Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Treed in contact met je innerlijke kind - DEEL 3

Inspiratie
Simone Rutgers
06/05/2021
Treed in contact met je innerlijke kind - DEEL 3

In de eerste twee delen van ‘Het innerlijke kind’ kon je al lezen hoe je voorbij de pijn van het innerlijke kind kunt komen en hoe je een deel van deze pijn kunt helen. In dit derde deel legt transformatie experte Simone Rutgers je uit hoe je in contact treedt met het innerlijke kind. Zo kun je oude, pijnlijke herinneringen en ervaringen onder ogen komen. Pas dan kun je jezelf verlossen van deze last.

(Lees hier deel 1: 'Voorbij de pijn van het innerlijke kind' en deel 2: 'Je innerlijke kind helen')

Zoals te lezen valt in de vorige twee delen, beïnvloedt het innerlijke kind aanzienlijk je leven en op welke manier je op bepaalde situaties reageert. Bij de meeste uitingen is er altijd sprake van pijn. Pijn die je nog niet verwerkt hebt en die nog altijd onder de oppervlakte sterk aanwezig is. Pijn die we niet willen voelen, waar we ons tegen verzetten en waarbij we alles doen om de pijn maar te verdoven. Bewust en onbewust. Toch is het belangrijk dat we de kern van onze pijn onder ogen komen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat situaties zich blijven herhalen.

Ga naar de kern

Als je begint met de heling van je kindpijn, ga je terug in de tijd, naar de oorsprong van de pijn. Je komt dan in contact met het kind zelf in een bepaalde hoedanigheid van emoties. Het kan dat er een bepaalde herinnering bij hoort of dat er een reeks van herinneringen is en daar horen dan de innerlijke kinderen van verschillende leeftijden bij. Naast dit innerlijke kindwerk is het ook mogelijk om ‘gewoon’ in het voelen en je lichaam te gaan zitten, waarbij eventueel beelden van een je jongere zelf voorbij kunnen komen, maar dat hoeft niet. Lees hier hoe je kunt helen in het nu. Maar in de praktijk merk ik dat de meeste mensen die beginnen, toch wel graag helen via het innerlijke kind.

Liefde schenken heelt

Elke keer dat je je geraakt of gekwetst voelt, heb je liefde nodig van jezelf. Liefde om te helen en om te veranderen. Je jongere zelf heeft hier behoefte aan omdat het liefde tekort is gekomen, niet werd begrepen of zich niet mocht uiten. Dat zorgt ervoor dat telkens als je ergens in geraakt wordt of uitgedaagd wordt, je dit als een uitnodiging ziet om naar binnen te keren in plaats van dat je je richt op de buitenwereld. Begin met het denken aan de situatie of de persoon die je gekwetst heeft of waardoor je je geraakt voelde. Je ziet de uitnodiging: dit is van mij en dit is een kans op heling. Vervolgens laat je de buitenwereld los en leg je de focus volledig op jezelf.

Innerlijk kind deel 3 extra

6 stappen om met je innerlijke kind in contact te komen

Stap 1 - Acceptatie

Accepteer als eerste de situatie precies zoals het is door de situatie voor je te zien. Accepteer alles wat je ziet, voelt, denkt en eventueel hebt gezegd (als je al wat hebt gezegd) en accepteer alles wat de ander zei, dacht en voelde. Dit is wat het is. Dit betekent overigens niet altijd dat je het goedkeurt, maar wel dat je je weerstand erover loslaat en er niet meer tegen vecht of over hoeft na te denken. Het neutraliseert je eigen energie en haalt je focus van de situatie en persoon af.

Stap 2 - Laat toe en laat los

Vervolgens ga je terug naar jezelf en naar wat je voelt. Dat kun je doen met de vraag: “Wat voel ik nu?”. Vervolgens laat je je gevoel volledig toe, het mag er wezen in al zijn facetten. Je weet dat het slechts een energie is die door jou stroomt. Laat je eigen gevoel volledig los.

Stap 3 - Terug in de tijd

Ga terug naar het moment waarop je dit gevoel eerder hebt ervaren. Het helpt vaak goed om je hierbij voor te stellen dat je voor een spiegel staat, en ziet hoe je je voelt. Dan vraag je jezelf: “Wanneer heb ik dit eerder gevoeld?”. Vervolgens beeld je je in dat je teruggaat in de tijd en steeds kleiner en jonger wordt. Ga terug naar het allereerste moment waarop je je zo hebt gevoeld. Je kijkt naar je voeten, je schoenen, de kleren die je draagt. Je laat de beelden die nodig zijn naar je toekomen. Dat kan een foto zijn of een bepaalde plek waar je jezelf regelmatig aantreft als je bezig bent met innerlijk kindwerk. Ik krijg vaak een beeld van een foto of ik zie mezelf in mijn kamertje van vroeger op bed liggen huilen. Dat kunnen verschillende foto’s zijn en verschillende leeftijden waarop je jezelf aantreft.

Stap 4 - Zit naast je jongere zelf

Vervolgens ga je in de hoedanigheid van de volwassene die je nu bent naast de jongere versie van jezelf zitten. Soms kan dat gelijk al dichtbij en andere keren niet. Dat maakt niet uit. Kijk wat er mogelijk is. Je maakt contact met je aanwezigheid. Je zegt bijvoorbeeld: “Ik zie je en ik hoor je. Ik ben heel graag bij je. Je mag je voelen zoals je je voelt.” Je laat het gevoel daadwerkelijk aanwezig zijn.

Meestal zal het kind ontdooien als je in een volledige acceptatie zit. Soms ontmoet je een kind dat (nog) niet benaderbaar is. Dat is het ‘rigide’ afgewezen kinddeel dat zich nog volledig heeft afgesloten. In dat geval aanvaard je dat en zul je de komende tijd wat vaker contact mogen maken, net zolang tot de afstand tussen jou en je jongere zelf kleiner wordt.

Stap 5 - Boor de liefde in jezelf aan

Deze liefde is er altijd, maar kan wel eens verborgen zijn geraakt. Richt in dat geval je aandacht op je hart, waarbij je eventueel aan een heel fijn moment denkt waarop je wel liefde kon voelen, net zolang totdat je het wel voelt. Je blijft er even bij met je aandacht en richt je volledig op de liefde. Neem dit fijne gevoel in je op.

Stap 6 - Omhul het innerlijke kind met liefde

De jongere jij in jou heeft deze liefde nodig. Omhul je jongere zelf hiermee. In een wat gevorderd stadium is het mogelijk dat hieruit een prachtige situatie ontstaat waarin je jezelf (het innerlijke kind) omhelst. Ook is het mogelijk om op dit punt te vragen wat het nodig heeft van jou, wat je vervolgens aanreikt. Als het geheeld is, kan het innerlijke kind in jou opgaan, versmelt het samen met je en laat je het in jou groot worden, liefde met zich meedragende.

Als je de liefde in jou nog wat meer wil laten groeien, is het heel fijn om volledig omhuld in liefde in slaap te vallen, door je te verbinden met onvoorwaardelijke liefde of met de woorden “Ik hou van mij”. Zo bouw je steeds meer zelfliefde op en heel je steeds meer delen van jezelf.

Naar een situatie toe

Innerlijk kind deel 3 zijkant

Het kan dat er beelden tevoorschijn komen van een situatie, thuis of elders. Dat kan als je aan de slag gaat met het schenken van liefde zoals hierboven omschreven. Als je wilt, kun je de kleine versie van jezelf vragen gaan stellen waarbij het ook nog mogelijk is dat je vraagt om beelden, door bijvoorbeeld de situatie op een denkbeeldig scherm te laten neerzetten, die je samen kunt gaan bekijken.

Ook is het mogelijk om als volwassene een tijdreis te maken
, dan laat je jezelf niet kleiner worden, maar ben je alleen een observant. Dit kun je doen als je weet welke situatie je zou willen helen. Eenmaal in de situatie aangekomen ben je de toeschouwer, de volwassene die de situatie stopt. Je neemt de kleine jij ervan weg. Als er iemand naar doet, of agressief is, verbaal of non-verbaal, stop je het gedrag in neutraliteit en stuur je degene weg: “Dit gaan we niet doen, ga maar weg”.

Vervolgens richt je je aandacht op de kleine bange of gekwetste versie van jezelf. Ook hier kun je te maken krijgen met een kinddeel dat nog niet helemaal toegankelijk is en dat is oké. In dat geval heb je geduld en vertel je dat je blijft, zo lang als nodig is. Je blijft op afstand zo lang als nodig is. Weet dat er altijd een moment komt, waarop het ontdooit als jij in een volledige staat van aanvaarding bent.

Creëer een nieuwe situatie

Op het moment dat er contact is, kun je verder gaan, dichterbij komen, een handje vasthouden, op schoot nemen, knuffelen, troost bieden. Als er echt lichamelijk contact is, kun je vertellen dat het kind niets verkeerds heeft gedaan en dat het goed is, precies zoals het is. Dat je toen was en deed wat kinderen doen. Daarna vraag je wat het nodig heeft van jou.

Vervolgens vraag je welke eigenschappen het nodig had gehad in zichzelf om goed door de situatie heen te komen. Die eigenschappen – zoals bijvoorbeeld zelfliefde, eigenwaarde, vertrouwen, zelfvertrouwen en moed – reik je aan, via je handen, via sterretjes of gewoon zoals het gebeurt. Je ziet vervolgens dat de kleine versie van jezelf de trilling van deze eigenschappen in zich opneemt, inademt. Dit laat je gebeuren zo lang als nodig voelt. Daarna ga je opnieuw de situatie bekijken samen, maar nu kijk je zoals het zou zijn geweest als je destijds al die eigenschappen in jezelf had kunnen aanboren. Dit is nu de nieuwe situatie.

Heel de leegte in je

Tot slot richt je je nogmaals tot je jongere zelf. Je knuffelt jezelf en zegt: “Het spijt me dat je dit moest meemaken. Ik beloof je dat ik vanaf nu altijd bij je ben en je zal beschermen.” Daarna smelt je samen en laat je de geheelde versie van jezelf in jou groot worden. De situatie is geheeld. Houd er rekening mee dat het best mogelijk is dat je deze situatie vaker te zien krijgt. Weet dat er dan op meerdere lagen heling nodig is en dat helemaal oké is. Zeker als het om een situatie gaat waar je in je vroege jeugd regelmatig mee bent geconfronteerd. Uiteindelijk zul je alleen met compassie voor jezelf en zelfliefde de leegte in jou kunnen gaan helen. Dan verander je van binnenuit en verandert de buitenwereld met je mee.

Overwin je angst

Als je geruime tijd met hiermee aan de slag gaat, zul je merken dat je je steeds beter gaat voelen en zal je steeds meer oude pijn en oude verhalen achter je laten. Je groeit in je bewustzijn en daarmee kun je grote stappen zetten. Zeker als je ook nog eens bewust bent van wat je denkt en als je leert je gedachten en focus positief in te zetten.

Toch kunnen er ook dan nog steeds angsten om de hoek komen kijken, als die er al niet waren. Bewust en onbewust. Het innerlijke kind is immers voornamelijk en vooral gebaseerd op angst, overleving en bestaansrecht. Vaak is je systeem ook nog gewend aan het oude en wil je stiekem toch nog voorkomen dat je je gekwetst, teleurgesteld of overruled zal voelen. Je sensoren kunnen dan nog steeds de omgeving op veiligheid scannen, zeker als dat vroeger met enige regelmaat echt nodig is gebleken.

In dat geval, en ook in andere gevallen, is het heel erg lucratief om de angst tegenover de wijze volwassene in jou neer te zetten. Je kunt daarvoor twee matjes, twee stoelen of twee geschreven blaadjes tegenover elkaar neer zetten en de ene programmeer je als angst en de andere als de wijze volwassene. Dat doe je heel eenvoudig door middel van je intentie.

Geef de wijze volwassene het woord

Als eerste ga je aan de kant van de Angst gaan staan of zitten, ga je voelen wat je daar voelt. Waar nodig laat je jezelf terug gaan in de tijd waarin je dit gevoel voor het eerst hebt ervaren. Er kunnen beelden komen, sensaties in je lichaam, emoties, er is van alles mogelijk en niets is vreemd. Als je helder hebt waar het vandaan komt, verplaats je je naar de andere kant, naar de kant van de Wijze Volwassene.

Je vraagt de Wijze Volwassene wat die te zeggen heeft over de situatie. Grappig genoeg zul je op deze plaats ook direct verbonden zijn met de wijze volwassene in jezelf, die een boodschap voor je heeft. Vervolgens ga je weer terug naar de angstplek en daar laat je de angst nogmaals aanwezig zijn. Alleen adem je nu liefde in. En dat doe je net zolang totdat de angst volledig verdwenen is.

Tot slot ga je terug naar de plek van de wijze volwassene. Nu laat je alle eigenschappen van de wijze volwassene zich verbinden in jou. Je integreert ze in de jij van nu, zodat je je altijd weer opnieuw kunt verbinden met de wijze volwassene in jou. Vaak voelt dit heel bijzonder en zet je hiermee een grote stap in het omzetten van angsten en het voelen van je eigen kwaliteiten en positieve eigenschappen zoals innerlijke kracht en zelfvertrouwen.

Weet dat de heling van het innerlijke kind een wezenlijk onderdeel is van elk transformatieproces.

Meer informatie?

Bezoek de website van Simone Rutgers

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom