Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Van retrospectie naar introspectie: van "hoe deed ik het?" naar "hoe doe ik het?" en nog een stapje verder

Van retrospectie naar introspectie

Iedereen heeft wel eens van die dagen waarop het lijkt alsof je, nog meer dan anders, jezelf in vraag stelt. ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ ‘Wat heeft het voor nut?’ ‘Brengt dit me dichter bij mijn doel?’ ‘Wat is mijn doel überhaupt?’ ‘Waarvoor doe ik het nog allemaal?’ Niet toevallig zijn het vaak de donkere, regenachtige dagen die zich hier het beste toe lenen. Het lijkt wel of we op zo’n dag met zijn allen het nationaal record piekeren willen verbreken. We springen in al ons gepieker van vandaag naar wat is geweest, en dan weer naar morgen en net zo snel weer terug. Heel veel denk- en voelwerk wordt verricht, heel veel energie gaat verloren in die momenten, echter zonder dat daar een gerichte actie aan gekoppeld wordt. Tijd om wat orde in die chaos van emoties en gedachten te scheppen, niet?

Het retrospectief: focus op het verleden

Als we het hebben over persoonlijke effectiviteit, als mens en als professional, dan is het retrospectief een belangrijk hulpmiddel om voor jezelf een aantal zaken te verbeteren. In hippe coachingtermen wordt dit ‘after action assessment’ genoemd: wat is er gebeurd (benoem de objectieve feiten), hoe voelde je je daarbij, welke keuzes had je, welke keuzes heb je gemaakt, wat deed dat met de ander, wat was de uitkomst, etc. Je kijkt heel procesmatig terug naar hoe het op dat moment gegaan is en wat je eigen rol daarin was, jouw aandeel. Het kan een herinnering zijn waar je met geluk of verdriet aan terugdenkt. Een belangrijke gebeurtenis in je leven. Maar denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een belangrijk gesprek met je leidinggevende of met je team, met je collega, maar ook met je partner, enzovoort.

Wat het ook is, het heeft al plaatsgevonden, de gebeurtenis ligt in het verleden. Het retrospectief is enorm waardevol. De antwoorden op je vragen geven je namelijk meteen concrete handvaten over hoe je het in de toekomst anders of beter kan doen. Een van mijn favoriete uitspraken is dan ook: ‘kijk geregeld achterom, maar doe het in de eerste plek om daarna weer voorwaarts te kunnen kijken met nieuwe ogen'. Soms heb je een nieuwe bril nodig, en soms volstaat het om gewoon even je glazen schoon te maken.

Dit achterom kijken, het ‘evalueren’, is een waardevolle tool die de dag van vandaag eigenlijk zowat overal geaccepteerd wordt. Je krijgt als het goed is regelmatig feedback op je werk, maar je wordt als consument evenzeer her en der gevraagd om een dienst of service te evalueren. Bij retrospectie en after action assessment gaan we nog iets dieper door er niet alleen de objectieve feiten, maar ook je eigen rol, je gedrag en je gevoel aan te koppelen. Zie het als een diepgaande analyse van elke stap die in zo’n (gespreks-)proces gezet werd, met aandacht voor jezelf.

Introspectie: focus op het heden

Als we opnieuw de persoonlijke effectiviteit vooropstellen, dan gaat het bij introspectie allemaal net iets sneller. We evalueren onze emoties, gevoelens en gedachten namelijk niet achteraf, maar terwijl de gebeurtenis of activiteit gaande is. Onze focus ligt hierbij in het heden. In het nu. Het is een constant monitoren van je eigen gevoel en het bijhorende zichtbare gedrag. Wat is je huidige gemoedstoestand? Hoe voel ik me en waarom voel ik me zo? Wat doe ik daar mee? Wat wil ik daar mee doen? Welke keuzes heb ik? Welke keuzes maak ik? Het laat je toe om vanuit het begrijpen van je eigen emotie, bewust te kijken naar zowel je verbale als je non-verbale gedrag. Wat ziet iemand die naar je kijkt? Zijn je verbale en non-verbale gedrag in lijn met elkaar? Of spreken deze elkaar tegen? En indien deze verschillende signalen uitzenden, welke van de twee leunt het dichtst aan bij hoe jij je in werkelijkheid voelt en de boodschap die je wil overbrengen?

”Als de ander je negatieve signalen geeft, dan kan je kijken waar het fout gaat.”

Introspectie is enorm waardevol omdat het je toelaat om in het nu bij te sturen. Je kan dingen aanpassen in realtime. Als je huidige (zichtbare) gedrag niet de gewenste resultaten oplevert, dan kan je door een bewuste analyse van jezelf meteen kleine of grote aanpassingen doen. Met een onmiddellijk effect: zorgen dat wat je wil en wat je laat zien in lijn zijn met elkaar. Dat is namelijk waar het vaakst de discrepantie zit tussen onze intentie (wat we voelen en willen bereiken) en ons gedrag (hoe de ander ons ziet en welke conclusies de ander daaraan verbindt aangaande onze intentie). Zo ziet men iemand die ‘het altijd beter weet’, terwijl de intentie is om waardevol te zijn voor de ander. Als de ander je negatieve signalen geeft (omdat je bijvoorbeeld te veel aan het woord bent en de ander het gevoel heeft dat je geen interesse in hem of haar hebt), dan kan je kijken waar het fout gaat. En zo zijn er tig voorbeelden te noemen. Word jij bijvoorbeeld erg afstandelijk en gesloten als je je onzeker voelt? Dan kan het zomaar zijn dat de ander je als arrogant en hoogmoedig bestempelt. Introspectie kan, indien goed toegepast, deze scheve situatie meteen doorbreken en positief veranderen.

Retrospectie naar introspectie uitdaging Bloom web

The ‘extra mile’: focus op de toekomst

Van retrospectie naar introspectie. Het laat je toe om je gevoelens en gedrag nu aan te pakken en niet pas nadien na te denken over wat je gedaan hebt, waarom en hoe dat voelde. Een ding is zeker: door je bewust te gedragen, word je vanzelf succesvoller in het bereiken van je doelen. Toch is er nog een extra stap, een ‘extra mile’ te lopen: hoe ga je het doen in de toekomst? Retrospectie en introspectie laten je toe om voorwaarts kijkend, verbeteringen aan te brengen. Stel jezelf vragen als ‘hoe kan ik het de volgende keer anders doen?’, ‘wat moet ik doen om wel mijn doel te bereiken?’, enzovoort.

Ga voor jezelf aan de slag, in drie stappen: het verleden, het heden, en de toekomst. Succes!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De kleuren van de Aartsengelen

Wanneer in de Bijbel wordt gesproken over de aanwezigheid van gevleugelde wezens die mensen op…

Lees meer
Inspiratie

Goede voornemens? Maak een plan!

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hét moment bij uitstek om de jaarlijkse goede voornemens weer boven…

Lees meer
Spiritualiteit

Veda en Hogere Bewustzijnstoestanden

We lopen hier op de wereld rond en zijn ons al dan niet bewust van wat we hier doen. Afwisselend…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom