iemand anders? En tuurlijk mag je wel eens iets voor iemand anders doen, maar dan moet het wel om een goede reden zijn. En moet het ook ok voelen om dat te doen. Soms zit je nu eenmaal liever in je joggingbroek en met je kat op de schoot op de bank. En dat mag ook.”

Op de vraag 'Waar stop jij mee in 2019?'
, antwoordt ze heel vastberaden: “Ik stop met tegen de stroom in zwemmen. Ik stop met knokken. Met pleasen. Met zorgen. Dat soort dingen. En dat staat los van wat je voor die persoon voelt. Het gaat om luisteren naar je eigen behoefte.”

Het proces

Wat ging aan dit besluit vooraf? Hella deelt hoe ze gedurende de afgelopen maanden zelf steeds beter ging aanvoelen wanneer en op welke momenten ze zichzelf tekort deed. En hoe ze steeds meer ging beseffen dat dit niet normaal was en ook niet hoe ze het wilde. “Het afgelopen jaar ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik mijn hele leven eigenlijk al aan het knokken en aan het pleasen was. En aan het zorgen voor een ander, meer dan voor mezelf. Op dat moment ben ik het stelselmatig anders gaan doen en bleek dat het veel makkelijker ging. Dingen die goed voor me waren kwamen zomaar naar me toe. Ik hoefde niets meer, ik mocht alleen maar ‘er zijn’. Dat is eigenlijk wel fijn, dat is veel makkelijker leven. Met respect voor anderen, maar wel meer voor jezelf kiezen.”

Busje Sofie Varrewaere Artikel Bloom Januari

De spreekwoordelijke druppel

Wanneer was het voor jou genoeg geweest? “Dat moment waarop je vanop een afstandje naar je eigen leven kijkt. Alsof je in de verkeerde film zit. De verkeerde afslag hebt genomen. Maar de echte druppel was dat ik niet happy was. Ik voelde dat ik intrinsiek niet happy was en wist toen nog niet waar dat vandaan kwam.” Hella vertelt hoe ze dat is gaan onderzoeken met behulp van een coach. Zij kwam er achter dat het in meerdere dingen zat, niet alleen in haar relatie, maar ook in het contact met haar omgeving en zelfs in haar werk. “En toen was het klaar, dat was niet wat ik wou. Ik wil plezier maken. Ik wil happy zijn. Ik wil de dingen doen waar ik me goed bij voel. Dus heb ik acuut het besluit genomen om daarmee aan de slag te gaan. Ik ben zevenenveertig, het is de hoogste tijd om daar iets aan te veranderen.”

"het busje van Hella.
Gloednieuw, maar toch ook weer niet..."

De win voor jezelf

Wat hoop je er voor jezelf uit te halen? “Ik ben in de overtuiging dat zodra je stopt met tegen de stroom in te zwemmen, je pas echt in de flow van het leven komt. Dan ontstaat er ruimte voor dingen die er echt toe doen voor jou. Al groei je door het knokken natuurlijk ook. Schuurmomenten bevorderen je groei, zeker als je je bewust wordt van wat er gebeurt. Maar in de flow bekijk je uitdagingen op een andere manier. Als jij hard aan het knokken bent om naar links te gaan en je laat dat op een gegeven moment los en dan blijkt dat rechts zoveel mooie dingen op je staan te wachten, dan kan dat toch alleen maar goed zijn? Dan komen er dingen op je pad die jouw groei gaan bevorderen. Meer plezier. Meer rust. Een positievere kijk op de wereld. En meer ruimte voor jezelf. Waarom zou je dan nog knokken?”.

Labeltjes

Hoe leg je deze afspraak met jezelf vast? “Dat is een goeie vraag, dat heb ik eigenlijk niet vastgelegd. Het is meer een manier van leven. Ik voel onmiddellijk als ik daar niet meer ben. Ik ben veel meer sensitief. Als je voelt dat je niet meer de tijd en ruimte hebt voor jezelf en als je niet meer in staat bent om de positieve dingen ervan te zien, dan gaat er vanzelf een lichtje branden.” Met een big smile zegt ze: “Ik heb echter overal labeltjes hangen, daar staat bijvoorbeeld op ‘je bent de golf in de oceaan’, of ‘niks doen is goed’. Een van mijn favorieten ‘geeft niks, mag best’ , een quote van Jan Geurtz. Ik mediteer dagelijks en dat helpt me om heel dicht bij mezelf te blijven. Voor het slapen gaan vertel ik aan mezelf waar ik allemaal dankbaar voor ben. Deze dingen helpen me om te voelen of ik nog in de juiste flow zit. En ik niet weer aan het knokken ben.”

De stakeholders

Welke steun vind je in je omgeving? “Mijn maandelijkse afspraak met Jan Geurtz houdt mij scherp. Het centrale thema daarbij is zelfliefde. Jan kan heel direct zijn, dan stel ik een vraag en stelt hij meteen een vraag terug. Hij laat je zelf nadenken want hij is ervan overtuigd dat jij het antwoord al wel weet. En dat is ook zo, ”zegt ze lachend. “Daarenboven, als je in de juiste flow terecht komt, dan verschijnen ook die mensen op je pad die daar horen op dat moment. Die op hetzelfde trillingsniveau of dezelfde frequentie zitten. Dat zijn mensen waar je af en toe even mee kan sparren, daar heb ik veel aan.” Terugkerend naar het voorbeeld van afspraken afzeggen, wat volgens Hella nog steeds moeilijk blijft, maar wat ze nu wel doet. En dat mensen dat dan over het algemeen wel begrijpen: “Het is nog wel een uitdaging om te beslissen wanneer kies ik voor mezelf of wanneer voor een ander. Ik kan nu wel voor de combinatie kiezen, maar niet meer ten koste van mezelf. Wel voor jezelf maar ook met een ander. Een compromis die wel goed genoeg nog voelt zeg maar.” Maar ook over tijd maken voor jezelf om even goed te voelen wat er aan de hand is en dat dan ook de ruimte geven. “Want dat mag er natuurlijk ook gewoon zijn, dat is er niet voor niets en daar leer je ook weer van.”

”Tips”

Heb jij tips voor mensen die nu nog heel hard tegen de stroom in aan het zwemmen zijn? Weer die big smile: “Als mensen willen knokken en dat voelt voor hun goed dan moeten ze dat vooral blijven doen. Maar er zijn ook mensen die eigenlijk voelen dat het niet ok is en dat ze niet happy zijn. Tegen die mensen zou ik willen zeggen, kijk eens heel bewust naar wat je aan het doen bent, waarom je dat doet en stel jezelf ook de vraag of je dit moet blijven doen. Of dit echt de waarheid is.”

2019

Wat zijn jouw plannen voor 2019? Wat ga je wel doen? “Centraal in mijn missie staan vrijheid, avontuur, mensen inspireren en ontwikkeling. Als ik die vier samen pak, dan doe ik wat ik zelf heel erg leuk vind. ”Hella vertelt hoe ze in 2019 met haar gloednieuwe camper op pad gaat om coach sessies te geven: “Vijf dagen op reis met iemand. Stappen we samen uit de rat race van het knokken en het pleasen. En gaan we kijken naar wat hij of zij echt wilt. Nog steeds voor een ander zorgen, maar niet meer ten koste van jezelf. Is dat een idee?”.

Dat is een geweldig idee, Hella.
Heel veel succes!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

In gesprek met natuurheks Lunadea: 'Mijn dag is gevuld met kleine rituelen.'

Lunadea Jankiewicz (42) is ongetwijfeld de bekendste heks van de lage landen. Over haar ervaringen…

Lees meer
Inspiratie

Het effect van de zwangerschap en je geboorte op je verdere leven: deel 2

Geboren worden is een hele reis. Een die je enerzijds alleen doet, anderzijds samen met je moeder.…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Gezonde afslankrecepten: smoothies, ontbijt en salades

Het is mogelijk om af te vallen als je een uitgebalanceerd, voedingsrijk dieet volgt dat past bij…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom