Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Voor iedereen een Golden Buzzer

Inspiratie
Cathy Camertijn
15/11/2022
Aan de slag met je talent

Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er vroeg of laat wel eens last van. Dat twijfelen aan jezelf vloeit voort uit de gedachte dat je niet in die mate presteert als je zou willen. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je niet leeft vanuit je kerntalenten. Nochtans is dit een cruciaal gegeven, wil je een gevoel van voldoening, fierheid en vertrouwen ervaren. Ontdek zelf waar jouw talenten liggen, zodat je die meer en beter kan inzetten in je dagelijkse leven. En je zal zien: voor je het weet, gaat je energiepeil opnieuw de lucht in.

Wat zijn talenten?

Het valt ons vaak moeilijk om onze eigen talenten te benoemen. We steunen op anderen om ons te wijzen op onze competenties of mindere kantjes.

Een voorbeeld uit het leven van de auteur

“Nu weet ik dat alles wat ik neerpen recht uit mijn hart komt. Mijn schrijfsels getuigen van gevoel, emotie en beelden. Toch heb ik er maar liefst 42 jaar over gedaan om tot dit besef te komen, om daadwerkelijk pen en papier te nemen en te beginnen schrijven. Daarvoor diende ik trauma's te overkomen. Als tiener werden mijn teksten op school afgedaan als 'te emotioneel', in mijn jaren als ambtenaar moest ik heel wat commentaar op mijn nota's slikken... Een talent dat aldus in de verkeerde context wordt geplaatst, krijgt niet de kans om zich verder te ontwikkelen.”

En jij? Worden jouw talenten écht opgemerkt of eerder klein gehouden? Let wel: een talent wordt niet zelden verward met 'iets dat je goed kan', een competentie zonder dat je daar echt blij van wordt. Voor je het goed en wel beseft, word je constant ingeschakeld door anderen om diensten te verlenen, 'omdat je daar toch zo goed in bent'. Een vergiftigd geschenk dus. Want het is niet omdat je ergens in excelleert, dat je hart daar zowaar een sprongetje van maakt. Het werken met een talent, daarentegen, geeft je een goed gevoel. Je gaat er helemaal in op. Het is als een magneet die mentale energie aantrekt, maar die je op lichamelijk vlak wel kan uitputten, indien je je grenzen niet aangeeft.

Is het voldoende om 'weet' te hebben van je talent?

Aan de slag met je talent spotlight bloom web

Neen, talent zonder actie is waardeloos. Aangeboren competenties vragen nu eenmaal oefening en techniek. Succes hangt samen met je mindset, karakter, ambitie en timing. De voorbeelden hiervan zijn legio. Te denken aan Susan Boyle. Een leven lang bezat ze al een uitzonderlijk zangtalent, maar persoonlijke uitdagingen zoals het syndroom van Asperger, pesterijen en beperkte financiële middelen stonden haar in de weg. Op 48-jarige leeftijd verbaasde ze vriend en vijand tijdens haar deelname aan Britain's Got Talent. Haar auditie met 'I dreamed a dream' uit Les Misérables werd op lovende commentaren en een staande ovatie onthaald. De rest is geschiedenis. Het mag dus duidelijk zijn dat talent soms heel wat duwtjes in de rug nodig heeft om tot uiting te komen. En zoals we reeds weten: timing is alles.

Geen gradaties

Nemen we onze directe omgeving onder de loep, dan merken we algauw dat bepaalde talenten meer waardering genieten dan anderen. Dat is jammer, want elk talent draagt sowieso bij aan een betere wereld, aan het geheel. Samen staan we sterk, vooral wanneer we elkaar kunnen aanvullen. Wat ook mogelijk is, is dat het talent nog aan het doorbreken is, aan het groeien is. Dat vergt tijd. Het gras groeit niet sneller door eraan te trekken...

Aan de slag met je talent quote bloom web

Waar liggen jouw talenten?

Het grootste struikelblok dat ons ervan weerhoudt om onze talenten te ontdekken, is het feit dat een talent zo evident en normaal is, waardoor we het al te vaak niet als uitzonderlijk ervaren. De gedachte “Iedereen kan dit toch?” komt bij het aanhalen van een bepaald talent vaak de kop opsteken. Het vereist interactie met anderen om tot het besef te komen dat een bepaald iets jou of eerder mij beter afgaat. Enkel zo leggen we onze talenten bloot. Een volgend probleem dat zich dan stelt: hoe benoem je dat beestje? Welke woorden omschrijven een aangeboren competentie? Daar bestaan heel wat hulpmiddelen voor, zoals het woordenboek van Luk Dewulf. Hieronder een greep uit het aanbod.

(lees verder onder de afbeelding)

Talenten bloom web

Een aanvullende manier om je talenten te ontdekken is door terug te keren naar je kindertijd. Wat speelde je toen graag? Tijdens je jongste jaren werd immers de basis voor je talentenpalet gelegd.

En wat met spirituele gaven?

Wanneer we onderstaand talentenwoordenboek van dichterbij bekijken, merken we toch een hiaat op. Want onder welke noemer vallen spirituele talenten? Denk maar aan helderwetendheid. Deze kan gemakkelijkheidshalve onder 'sfeervoeler' geparkeerd worden, maar toch dekt dit woord niet helemaal de lading. De manifestatie van deze spirituele gaven wordt steeds actueler, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om ze correct te benoemen. Een gesprek met een spirituele coach kan hier duidelijkheid scheppen.

Oefening

Oefening talenten bloom web

Op zoek naar je eigen talenten

Probeer alvast een antwoord de formuleren op volgende vragen:

  • Reis in je gedachten terug naar een moment waarop je een succeservaring beleefde.
  • Wat was je precies aan het doen?
  • Omschrijf wat er toe geleid heeft dat je die ervaring als een succes ervoer in plaats van een mislukking.
  • Kies 1 talent uit voorgaand woordenboek waarin je je herkent.

Of

  • Vraag mensen in je omgeving of zij drie sterktes van jou kunnen benoemen.

Dat laatste is een uitdagende oefening. We zijn het immers niet gewoon om positieve feedback te vragen en tegelijkertijd doet het ons zo'n goed. Volgens Gary Chapman in “De 5 talen van liefde” vormt het horen van positieve woorden een basisbehoefte voor de mens. Hoe zou de wereld eruit zien als we spontaan wat meer onder woorden brengen wat we precies aan de ander waarderen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Avontuur in de Dolomieten: Ontdek de Magie van Alta Via 1

De Dolomieten, een adembenemend bergmassief in Noord-Italië, zijn al lang een trekpleister voor…

Lees meer
Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Inspiratie

Steve Aernouts schrijft debuutroman: "Als wij helen, genezen we ook onze ouders"

Met zijn roman Moeder & Kind keert Steve Aernouts zich binnenstebuiten. Maar zuiver…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom