Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

ENERGIEDOSSIER / Declutter your life - inzichten volgens Japans opruimgoeroe Marie Kondo

Huis & Thuis
Phebe Somers
18/03/2021
ENERGIEDOSSIER / Declutter your life

Shop ‘till you drop, ook jouw motto? Maar wat als je kleerkasten danig beginnen uit te puilen, dat je jezelf de bedenking maakt: “Hoeveel paar sokken en hoeveel truien heb ik de laatste jaren wel niet vergaard?!”. Marie Kondo, Japans bekendste opruimgoeroe, bedacht een oplossing: declutter your life. De shortcut voor minder rommel:

1. Ga elke ruimte van je huis binnen en neem alles vast wat je tegenkomt.

2. Kijk naar elk voorwerp en stel je de vraag: “Word ik hier blij van?”.

3. Is het antwoord ‘ja’? Berg het item weer op. Denk je eerder ‘nee’? Weg met die troep!

Declutter your life Marie Kondo lenteschoonmaak netflix Bloom web

Deze techniek speelt in op twee zaken: enerzijds het besef dat je te veel spullen bezit die je eigenlijk niet gebruikt, en anderzijds de waarde die jij toekent aan een bepaald voorwerp. Het eerste is voor de hand liggend. Je denkt namelijk weinig na over hoe vaak je iets niét gebruikt, en dus kan dit proces je helpen te beseffen dat je heel wat materiaal niet eens zou missen. Maar het voornaamste principe achter Marie Kondo’s filosofie is, dat je even stilstaat bij datgene waaraan je je zuurverdiende centjes uitgaf.

Tijd om deze filosofie in de praktijk om te zetten. Wil je Marie Kondo eens aan het werk zien? Het kan! Sinds januari 2019 kun je een volledig seizoen van ‘Tidying up with Marie Kondo’ bingewatchen op Netflix. Daarin zie je hoe dit ‘preppy’ en nette vrouwtje gezinnen helpt hun huizen op orde te brengen met behulp van de KonMari-methode.

Opruimmethodes zoals die van Marie Kondo zijn ingegeven door een Japans principe: mottainai. Vrij vertaald betekent dit: ‘zonde om het weg te doen’. Maar deze gedachte voedt dan weer de verzamelwoede en wekt angst op om zaken, zeker cadeaus, weg te gooien.

A spark of joy!

Je koopt iets omdat je het graag wilt natuurlijk. Maar door even stil te staan bij het geluksgevoel dat iets bij je losweekt, verandert de dynamiek tussen jezelf en je bezit. Door alles waar je niet echt waarde aan hecht uit je huis te verwijderen*, leer je meer appreciatie opbrengen voor wat je wél hebt. De waarde van een object verschuift van kwantiteit naar kwaliteit. Daardoor zal je er ook anders mee omgaan. Gedaan met al die kasten vol te proppen, want je wilt je waardevolle spullen toch een mooie plek geven, zodat ze niet in de vergetelheid geraken?

*Is het oud en versleten? Weg ermee! Is het echter nog altijd bruikbaar en in goede staat? Doe er iemand anders een plezier mee en breng het naar een kringloopwinkel, tweedehandszaak of een verzamelpunt voor allerlei donaties.

Opruimen als een pro

Declutter your life Marie Kondo lenteschoonmaak organisatie Bloom web

Heb je deze fase met glans doorstaan? Mooi zo, want dat verkleint de kans dat je je in de toekomst opnieuw laat verleiden tot de aankoop van spullen die je leven geen meerwaarde bieden. Na deze sortering van je bezittingen komt de volgende stap, dé reden waarom de boeken en de tv-serie over de KonMari-filosofie zo populair zijn: het opruimen. Die kraaknette, stijlvolle huizen die je in de glossy interieurmagazines terugvindt lijken misschien onbereikbaar, maar niets in minder waar. Het geheim ligt in de manier van opbergen. Miss Kondo helpt je graag op weg!

Staat het aanrecht van je keuken altijd propvol, omdat je alles binnen handbereik wilt hebben?

Berg je materiaal op in functie van de frequentie van het gebruik. Gietijzeren kookpotten die je slechts eenmaal per jaar bovenhaalt voor een feestmaal bewaar je achteraan op de bovenste plank.

Te weinig kastruimte voor je garderobe?

Vouw je kledij op alsof het origami is. Leg het gespreid op de grond, en probeer met zo weinig mogelijk plooien er een rechthoek van te maken. Plaats besparen én kreuken vermijden: twee vliegen in één klap!

Stapelen is uit den boze.

Het gevaar dat enkel de bovenste vijf frequent het daglicht zien en de rest vergeten wordt is heel groot. Door de dingen verticaal naast elkaar te plaatsen, heb je een beter overzicht van wat je allemaal bezit en is de kans kleiner dat je tot overbodige aankopen overgaat.

Alles op z’n plek.

Haal die stickervellen/labelmaker boven en laat je creativiteit de vrije loop. Zorg dat al je hebben en houden telkens opnieuw op dezelfde plek, in dezelfde opbergdoos/mand/plank terechtkomt. Dat creëert rust en bespaart tijd, want zo hoef je nooit meer te zoeken naar je lievelingskookboek of die ene warme sjaal. EXTRA: download hieronder een leuk, Bloom-customized stickertemplate om al je spullen te labellen!

Lenteschoonmaak labels Bloom

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Herstel je band met Moeder Natuur

Een groot deel van ons heeft de band met Moeder Natuur verloren. Om die band te herstellen, is er…

Lees meer
Inspiratie

Steve Aernouts schrijft debuutroman: "Als wij helen, genezen we ook onze ouders"

Met zijn roman Moeder & Kind keert Steve Aernouts zich binnenstebuiten. Maar zuiver…

Lees meer
Astrologie

Astrologische tendensen voor 2024

Astroloog Paul Van Egghen beschrijft de astrologische tendensen voor 2024. Na vele jaren van…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom