Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
zondag 1 oktber 2023 • Kortrijk Xpo
Koop tickets >

ENERGIEDOSSIER / Vervul je missie! Wat als je werk meer energie neemt dan geeft?

Gelukkig Leven
Lusanne Hogeweg
09/03/2020
ENERGIEDOSSIER / Wat als je werk meer energie neemt dan geeft?

Loopt jouw batterij leeg naar het einde van een werkdag toe? Heb je ‘s avonds geen zin meer voor leuke dingen? In deze tijd van druk, druk, snel, even rusten en dan weer doorgaan ligt oververmoeidheid, en zelfs burn-out, op de loer. Hoe hou je je werkenergie op peil? Het is een kunst, maar wel één die ook jij onder de knie kunt krijgen.

Ook al verricht je de meest inspirerende job ter wereld, toch is het niet gezond om je werk je leven te laten domineren. Op elke werkvloer schuilen er tal van energievreters, al zijn die soms moeilijk te identificeren. Daarom ga je beter proactief te werk, en pas je de onderstaande energieboostende tips meteen toe in de praktijk.

Het recept voor instant energie

1. Sta even stil en haal diep adem

Sta regelmatig even stil, liefst meerdere keren per dag. Even neerzitten en je ogen sluiten is ook prima. Haal drie keer diep adem en blaas langzaam uit. Voel je voeten op de vloer. Zo kom je meteen tot rust. Onthoud dat steeds maar doorgaan, je heel veel kostbare energie kan kosten.

2. Vind een plek van rust in jezelf

Als je dan zo een moment van rust hebt gecreëerd, vraag jezelf dan eens af hoe je je voelt op dit moment. Haal nogmaals diep adem. Voel in je lijf waar die spanning zit en adem er dan rustig naartoe. Probeer een plek van stilte in jezelf te vinden. Neem dit gevoel van sereniteit de rest van de dag mee.

3. Maak de energiebalans op

Neem tijd voor deze oefening, plan desnoods een half uur in je agenda om eens op de energetische weegschaal te staan. Wat heb je nodig: pen en papier. Som de zaken op die je onderuithalen. Wat zuigt je leeg? Waar word je moe van? Maak vervolgens een lijst van dingen die je een boost geven. Waar word je blij van? Wanneer ben je in je element, waardoor voel je je opgeladen? Schrijf zoveel mogelijk punten op.

Vergelijk dan beide overzichten. Wat valt op? Hoe is de balans? Is de lijst energievreters langer dan de lijst energiegevers? Zijn er activiteiten die je kunt stopzetten? Situaties waar je anders kunt mee omgaan?

Met een beetje geluk is je positieve lijst langer, maar dat kan ook tegenvallen. Doe je voldoende dingen die je voeden, waar je energie van krijgt? Zo nee, hoe zou je er meer in je leven kunnen introduceren? Wordt het tijd om een hobby weer op te pikken, of iets creatiefs te doen? Leuke en creatieve dingen zorgen immers voor flow. Of zaken waarvan je eenvoudigweg geniet. Ook dat laadt de batterij terug op.

(lees verder onder de afbeelding)

Werk en energie missie quote socrates Bloom web

Ga op zoek naar werk waar je weer energie van krijgt

Zijn bovenstaande tips niet voldoende? Misschien is het nodig om onder ogen te zien dat de job die je nu uitoefent, niet (meer) bij je past. In dat geval is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Maar hoe doe je dat?

DIY

Heb je de knoop doorgehakt en is het moment aangebroken om je cv te pimpen, maar weet je eigenlijk niet goed waar je naartoe wilt? Deze W-vragen kunnen je daarbij helpen. Laat ze op je inwerken en schrijf de antwoorden op, vanuit je gevoel of intuïtie.

Werk en energie missie DIY vragen Bloom web

Stel jezelf de volgende vragen en noteer de antwoorden. Stel ze ook aan een aantal mensen die jou goed kennen en die je vertrouwt. Dat kunnen (oud)collega’s zijn, vrienden of familie. Hun antwoorden zouden je wel eens aangenaam kunnen verrassen.

Werk en energie missie DIY vragen persoonlijkheid Bloom web

Heb je alle stappen doorlopen, maar merk je niet meteen vooruitgang? Wees geduldig. Voor je het weet, ben je opnieuw een vat vol energie en kun je terug genieten van het leven, zowel binnen als buiten de werkuren.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Voor altijd leerling - Levenslang leren

Het verruimen van onze geest en kennis leidt tot een vervullend leven. Vooral in de uitdagende…

Lees meer
Gelukkig Leven

Stop met werken aan jezelf!

Wat een opmerkelijke titel voor een blog die gericht is op bewuste individuen. Laat me je echter…

Lees meer
Inspiratie

Karen Geens raakt gevoelige snaar met debuut ‘Lief voor mezelf’

Mijn eerste boek 'Lief voor mezelf - Op zoek naar fysieke en mentale balans' werd dit jaar…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom