Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

De gezondheidsvoordelen van tuinieren

Huis & Thuis
Gastschrijver
24/05/2024
De gezondheidsvoordelen van tuinieren

Tuinieren biedt een scala aan gezondheidsvoordelen die je wellicht nog niet kende. Van fysieke oefening tot cognitieve stimulatie en emotionele voldoening, ontdek hoe tuinieren een positieve invloed kan hebben op je algehele welzijn.

Fysieke voordelen

De activiteiten zoals graven, reiken, draaien en buigen tijdens het tuinieren komen neer op een lichte workout, wat de gezondheid van het hart en de longen verbetert en kan helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, osteoporose, en bepaalde vormen van kanker. Bovendien is tuinieren vaak zo boeiend dat je niet eens beseft dat het een vorm van lichaamsbeweging is, en het is zeker veel leuker dan op een loopband lopen!

Het onderhouden van het gazon is een essentieel onderdeel van tuinieren. Regelmatig maaien, bewateren en bemesten van het gazon met hoogwaardige meststoffen, is cruciaal om een groen gazon te behouden. Het gebruik van meststoffen voor het gazon kan helpen bij het bevorderen van een gezonde grasgroei, het verbeteren van de wortelontwikkeling en het versterken van de weerstand tegen ziekten en plagen. Neem een kijkje op www.moowy.be om meer te leren over het behoud van een gezond gazon!

Vitamine D blootstelling

”Onderzoek heeft aangetoond dat tuinieren het risico op dementie aanzienlijk kan verminderen.”

Zonlicht kan helpen bij het verhogen van de niveaus van vitamine D in het lichaam. Vitamine D is belangrijk voor het versterken van botten en gewrichten, het verhogen van calcium en het versterken van het immuunsysteem. Wel belangrijk is het om je goed te beschermen tegen schadelijke UV-stralen door het gebruik van zonnebrandcrème, zonnebrillen en een hoed met rand.

Cognitieve voordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat tuinieren het risico op dementie aanzienlijk kan verminderen. Het stimuleert de geest en houdt ons in het heden, waarbij aandacht voor detail, patronen, ruimte, diepte, verdeling en andere factoren vereist is.

Bovendien is tuinieren een complete zintuiglijke ervaring, met levendige kleuren om te zien, zoemende insecten en waterdruppels om te horen, aromatische planten en grond om te ruiken, verschillende texturen om te voelen, en natuurlijk fruit, groenten en zelfs enkele bloemen om te proeven.

Emotionele voordelen

Tuinieren kan helpen om de niveaus van serotonine en dopamine - de "feel good"-hormonen in de hersenen - te verhogen, terwijl het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers die een half uur gingen tuinieren, in vergelijking met degenen die binnen bleven lezen, beter gehumeurd waren en lagere cortisolniveaus hadden.

Tuinieren brengt mensen in contact met iets groters dan henzelf, waardoor velen zich dichter bij de natuur en een hogere macht voelen.

Gevoel van doel en voldoening

Het zien van kleine zaadjes die ontkiemen en uitgroeien tot weelderig groen of kleurrijke bloemen, het plukken van verse groenten en fruit, of het ervaren van de terugkeer van favoriete planten elk jaar, zijn stuk voor stuk tastbare voldoeningen.

Sociale voordelen

Ouderen zijn vaker vatbaar voor isolement en depressie, vooral als ze alleen wonen of beperkte mobiliteit hebben. Gemeenschappelijke tuinen kunnen senioren samenbrengen in een gezamenlijke inspanning, wat vitale socialisatie en vriendschappen op basis van gedeelde interesses bevordert.

Spirituele voordelen

Tuinieren brengt mensen in contact met iets groters dan henzelf, waardoor velen zich dichter bij de natuur en een hogere macht voelen. Het ervaren van de prachtige natuur kan een gevoel van vrede en verbondenheid met de wereld om ons heen teweegbrengen.

Maak van je tuin een oase van rust

Ontdek hier praktische tips om van je tuin een oase van rust en inspiratie te maken. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, de voordelen van tuinieren reiken verder dan alleen een mooie tuin. De fysieke, cognitieve, emotionele, sociale en zelfs spirituele voordelen dragen bij aan een verrijkende ervaring die je lichaam en geest ten goede komt. Dus, ga naar buiten, geniet van de natuur, en laat jezelf onderdompelen in de vele voordelen die tuinieren te bieden heeft.

Dit artikel is tot stand gekomen met de inbreng van Moowy.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Huis & Thuis

Zo creëer je de beste setting om te mediteren

Het beoefenen van meditatie kan een waardevolle manier zijn om tot rust te komen, je geest te…

Lees meer
Kaartleggen

The Angels Blessed Lenormand kaartendeck: primeur op vlak van gender en diversiteit

Het allereerste Nederlandstalige genderneutrale lenormandspel vind je heden in de vorm van The…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom