Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Verander de wereld, begin bij jezelf

Inspiratie
Sofia van Nuffel
15/12/2021
Verander de wereld, begin bij jezelf

Ex-president John Kennedy formuleerde het ooit zo poëtisch: “Ask not what your country can do for you—ask what you can do for your country.” Een zeer patriottische uitspraak dat ook voor ons stof tot nadenken geeft, weliswaar in een andere context. Want ook wij verwachten steeds dat het universum ons allerlei kansen op een porseleinen schoteltje presenteert. Het jaar 2022 is reeds eventjes ingezet. Intussen pennen we onze ervaringen ietwat ongeduldig en verontwaardigd in ons dagboek neer. We vragen ons af wanneer 2022 ons eindelijk de hulpmiddelen aanreikt om onze toekomstplannen te verwezenlijken. Het wordt haast een permanente bezigheid, dat wachten en verwachten. Hier is een idee: wat als we al die energie eens anders zouden benutten? In de plaats van alle druk op de schouders van het universum te leggen, waarom transformeren we niet zelf tot de held van ons verhaal?

Eén ding waar we nooit van onder kunnen muizen, is het feit dat onze (leef)tijd, of beter, onze levende tijd, op deze prachtige aardbol genadeloos verder tikt. Een beperkte periode die we bij voorkeur opvullen met vele momenten van geluk, schoonheid, verbinding, een goeie job, een zalig lief, financiële stabiliteit… noem maar op! En dat is iedereen van harte gegund. Toch zijn we allemaal in staat om een nóg voller en rijker leven te leiden. Een leven waarin we in de eerste plaats onszelf zuiveren om in alle eerlijkheid onze zielenmissie aan te vatten.

Ons levenspad verloopt vaak hobbelig. Door die hindernissen verwerven we inzicht in welke (letterlijke of figuurlijke) plaatsen we voorgoed achter ons willen laten. Maar waar willen we dan wel zijn? En wat willen we bereiken? Wie willen we zien als we in die spiegel kijken? Om dat te ontdekken, hebben we een leven lang tijd gekregen. Maar wacht niet te lang, want zoals eerder vermeld: de tijd tikt genadeloos verder...

Verander-de-wereld-begin-bij-jezelf-spiegel-Bloom-web

Het is eenvoudiger dan je denkt

First things first: hou op met nadenken over de verschillende manieren hoe anderen jou kunnen helpen om jouw levensdoel te bereiken. Zet een stap terug, en kijk in de spiegel. Wat kunnen wij zelf doen? De mogelijkheden lijken eindeloos, dus start onderaan, bij de eenvoudigste vragen. Waarom geen leerrijke cursus of workshop volgen? Tegenwoordig is het aanbod bijzonder uitgebreid. Allemaal bieden ze min of meer hetzelfde: ze reiken ons inzichten aan die van ons betere mensen maken of die ons een indicatie geven over onze gewenste toekomst, op allerlei levensgebieden.

We willen altijd al lopen vooraleer we kunnen wandelen, nooit tevreden met waar we 'nu' zijn. Er heerst een constant streven naar verbetering in ons leven. Een verbetering van onze omgeving, ons huis, onze familie... en onszelf. Zolang we maar niet 'hier' en 'nu' moeten aanwezig zijn. Waarom zijn we zo verslaafd aan die drang naar vooruitgang?

Verander-de-wereld-begin-bij-jezelf-quote-Bloom-web

Vergeet niet te genieten

We doorlopen natuurlijk allemaal de onvermijdelijke levensfasen: opgroeien, experimenteren, ontdekken, vallen en terug opstaan, reflecteren, identificeren, vertragen... tot we uiteindelijk opgenomen worden door de aarde. Dat proces is nu eenmaal eigen aan het mens-zijn, het is wat ons allemaal verenigt. Maar dat brengt ons net bij de vraag: als we allen hetzelfde pad volgen, leven we dan wel ons eigen leven? Of dat van iemand anders?

”We zijn geboren om te groeien. Beseffen hoe gelukkig we zijn, in het hier en nu, dat is een kunst op zich!”

Inderdaad, een antwoord formuleren op deze vraag kan een heuse identiteitscrisis teweegbrengen. Want het dwingt ons ertoe om na te denken over de keuzes die we tot nu toe hebben gemaakt in ons leven. Volgen we gewoon het parcours dat vooraf voor ons werd uitgestippeld? Halen we het maximum uit ons leven? Grijpen we alle kansen die ons aangeboden worden, of rusten we eerder op onze lauweren? Confronterend, zeker wanneer je beseft dat je je kostbare tijd hier op aarde verspilt door jezelf een standaard en basic levenspatroon aan te meten. Maar geen nood, het is nooit te laat om te veranderen. Het verlangen naar verandering, en vooral verbetering, zit ingebakken in onze kern. We zijn geboren om te groeien. Dat wil daarom niet zeggen dat we niet af en toe betekenisvol kunnen stilstaan. Beseffen hoe gelukkig we zijn, in het hier en nu. Dat is al een kunst op zich!

Een jaar van diepe keuzes

Verander-de-wereld-begin-bij-jezelf-kruiden-Bloom-web

Gordel om! Er zal heel wat bewegen dit jaar. Want deze keer zullen we niet ongeduldig afwachten tot het universum ons de handvaten aanreikt om een betekenisvol leven te leiden. Vanaf nu nemen we het heft in eigen handen. Ook op collectief vlak merk je diezelfde trend op. Overal ter wereld vinden er grote omwentelingen plaats. Misschien ging er bij alle mensen op hetzelfde moment een lampje branden? We zouden kunnen spreken van een massale innerlijke revolutie. Dat is toch magisch? Dat er zulke mondiale omwentelingen kunnen ontstaan, die eigenlijk helemaal binnen onszelf gemanifesteerd werden?

Natuurlijk krijgen we ook te maken met brokkenmakers en destructieve zielen en omstandigheden. That's life. Die vormen namelijk ook een onderdeel van de puzzel. We hebben die 'negatievelingen' nodig om ons terug met onze voeten op de grond te zetten, zodat we meer waarheidsgetrouw kunnen functioneren , met elkaar én met onszelf samenleven. Want we willen allemaal de wereld verbeteren, maar het begint allemaal bij één persoon. Een wijs man zei ooit: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

De boodschap van vandaag: ‘spice up your life’ en laat de veranderingen van deze tijd je magische kruidenmengeling zijn!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom