Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Uit je comfortzone: bewust kiezen voor verandering

Uit je comfortzone: bewust kiezen voor verandering

De comfortzone. De gouden kooi. What’s in a name? Feit is dat wij mensen, ondanks alles, helemaal niet houden van verandering. En dan maakt het niet uit hoe slecht de situatie op vandaag wel of niet is. Het kan altijd slechter. Dus we vermijden risico’s en houden vast aan onze mooie gouden kooi. Hoe kom je er ooit uit? Door heel bewust te kiezen voor verandering. Ondanks de onzekerheid en de angst. Of je er nu klaar voor bent of niet. Het is tijd voor groei en zelfontplooiing. Uit je comfortzone!

De cognitieve bias en het discomfort van de comfortzone

We wanen onszelf graag ware avonturiers. Maar als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we helemaal niet gek zijn op verandering. Ieder mens heeft van nature de neiging om zo behoudsgezind mogelijk door het leven te gaan. We houden van voorspelbaarheid en van zo weinig mogelijk angst. Kijk maar eens om je heen. Hoeveel mensen blijven niet steken in een situatie die hen ongelukkig maakt? Hoe vaak heb jij deze naasten als relatieve buitenstaander het advies gegeven om een stap voorwaarts te zetten? Dingen achter zich te laten? We hebben allemaal minstens één, zo niet meerdere voorbeelden in onze eigen directe omgeving. Iemand die ongelukkig is op het werk of in de liefde bijvoorbeeld. Het is niet zo dat deze mensen te weinig durven, het is wat wetenschappers een ‘cognitieve bias’ noemen. Een kortsluiting in onze hersenen die ervoor zorgt dat we vanuit overlevingsinstinct liever vasthouden aan het vertrouwde, dan te springen in het onbekende.

Uit-je-comfortzone-verandering-quote-Bloom-web

Maar ook in de comfortzone is er discomfort. Want ondanks alles gaat het tegen onze natuur in om te blijven zitten in een situatie die ons in meer of mindere mate ongelukkig maakt. We houden helemaal niet van het besef dat we op dit moment niet alles uit het leven en uit onszelf halen. Ook dat frustreert ons. Het idee dat er meer mogelijk is, maar dat we die kans niet grijpen. Enerzijds hebben we het verlangen om een stap vooruit te zetten, anderzijds willen we dat liever niet. Dit leidt tot een tweestrijd die heel veel energie kost. Niet weten wat je wil. De toekomst niet helder voor ogen zien. Niet weten waar je aan toe bent. Het risico lopen dat je er straks nog slechter voor staat dan nu al het geval is. Een dilemma dat eeuwig kan blijven duren als je niets onderneemt. Het is niet voor niets dat de meeste ‘spijt’ op het einde van een mensenleven al te vaak betrekking heeft op die dingen die we niet gedaan hebben.

Het onvermijdelijke compromis

Uit-je-comfortzone-verandering-kooi-Bloom-web

Bovenstaande leidt tot het besef dat we verplicht zijn om een compromis te sluiten. We kiezen ofwel voor het discomfort van het blijven, een leven in de sleur bijvoorbeeld, of voor de onzekerheid van de verandering. Het klinkt eenvoudig. Je hebt dus altijd een keuze. In of uit de comfortzone. Maar hoe komt het dan dat de één zonder moeite een sprong in het duister waagt, terwijl de ander, vaak tegen beter weten in, zich een leven lang vastklampt aan het vertrouwde? Hoe kan je als mens heel bewust een situatie die jou niet gelukkig of ontevreden maakt loslaten, en min of meer blindelings de sprong voorwaarts wagen? Ook als je eigenlijk diep vanbinnen veel liever zou blijven waar je bent. Hoe omzeil je die cognitieve bias, die onlosmakelijk verbonden is met het mens-zijn?

Het mooie aan zo’n ‘bias’ is dat het eigenlijk alleen maar een denkfout is. Een foutieve gedachtegang. Een irrationele gedachte. Vanuit biologisch perspectief heeft het als voordeel dat het ons toelaat om ‘snel’ te denken. We doen het dagelijks. Bij kleine en vaak ook grote beslissingen. Bekijk het als een shortcut, de kortste weg die leidt naar een beslissing. Op die manier kunnen we tot een besluitvorming komen zonder al te veel (kostbare) tijd te verliezen. Het laat ons toe om keuzes te maken op automatische piloot. En gelukkig maar! Dit snelle denken staat rechtstreeks in verbinding met onze overlevingsdrang. Bijvoorbeeld naar links of naar rechts springen als je ergens van schrikt. Je denkt niet na over de consequenties. Daar heb je geen tijd voor. Je springt gewoon die kant op die jou op dat moment het meeste ‘overlevingskansen’ biedt. Zonder voorafgaande analyse van de mogelijke gevolgen. Een keuze die louter te maken heeft met zelfbehoud.

De uitweg

”Stel je nu eens voor dat je over alles in je leven lang en uitgebreid na zou moeten denken. Dat zou gewoon niet haalbaar zijn!”

Stel je nu eens voor dat je over alles in je leven lang en uitgebreid na zou moeten denken, ook over de kleine zaken. Dat zou niet haalbaar zijn. Dat zou ons ondenkbaar veel energie kosten. En dat is nu precies de reden waarom wij als mens de voorkeur geven aan het snelle denken. We nemen de kortste weg waar mogelijk, waardoor de cognitieve bias vrij spel krijgt. Het gevolg? Lekker blijven zitten in je gouden kooitje dus. Energiezuinig door het leven. Zoveel mogelijk in de comfortzone blijven. Maar hoe kun je nu heel bewust tegengaan wat jou vanuit biologisch perspectief de meest veilige en behoudsgezinde optie lijkt? Hoe stap je heel bewust uit die comfortzone?

Uit-je-comfortzone-verandering-bloem-2-Bloom-web

Er is maar één manier. Je stapt er bewust uit door een analyse te doen van alle mogelijkheden en de potentiële consequenties die daarmee verbonden zijn. Het is niets meer dan de tijd nemen voor het bewust afwegen van alle pro’s en contra’s. Een lijstje maken met alle plussen en minnen. Tegen het snelle denken in. Wetende dat een aantal diepgewortelde biologische principes je zullen tegenwerken. Dus neem je tijd. Ga ervoor zitten. Of staan. Of liggen. Zet al je cognitieve middelen in. Luister naar je lichaam. Naar je intuïtie. Vertrek vanuit je ratio, niet vanuit je emotie. Ga indien nodig op zoek naar een objectief klankbord. Wat er ook gebeurt, laat die overlevingsdrang je denkvermogen niet teveel aantasten. Maar durf ook te voelen, ook al voel je je angstig of onzeker. Diezelfde angst en onzekerheid zorgen er namelijk voor dat je je als mens verder kunt ontwikkelen en ontplooien. Dat je bijvoorbeeld niet alleen meer zelfvertrouwen krijgt, maar ook een beter zelfbeeld. Zodat jij later, als je hopelijk heel erg oud geworden bent, van zo weinig mogelijk dingen spijt hoeft te hebben.

Sofie Varrewaere is founding partner van ‘the House of Growth’ en eigenaar van het internationaal executive coachingbureau BigFish4.me. Als personal en executive coach werkt zij met mensen over de hele wereld rond het centrale thema van persoonlijk leiderschap. Omdat je altijd een keuze hebt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Karen Geens raakt gevoelige snaar met debuut ‘Lief voor mezelf’

Mijn eerste boek 'Lief voor mezelf - Op zoek naar fysieke en mentale balans' werd dit jaar…

Lees meer
Inspiratie

De spirituele taal van bloemen

Bloemen hebben altijd al een intrigerende aantrekkingskracht gehad op ons. Hun prachtige kleuren,…

Lees meer
Inspiratie

Originele kerstcadeaus met een extra betekenis: edelstenen

Ben je nog op zoek naar cadeaus voor onder de kerstboom? Onze redactie selecteerde enkele…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom