Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

In 5 stappen mindful omgaan met je emoties

In 5 stappen mindful omgaan met je emoties

Ons leven bestaat uit ups en downs. Er zijn periodes waarin we het moeilijker hebben, pijn lijden en woedend zijn. Emoties voeren de boventoon in ons bestaan. En ook de negatieve gevoelens horen daar bij. In moeilijke tijden proberen we vaak te ontsnappen aan deze pijnlijke emoties. We leiden onszelf af of verdoven de pijn met drank, drugs, medicatie of andere verslavende middelen. Al deze manieren om negatieve emoties te verdringen zijn echter niet duurzaam. Leer deze negatieve momenten in je leven onder controle te krijgen en probeer ervan te leren. Hier 5 tips om mindful met je emoties om te gaan.

We moeten ons niet afwenden van onze gevoelens. In plaats daarvan moeten we ons juist voorzichtig wenden naar de bron van deze gevoelens om zo het hoofd te bieden aan de negatieve gevoelens die we ervaren. Zo zijn we in staat bewust te reageren op deze overweldigende emoties. Maar hoe doen we dat precies?

5 tips om mindful om te gaan met emoties

1. Krijg inzicht

Zie wat er op dit exacte moment gebeurt in je innerlijke belevingswereld. Vaak heb je de neiging om te analyseren, maar dat staat juist ver van je gevoel af. Schakel je natuurlijke nieuwsgierigheid in en stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat gebeurt er op dit moment met mijn gedachten?
 • Wat gebeurt er nu met mijn gevoelens en emoties?
 • Wat doen deze emoties met mijn lichaam?

Bij het erkennen van emoties zul je merken dat ze een groot effect op je lichaam hebben. Je hebt bijvoorbeeld last van hartkloppingen, nek- en schouderpijnen, een krop in je keel of een verminderde eetlust. Nemen de negatieve gevoelens de bovenhand? Focus dan eerst op je ademhaling om zo tot rust te komen. Het is ook goed mogelijk dat je deze pijnen nog niet ervaart, maar dat ze pas een poos na de emotionele schok waarneembaar worden. Probeer deze gevoelens en de effecten ervan te erkennen. Oordeel niet over jezelf en bagatelliseer niet de reden van deze gevoelens. Laat elke oordelende gedachte over jezelf los en kom zo dichter tot jezelf.

2. Toegeven en ervaren

Neem je gedachten waar vanop een afstand. Laat je lichaam toe om je emoties en lichamelijke sensaties te ervaren in al hun facetten. Hoe pijnlijk het ook is, je zult jezelf door deze emoties heen moeten worstelen om het achter je te kunnen laten. Verzet je er niet tegen. Dat veroorzaakt juist veel stress en dat is weer nadelig voor je lichaam. Oordeel ook niet over deze ervaring. Je ervaring op dit moment is niet goed of slecht. Observeer deze sensaties zonder er een etiket op te kleven. Het maakt niet uit of je pijn of schaamte voelt. Deze emoties mogen ook aanwezig zijn. Je zult merken dat je na verloop van tijd meer ‘innerlijke ruimte’ ervaart.

3. Dwaal niet af

Een moeilijk punt voor velen. Als je afdwaalt, denk je na over de oorzaak van de gebeurtenis. Je gedachten dwalen af naar de ervaring en je piekert over wat je anders had kunnen doen of hoe je had moeten reageren. Het verleden kun je niet veranderen, maar je hebt wel de regie over hoe je er in de toekomst mee omgaat. Anders ontstaat er een rusteloosheid die zich in je lichaam nestelt. Dan is het moeilijker om na te gaan waar de emotie zich vastklemt. Probeer je focus steeds terug te brengen naar de emoties die je ervaart.

4. Hoe ga je om met deze emoties?

Niet iedereen beseft goed hoe ze reageren op hun gevoelens. Sommigen reageren het af op hun dierbaren en weer anderen zoeken hun heil in verdovende middelen. Probeer goed te beseffen hoe je zelf met deze gevoelens omgaat. Eens je doorhebt hoe je werkelijk reageert, ben je in staat slechte gewoontes te ontdekken en te veranderen. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat heeft me zo diep geraakt?
 • Hoe gedraag ik me als ik deze emoties wegdruk?
 • Wat vraagt dit gevoel van me?

5. De weg naar bevrijding

De volgende stap is het loslaten van je emoties. Je kunt de tijd nemen om te reflecteren over deze specifieke emotie en gebeurtenis, maar dat hoeft niet. Eens je in staat bent om je gevoelens oprecht te ervaren zonder oordeel, dan ben je ook in staat deze gevoelens te herkennen eens je weer te maken krijgt met een pijnlijke situatie. Dan weet je hoe je moet handelen om deze gevoelens te overwinnen. Zodra je dit onder de knie hebt, zul je een bevrijdend gevoel ervaren. Jij bent de baas over je emoties en niet andersom.

Mindful omgaan met emoties is een proces dat tijd en ademruimte vraagt. Verwacht niet direct wonderen, maar gun jezelf de kans om dit proces te doorlopen. Net zo vaak totdat je het in de vingers hebt. Als je het gevoel krijgt dat het je niet lukt om mindful met je emoties om te gaan, kun je de hulp inroepen van een life coach.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Ontdek de wereld

Word jij blij van de natuur en ervaar je een bepaalde rust als je in de natuur bent? Wil je graag…

Lees meer
Column

Open brief aan Bart De Wever • War on drugs

Beste meneer De Wever, mag ik u in de eerste plaats bewonderen en prijzen voor uw vastberaden en…

Lees meer
Astrologie

Wat leert jou de Aarde in je geboortehoroscoop?

Binnen de astrologie ligt meestal de nadruk op het zonneteken (of sterrenbeeld). We zijn echter…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom