Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Je pijn helen dankzij je innerlijke kind – DEEL 2

Inspiratie
Simone Rutgers
29/04/2021
Je pijn helen dankzij je innerlijke kind – DEEL 2

In het eerste deel van ‘Het innerlijke kind’ vertelde transformatie experte Simone Rutgers je al over hoe je voorbij de pijn van je innerlijke kind kunt komen. In dit vervolg gaan we dieper in op deze materie. Want met deze pijn komen ook uitingen van pijnlijke ervaringen in het verleden. Wil jij ook weten hoe je je innerlijke kind heelt? Lees dan snel verder.

Het innerlijke kind is er in allerlei vormen en maten zoals je kon lezen in deel 1: ‘De pijn van het innerlijke kind’ en zo ook de reacties op de pijn alsmede het niet willen voelen. Aan de ene kant is er angst en teruggetrokkenheid, bevestiging zoekende vanuit onzekerheid, ziekte, spiritualiteit, drank en drugs, het vluchten, uit de weg gaan en het slachtofferschap. Op wat voor manier dan ook. Aan de andere kant staat de onmacht, het boos worden, het schreeuwen, de tekorten en het willen opvullen van onze behoeften, het opeisen – verbaal of non-verbaal. Maar ook het willen veranderen van een ander, zodat wij ons goed voelen, en de aanval en superioriteit waarmee we ook anderen van ons kunnen wegduwen.

In beide gevallen is er sprake van een uiting van pijn, die we niet willen voelen, waar we weerstand tegen voelen, ons tegen verzetten, waarbij we alles doen om de pijn maar niet te voelen. Bewust en onbewust. En al lijken we er vaak volledig in vast te zitten, toch komen we dan niet bij de werkelijke pijn waardoor er ook nog niets kan opgelost worden en situaties zich blijven herhalen.

Het is nooit genoeg

Er bestaan ook situaties waarin we wel gevoeld en aangevuld worden door een ander, zeker in het begin van een relatie, wanneer alles nog koek en ei is. Alleen zal het nooit genoeg of goed genoeg zijn als er nog tekorten in jouw leven zijn. Dan vervallen we uiteindelijk toch weer in onze oude rol als we die werkelijke pijn, die eronder zit, niet aankijken. Daarmee duwen we de ander uiteindelijk zelfs van ons weg, en plakken we vaak het etiket ‘ongeschikt’ op het voorhoofd van onze partner.

In dat geval worden we zelfs volledig en alsnog bevestigd in onze eigen beperkende overtuigingen zoals: “Niemand houdt van mij”, “Ik doe er niet toe”, “Ik deug niet”…

Jezelf volledig openen

We komen allemaal op de een of andere manier iets tekort en proberen dat via onze partners en vriendschappen op te vullen. Zoals gezegd zal dat nooit genoeg zijn, omdat we zelf niet vervuld en gevuld zijn. Hierdoor kunnen we het ook niet (werkelijk) ontvangen, maar nemen we het ondertussen wel onze partners kwalijk.

”Uit angst voor nieuwe pijn en teleurstellingen, openen we onszelf niet meer volledig”

Soms gaan we het helemaal niet meer aan of duwen we de ander bij het minste geringste obstakel het liefst gelijk uit de weg. Of we openen onszelf niet meer volledig, uit angst voor nieuwe pijn en nieuwe teleurstellingen, maar zien we in de ander onze eigen afgeslotenheid. En ook daarvan wordt de schuld bij de partner neergelegd, maar zien we niet dat we daarin onszelf ontmoeten.

We proberen steun en begrip te voelen bij anderen, die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Maar eigenlijk houden we dan alleen maar ons eigen oude verhaal en dat van anderen in stand dat zich zoals een olievlek over de mensheid blijft verspreiden. Bovendien ligt de focus dan in zijn geheel bij het niet deugen van de ander terecht en bevinden we ons in de regionen van het slachtofferschap.

Maar wat kun je dan wel doen?

Je behoeften en tekorten in laten vullen door een ander werkt niet. Erover praten en steun zoeken ook niet, evenals het uit de weg gaan van bepaalde mensen of situaties of het volledig uit de weg gaan van een relatie. Ook het vallen op niet beschikbare partners valt onder dit kopje.

Je kunt het alleen maar aan jezelf geven, jezelf er mee vullen. Pas dan kun je ook de liefde van een ander weer toelaten. En daarmee start je jouw heling: de heling van het innerlijke kind, het opvullen van je eigen behoeften en het overschrijven van beperkende overtuigingen. Daarmee ga je jezelf leren liefhebben, ga je je eigen behoeften leren vervullen en aanvoelen en hoef je dat niet meer bij een ander te zoeken. Dan is het er gewoon en kan een ander een ware aanvulling voor je worden in plaats van een noodzaak of afhankelijkheid. Daarmee laat je je angsten los.

(lees verder onder de advertentie)

Hoe dan?

Als je begint met de heling van je innerlijke kindpijnen ga je terug in de tijd, naar de oorsprong van de pijn. Je kunt dan in contact komen met het kind zelf in een bepaalde hoedanigheid van (een) emotie(s). Het is ook mogelijk dat je in een bepaalde situatie terechtkomt. Het kan zijn dat er meerdere herinneringen bij horen of dat er een reeks van herinneringen is en daar horen dan de innerlijke kinderen van verschillende leeftijden bij.

Naast dit innerlijke kindwerk is het ook mogelijk om ‘gewoon’ in het voelen en je lichaam te gaan zitten, waarbij eventuele beelden van een innerlijk kind voorbij kunnen komen, maar dat hoeft niet. In de praktijk merk ik dat de meeste mensen die beginnen, toch wel graag helen via het innerlijke kind.

Handleiding: helen in het nu

Het is niet altijd nodig om naar het innerlijke kind toe te gaan, omdat je het in de nieuwe tijd ook vaak genoeg ‘gewoon’ van je af kunt schudden met je (lichaams)bewustzijn. Het is niet alleen de ander die je met rust mag laten, maar je mag ook jezelf met rust laten. In die zin dat je mag stoppen met elke vorm van zelfkritiek en malende gedachten over jezelf, een ander of een situatie. Dat doe je met je bewustzijn.

Vervolgens ga je zelfliefde opbouwen. Spreek jezelf elke dag liefdevol toe. Vul je zelf elke dag met liefde. Vul elke cel in jou met liefde. Wees liefde en drink liefde. En ga door totdat je jezelf hervonden en volledig gevuld hebt. Door te voelen, door waar nodig terug te gaan naar de oorzaak, door jezelf te vullen met liefde en door je trilling steeds verder te verhogen (bijvoorbeeld door te leren werken met energie en met dankbaarheid en vergeving) waardoor het negatieve als vanzelf uitwasemt en er uiteindelijk niets meer aan je blijft kleven.

Stap 1 - Stel je open voor de pijn

Op dat moment voel je je geraakt en ben je ervan bewust. Je zoekt het niet meer bij een ander omdat je nu weet dat het altijd met jezelf te maken heeft. Wel neem je even kort de tijd om te voelen, om je open te stellen voor de pijn die je voelt door jezelf volledig en bewust te ontspannen tijdens het voelen. Het echte voelen duurt hooguit 2 minuten.

Stap 2 - Omarm de pijn

Tijdens dat voelen vergroot je ook je lichaamsbewustzijn en neem je waar, waar je de pijn voelt in je lichaam door jezelf innerlijk de vraag te stellen: ‘Waar voel ik dit in mijn lichaam?’. Vervolgens laat je dat wat je voelt in je lichaam ook rustig aanwezig zijn. Je wilt het niet weghebben, maar je omarmt het volledig.

Stap 3 Vul je eigen behoeften

Tot slot ga je je eigen behoeften vullen met de vraag: "Wat heb ik nu nodig?". Dan ga je jezelf verder opvullen, hoef je het niet meer elders te halen en overschrijf je ook nog eens je eigen negatieve geloofsovertuigingen. Dat kan een simpel kopje thee zijn of een helende energie en daartussen in is alles mogelijk. Dit is een mooie aanvulling op het vullen van de behoefte van het kind in jou en een prettig onderdeel van het geheel om jezelf in het nu in je eigen behoeften te voorzien.

Herprogrammeer je overlevingsresponsen

Als het nodig voelt of toch nog lastig is, kun je bij het verwerken van de trigger en het denken aan de situatie je beide wijs- en middelvingers 2 cm boven je hoofd plaatsen en je duimen aan de buitenkant naast je ogen terwijl je denkt aan de situatie waardoor je je geraakt voelde. Dat gevoel laat je dan net zolang aanwezig zijn, totdat je het niet meer voelt. Je zult merken dat je hiermee in een steeds diepere ontspanning komt waardoor je het gevoel volledig kunt toelaten en het daardoor uitwasemt.

Dit duurt ook hooguit een paar minuten. Je herprogrammeert hiermee al je overlevingsresponsen als je dit op elke situatie waarin je je geraakt voelt, toepast. Uiteindelijk kom je dan in het zijn terecht en heb je de pijn overwonnen. Op het moment dat het innerlijke kind in dit stuk alsnog tevoorschijn komt, omarm je het innerlijke kind, laat je het gevoel toe en vul je het met liefde zolang als nodig is. Vervolgens ga je weer verder met het vervullen van je eigen behoeften.

Ga in gesprek met jezelf

Innerlijke kind deel 2 zijkant BLOOM web

In al die situaties waarin je je geraakt voelt, je klein, onzeker en minder voelt dan een ander of je je juist superieur voelt (of gedraagt) tegenover een ander, mag je de ander volledig met rust laten. Niet dat je helemaal nooit iets zou mogen zeggen hoor, dat is niet wat ik zeg. Wel mag je eerst gaan voelen en eventueel bekijken wat eronder zit voordat je je mond open doet.

Weet dat als je dat niet doet, dat dan het innerlijke kind in jou aan het woord is. Dat je dan reageert als het kind dat je was op de leeftijd van het moment van het oorspronkelijke trauma of de onverwerkte gebeurtenis. Omdat je op momenten dat je deze gebeurtenis niet verwerkt, voor een deel op die leeftijd blijft stilstaan en dus ook zult reageren als bijvoorbeeld de boze 2-jarige als je in het nu geraakt wordt. Of als de gekwetste, angstige 9-jarige die je was. Het kind dat bang was voor boosheid en autoriteit en niets verkeerds wilde doen, omdat het zich anders afgewezen of niet goed genoeg voelde.

Als het nodig is, ga je in gesprek met de wijze volwassene in jou: je bent je kleine kwetsbare zelf, je superieure zelf (ook wel je ego genoemd) én je hele zelf. Het zit allemaal in jou. En het is aan jou wie je het liefst aan het woord laat.

Bouw zelfliefde op

Het is niet alleen de ander die je met rust mag laten, maar je mag ook jezelf met rust laten. In die zin dat je mag stoppen met elke vorm van zelfkritiek en malende gedachten over jezelf, een ander of een situatie. Dat doe je met je bewustzijn.

Vervolgens ga je zelfliefde opbouwen.
Spreek jezelf elke dag liefdevol toe. Vul je zelf elke dag met liefde. Vul elke cel in jou met liefde. Wees liefde en drink liefde. En ga door totdat je jezelf hervonden en volledig gevuld hebt. Door te voelen, door waar nodig terug te gaan naar de oorzaak, door jezelf te vullen met liefde en door je trilling steeds verder te verhogen (bijvoorbeeld door te leren werken met energie en met dankbaarheid en vergeving) waardoor het negatieve als vanzelf uitwasemt en er uiteindelijk niets meer aan je blijft kleven.

Dan is er geluk

En als je dan uiteindelijk oprecht compassie voelt voor jezelf en voor wie je bent, dan pas kun je ook weer echte en oprechte compassie voor een ander voelen alsmede de compassie voor jou van een ander toe laten. Dan open je jezelf weer, sta je open en kun je ontvangen.

Door ook nog eens je eigen behoeften te vervullen, hoef je het helemaal nergens anders meer te halen, omdat je al vervuld bent. Dan pas is de ander een ware aanvulling voor je en is er geen afhankelijkheid meer. Dan ben je gewoon. Dan is er overvloed, geluk en welzijn en ben je in verbinding met jezelf. Dan hoeft er niets meer anders te zijn. Dan is er geluk.

Meer info? Bezoek dan eens Simones website!
Volgende keer:
Contact maken met je innerlijke kind.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

De helende kracht van gitaarmuziek

Muziek heeft altijd een speciale plek in ons leven gehad. Van oude beschavingen die muziek…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 5 is uit! Voorwoord van Bloom eindredacteur Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom Special editie 5 - 2024 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik…

Lees meer
Numerologie

Wat is jouw jaargetal volgens de numerologie voor 2024? Incl. archetypen Tarot

Ongeveer zoals bij astrologie het geval is, wordt bij numerologie in combinatie met Tarot ook…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom