26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Zeven planeten retrograde in 2020: de gevolgen van onbewuste karma

Astrologie
Désirée van Toor
29/07/2020
Zeven planeten retrograde in 2020: de gevolgen van onbewuste karma

In juli begon Mercurius in het teken Kreeft terug direct te lopen. Kreeft is op een lagere octaaf het teken waar je emotionele behoeftes liggen. Maar op een hogere, bijna niet te bevatten hoogte, is dit het teken van de evolutie. Daar, op die plek, ligt de sleutel tot (familie)karma. Het teken waar we ons willen nestelen. Dit teken spoort ons aan om op zoek te gaan naar onze ware thuis. En dat hoeven niet per definitie onze familieleden te zijn. Hier houdt al het denken op, en stappen we over in ons gevoel. Een gebied dat in de westerse wereld helemaal ondergesneeuwd is. In een maatschappij waar alleen ratio gewaardeerd wordt en gevoel, emoties en dromen als subjectief weggezet worden. Wat zijn de gevolgen van die mindset?

Macht en manipulatie zijn van alle tijden. Mensen worden al millennia lang afhankelijk gemaakt. We moeten vooral onszelf wegcijferen en ons ten dienste stellen van de ander: geliefde, ouders, kinderen, werkgever, de maatschappij… Spirituele verbindingen en kennis over zelfontwikkeling moest je in onze contreien enkele eeuwen geleden bekopen met beschuldigingen over hekserij, waar de dood op volgde. Tegelijkertijd moesten we gehoorzamen aan wat ons opgelegd werd door bepaalde instituten. Met name in de donkere middeleeuwen waar vele zielen een bloedige dood stierven, uitgehuwelijkt werden met macht en status als hoofdbelang, werd er heel veel karma geschept. We kregen hoe dan ook een heel vertekend beeld met betrekking tot het aangaan van verbindingen.

Karma’s a bitch

Tja, en de laatste jaren komt dit stevig tot uiting. Momenteel bevinden we ons in de overgang naar het Aquariustijdperk en kampen we al met een verhoogd bewustzijn. Gevoelens die je in de periode kunt ervaren zijn dat je naar je familie kijkt en denkt: ‘Ik word geacht om van jullie te houden, maar ik voel het niet.’ Of dat je naar je partner, vriend of vriendin kijkt en denkt: ‘Ik ken je 20 jaar, maar ik ken je helemaal niet’. Wat we dan ook zien is dat relaties en vriendschappen ad hoc verbroken kunnen worden. Ook op energetisch vlak. Onze hele tijdsbeleving en realiteit is aan het veranderen en de meesten van ons voelen dat er veel meer is dan dat we met het blote oog kunnen waarnemen.

Nu, het jaar 2020, is voor astrologen enorm belangrijk, want we staan aan de voordeur van de nieuwe tijd die op 23 maart 2023 in zal gaan, wanneer Pluto, heer van transformatie, onderwereld, dood en wedergeboorte, het teken Waterman ingaat. Waterman is het teken van de massa, het collectief en nog veel meer…. En zoals altijd wijst een nieuw begin ook op een einde. De planeten en sterren helpen ons om de overstap te maken naar de nieuwe tijd. Het is een astronomisch uitzonderlijk jaar. 2020 staat, met maar liefst zeven retrograde planeten, voor bewustwording en vooral bevrijding. De terugloopbewegingen zorgen namelijk voor andere energieën die introspectie en zelfreflectie bevorderen. Vraag jezelf voortdurend af: ‘Wat wil ik?’. Een belangrijke pijler: let op wanneer je weerstand voelt. Door de introspectieve periode van de coronacrisis kregen we ook de kans om onze energie inwaarts te keren. Te onderzoeken wat jouw echte gevoelens zijn zonder afgeleid te worden door de hectiek van de maatschappij.

Maskers vallen af (figuurlijk)

Met Mercurius retrograde in het teken Kreeft kregen we de afgelopen weken kans om te onderzoeken waar onze emotionele behoeftes lagen en waar we ons thuis zouden voelen in ons lichaam en in ons leven. Deze energie is nog de rest van het jaar 2020 voelbaar. Het is een tijd van vallen en opstaan, je visies herzien, je contacten en relaties aftoetsen op jouw eigen waarheid. Maskers zouden bij bosjes vallen. De sluiers over ons bewustzijn zijn aan het wegvallen en inzichten hieromtrent kunnen als behoorlijk schokkend worden ervaren. Ben je in overstemming met het universum, dan zul je het over het algemeen iets gemakkelijker hebben om zaken, mensen en situaties los te laten. Val je terug in angst, dan wordt het wat lastiger. Want dan slaat ook weer de afhankelijkheid toe.

Karma reincarnatie retrograde planeten 2020 bewustzijn Bloom web

Met maar liefst 7 planeten retrograde en ongewoon veel zons- en maansverduisteringen dit jaar, zul je met je karma (lees: de situaties die zich keer op keer in jouw leven herhalen en waar je geen vat op krijgt) geconfronteerd worden. Zowel met persoonlijk als familiekarma. Want je bent natuurlijk geïncarneerd in een bloedlijn die aansluit op jouw levensprocessen. Later meer daarover. Deze zomer zal je getest worden op jouw verantwoording. Jupiter retrograde conjunct de Zuidknoop legt eigenlijk de vinger op de zere plek, omdat door angst en afhankelijkheid de zelfdiscipline ver te zoeken is. Conjunct Pluto, de heer van de onderwereld, die zo aardig is om jou te confronteren met volledige transformatie, oftewel verandering. Ja, en wij mensen vinden veranderingen niet echt leuk. Integendeel, de meesten willen alles bij het oude laten en voelen zich bedreigd, waardoor angsten om nieuwe stappen te zetten de kop opsteken. Ik hoor je bijna denken: ‘Maar ik wil zo graag veranderen!’ Of ‘ik wil mijn leven veranderen’. Maar eigenlijk wil je helemaal geen nieuwe weg inslaan. Erover nadenken, zeker, maar echt acties ondernemen om verandering te bewerkstelligen? Liever niet. Dan komen de smoesjes en het uitstelgedrag boven. En zo stap je opnieuw in de valkuil van je eigen angst, en creëer je onbewust nieuwe karma.

Strijd tegen angsten

Simpelweg betekent karma ‘de wet van oorzaak en gevolg’. Alles wat wij doen resoneert ergens op, en we kunnen hier vroeg of laat iets voor terug verwachten. Wij kijken ook niet naar positieve of negatieve karma. Het gaat om bewustwording. Het zijn onze angsten die onbewust karma in stand houden. Angsten die meegenomen werden vanuit een vorig leven en in dit leven nog een keer worden versterkt, omdat onze ziel wil verder ontwikkelen naar een hoger bewustzijn. Al deze herinneringen zitten geworteld in het teken Kreeft. Indien je zelf met astrologie bezig bent, kijk dan eens naar de planeten en de aspecten die jouw teken prikkelen, want daar zit de sleutel tot de evolutie, jouw evolutie op zielenniveau. We hebben natuurlijk de laatste twee jaar met de Noordelijke Maansknoop (de karmische wegwijzer) in het teken Kreeft volop de gelegenheid gehad om onze emotionele ontwikkeling en de daaraan gekoppelde angsten te onderzoeken. En vooral op het einde van deze transit in het teken Kreeft ervoeren we fysieke en maatschappelijke belemmeringen door de uitbraak van Cobid-19, juist om ons emotioneel los te koppelen en de focus naar binnen te richten. Maar we zijn er nog steeds niet. Want het tegenoverliggende teken van Kreeft is Steenbok, het teken van macht, status, systemen en ego. En daar ligt een niet te negeren karmisch obstakel. Pluto, Jupiter, Saturnus en de Zuidelijke Maansknoop bundelen hun krachten in het conservatieve, dogmatische en statige teken Steenbok. Op wereldniveau zien we dat men krampachtig de macht en de controle probeert te houden om alles bij het oude te laten, desnoods met geweld. We hebben op wereldniveau dan ook een knap staaltje karma te verwerken gekregen. Kijk maar naar de wereldwijde demonstraties in oktober 2019, de lockdown in het voorjaar van 2020, de dreiging van een nieuwe opsluiting dit najaar… We worden geforceerd te gehoorzamen. Karma, weet je wel.

Onbewuste herinneringen

De demonstraties wereldwijd lieten zien dat er collectieve onvrede heerste, veroorzaakt door het massale misbruik van ons maatschappelijke systemen. Als reactie op de collectieve onrust kwam er de uitbraak van het coronavirus, waardoor we niet alleen ‘in rust’ gezet werden, maar ook moesten gehoorzamen. Toen Saturnus terugliep in het teken Steenbok konden we even ons oude leven bijna terug volledig oppikken, maar dat was blijkbaar toch te vroeg. Hoe dan ook zal onze wereld er op het einde van 2020 helemaal anders uitzien, zoveel is zeker.

”Wij zijn gewoontedieren. Louter uit angst voor het nieuwe doen we dingen die ons persoonlijk geluk ondermijnen en waarmee we spijt en schuldgevoel creëren.”

Maar goed, de Noordelijke Maansknoop in Kreeft heeft jou de afgelopen twee jaren de kans gegeven om jouw emotionele behoeftes en veiligheid te onderzoeken. De plekken waar jij jezelf wegcijferde, waar je mogelijks met een berg schuldgevoel kampte wanneer je voor jezelf probeerde op te komen en eens ‘neen’ zei. In mei 2020 werd je geacht volledig uit te dokteren wat je (niet) wil in het leven en wat je nodig hebt op emotioneel en gevoelsmatig vlak. Geen eenvoudige introspectie. Wat wel vaststaat, is dat er sowieso iets moet veranderen. Want de volle huisbezetting in Steenbok zorgt ervoor dat wij geneigd zijn om het vertrouwde te blijven herhalen, ook al druist het tegen ons gevoel en innerlijk wezen in. Ja, dit gaat weer over onderdrukking en het scheppen van onbewust karma. En vergeet niet dat wij mensen gewenning dieren zijn. Dus louter uit angst voor het nieuwe doen we dingen die ons persoonlijk geluk ondermijnen en waarmee we spijt en schuldgevoel creëren. We passen ons aan, cijferen onszelf weg, met name voor de mensen die ons na aan het hart liggen. En dit is karma. Deze patronen zijn gebrandmerkt in jouw onderbewustzijn. Gekleurd door familiepatronen en gebeurtenissen in dit leven. Maar daaronder zit een herinnering vanuit één of meerdere vorige levens. De eerste herinneringen zijn altijd angst. Want geloof het of niet, je ziel wil dat jij door je angst heen gaat. Zodat je ziet dat al jouw angsten gebaseerd zijn op een herinnering en niet meer in het huidige leven van toepassing zijn. Ik kan dit proces alleen maar in een casus omschrijven.

Karma reincarnatie retrograde planeten 2020 verleden Bloom web

Voorbeeld

Je was nog heel klein, een jaar of vier. Je ging naar de kleuterschool, wat je eigenlijk niet leuk vond. Je moeder of vader bracht je er heen, terwijl je eigenlijk liever bij hem/haar vertoefde. Elke dag keek je uit naar het moment waarop ze je terug kwamen ophalen. Tot op een dag er niemand kwam opdagen. De juf of meester in paniek, jij dus ook. Een heel arsenaal aan gedachten flitsten door je hoofd: je was niet meer gewenst, jij deed er niet toe. Je voelde je alleen, verlaten en in de steek gelaten. Het feit dat je mama autopech had en er nog geen mobiele telefoons bestonden ontging je toen volledig (logisch). Uiteindelijk word je opgehaald, ben je even heel boos, maar vergeet je deze gebeurtenis. Tot je 16 bent, en je eerste vriendje/vriendinnetje hebt ontmoet op wie je stapelgek bent. Je loopt op wolken tot die ene dag. Je hebt afgesproken op een bepaalde plek, maar hij/zij daagt niet op. De angst en vertwijfeling slaat toe, exact dezelfde gevoelens als toen je vier was. Je herinnert je de gebeurtenis op zich niet meer, maar je gevoel weet het wel nog. Jouw reactie zal hetzelfde zijn als toen je vier was. Je keert je in jezelf, je sluit je emotioneel af, want je voelt je in de steek gelaten. En zonder erbij na te denken word je afstandelijk en gesloten en duw je jouw vriendje of vriendinnetje van je af. En daar hebben dan onbewust karma.

Die eenzaamheid, het verlaten-zijn, het gevoel in de steek gelaten te zijn, die pijn is zo groot dat jij je emotioneel afsluit en je de ander van je afduwt…. Maar je weet het niet. Je bent je niet bewust. Het is zelfs meer een lichamelijke reactie dan dat je dit vooraf bedenkt. En laat het nu zo zijn dat je in dit leven bent geïncarneerd om liefde te ontvangen. Je hebt meerdere levens gehad waar je heel hard hebt moeten vechten om te kunnen bestaan. Meerdere levens waar je ronduit op een erbarmelijke manier hebt moeten overleven. En dan incarneer je in dit leven met als zielenwens liefde te ontvangen. Wat ga je dan doen? Je hebt zoveel gevoelens en je kun ze niet bespreken. Dus ga je het goede voorbeeld geven. Je strooit met je liefde en dat put je uit. Tegelijkertijd sluit jij je emotioneel af, want die herinnering van in de steek gelaten te worden zit nog steeds in je systeem ingebakken en je wilt niet opnieuw gekwetst worden. Een stukje zelfbescherming opgeslagen in je onderbewustzijn.

Maar deze zelfbescherming houdt feitelijk jouw eenzaamheid en gevoelens van afwijzing in stand. Zoveel liefde gegeven en niks terug gekregen. Maar er was wel liefde en genegenheid, alleen kon je het niet voelen of binnen laten komen door trauma’s uit het verleden. Dit is een schoolvoorbeeld van onbewust karma. De kunst is om bewust karma te scheppen. Te beseffen dat elke stap die je zet gevolgen met zich meedraagt. Een bewuste afweging maken van wat jij wil, en hoe je anderen met deze keuze beïnvloedt. Wij zijn mensen. Wij vinden het wel fijn om de ander de schuld te geven als dingen niet uitpakken zoals we bedacht hebben. Belangrijk is om jezelf voortdurend af te vragen wat jouw rol is i.p.v. de ander de schuld te geven. Dit is de enige manier om bewust karma te creëren, om in te zien dat jouw acties consequenties hebben.

(lees verder onder de advertentie)

Uit je comfortzone

Begin dit jaar hadden we de spectaculaire Saturnus-Pluto-conjunctie die we heel 2020 zullen voelen. Deze transit zorgt ervoor dat jij het gevoel gaat ervaren dat alles waar je in geloofde en waar je zekerheid uit haalde ondersteboven gegooid wordt. Al de oude geloofssystemen komen onder een vergrootglas te liggen en je kunt hierdoor met je grootste angsten geconfronteerd worden. Vergeet niet de 18 maanden lange transit van de Noorderlijke Maansknoop in Kreeft. Deze transit liet jou voelen waar je werkelijk blij van werd en emotionele veiligheid ervoer, losgekoppeld van wat je uit je bloedlijn en opvoeding meekreeg. Integendeel, het zou er lijnrecht tegenover staan. Sterker nog, het waren de gevoelens waar je bij dacht: ‘Als ik dit ga doen, dan word ik totaal afgewezen door familie en vrienden’.

Karma reincarnatie retrograde planeten 2020 corona Bloom web

En toch, karmisch en planetair gezien is het de bedoeling dat jij jezelf beter leert begrijpen en dat je niet de waarheid van jouw familie volgt, maar jouw eigen puurheid en zuiverheid. Maar om hier gehoor aan te geven moet je eerst je eigen angsten onder ogen durven zien. Aan jou de keuze. Verschuil je jezelf uit de angst terug afgewezen te worden? Of trek je je stoute schoenen aan en kies je voluit voor jezelf? Dit is het stukje evolutie dat vertegenwoordigd wordt door Kreeft. Je kunt overvallen worden door paniek en besluiten om in jouw comfortzone te blijven zitten en wachten totdat je gered wordt… en daarmee de mensen die jou echt dierbaar zijn, jouw zielenfamilie, oftewel jouw zielsverwanten te verliezen. Of beslis je om Jupiter retrograde in Steenbok te trotseren en je verantwoording voor jouw eigen leven en jouw persoonlijk geluk in eigen handen te nemen?

Zeker in dit jaar, 2020, met zoveel planeten retrograde, krijg je een fantastische kans om jouw alles, iedere connectie en iedere verbinding, te toetsen op jouw eigen waarheid. In de fysieke wereld lijken veel zaken die je graag wilt of wilt bereiken op dit moment in slow motion te verlopen, maar je wordt beschermd vanuit een hoger plan. Je krijgt dit jaar de kans om te onderzoeken of dat wat je dacht jou gelukkig te maken, ook werkelijk gevoelsmatig zo is. Kijk, alle maskers vallen af. Ook die van jezelf! Als jij halsstarrig vast blijft houden aan uiterlijke schijn, status, macht en controle, zal ook jij de strijd verliezen. Dierbaren zullen onherroepelijk uit je leven verdwijnen.

Het zit zo met karma, wij reïncarneren in dezelfde zielengroepen, keer op keer. Maar er zijn verschillende zielengroepen met verschillende intenties. Door vermengingen zijn we karmisch wat verdwaald geraakt, want niet alle drijfveren zijn puur. De retrogradepaneten in 2020 geven ons de kans dit recht te zetten. Macht en status de deur uit, en gehoor geven aan het teken Kreeft, waar ons basisgevoel ligt. We zijn druk bezig om over te gaan naar de vijfde dimensie en daar willen wij op zielenniveau vrij zijn, een geestelijk onafhankelijk bestaan leiden en niet meer beperkt worden door familietrauma’s. We verlaten de derde dimensie. Waar alle onbewuste karma zich bevindt, de angsten en overtuigingen van onze vorige generaties en vooral: de emotionele afhankelijkheid. Want juist dat laatste, erkenning buiten jezelf zoeken, respect proberen af te dwingen of jezelf wegcijferen, die zaken zijn karmisch bindend. Wanneer herken je dat er sprake is van een stevig karma? Dat is als je een situatie of een gebeurtenis met een ander absoluut niet los kunt laten. Als een film die blijft afspelen in je hoofd. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk op bepaalde vlakken niet 100% eerlijk naar jezelf toe. En daaraan kunnen we ook herkennen wanneer een karma ingelost is. Want dan verdwijnt het uit jouw systeem. Het is niet meer belangrijk en je ervaart een soort van berusting.

Familie Karma Desiree Van Toor

Een belangrijke kanttekening

”In de vijfde dimensie draait het om absolute innerlijke zelfstandigheid. Laat je niet leiden door advies van anderen, want dit is gekleurd door hun eigen angsten en herinneringen.”

We gaan over van de derde naar de vijfde dimensie. Dit betekent absolute innerlijke zelfstandigheid. Als er iemand is die jou ongevraagd maar vaak goed bedoeld advies geeft, dan is dit emotioneel gekleurd door de herinnering en angsten van de ander. Volg je dit advies op, dan roer jij in het karma van een ander. Omgekeerd ook. Dit moet je zoveel mogelijk vermijden. Met Mercurius retrograde zal je nogmaals met de neus op de feiten gedrukt worden op gebieden waar jij je gevoel verloochend hebt. De teruglopende planeten en de daaraan gekoppelde levensgebieden laten je zien waar jij je energie en focus inwaarts dient te richten. En Pluto zal je helpen om je te transformeren naar een hoger en bewuster individu die in staat is om keuzes te maken vanuit jouw hoogste bewustzijn en wat aansluit op jouw zielenontwikkeling. In september gaat Mars retrograde lopen en dan wordt jou gevraagd om naar binnen te keren, jezelf afvragend of de zaken waar jij altijd voor gevochten hebt, aansluiten op dat wat je werkelijk probeert te bereiken in dit leven. Zit je vast? Neem dan zeker een kijkje op de website van Desiree van Toor en maak een afspraak.

Nog meer weten? Bekijk dan zeker deze video over karma en de erfenis van Desiree Van Toor!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De transitie naar het Watermantijdperk: resoneren op de nieuwe energie is allesbehalve vanzelfsprekend

Als Bloom’er weet je natuurlijk dat we ons momenteel in een heuse transitie bevinden. De overgang…

Lees meer
Astrologie

Astrologische tendensen voor 2024

Astroloog Paul Van Egghen beschrijft de astrologische tendensen voor 2024. Na vele jaren van…

Lees meer
Inspiratie

Maak eens een soundtrack van je leven: de helende kracht van muziek

Muziek is overal: de liedjes waar je uit volle borst bij meezingt tijdens een autorit, de…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom