Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

“Het langdurig dragen van mondkapjes kan tot schade leiden”

“Het langdurig dragen van mondkapjes kan tot schade leiden”

Het afgelopen jaar zijn wereldwijd stringente maatregelen verplicht gesteld met als doel de transmissie van het SARS-CoV-2 virus te voorkomen. Overtuigende bewijzen dat de maatregelen veilig en effectief zijn ontbreken. Door exponentieel gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen waaronder mondkapjes, handschoenen, desinfectans en diagnostische materialen zijn de biodiversiteit, het natuurlijke immuunsysteem, van mens en natuur onder druk geplaatst. Langdurige blootstelling aan toxische stoffen, biociden en niet afbreekbare nanodeeltjes leiden tot uitputting en verlies van veerkracht. Dit betekent een groter risico voor nieuwe virusvarianten, infectieziekten (zoönosen) en ernstige chronische ziekten. Dit alles ten gevolge van de maatregelen voor een seizoensgebonden virus met een IFR van ca 0,15 %. De IFR kan variëren per land, leeftijd en locatie. Professor van Dissel erkent in de Kamer, na een vraag van FvD-Kamerlid Van Haga, dat de IFR van het SARS-CoV-2 virus niet veel hoger is dan die van het seizoensgebonden influenzavirus . Het wordt tijd dat de mensheid zich gaat verdiepen in de effectiviteit van genomen maatregelen en langetermijnconsequenties om het SARS-CoV-2 virus in toom te houden.

-- Oorspronkelijk gepubliceerd op tpo.nl --

Verlies van biodiversiteit

Decennia is al bekend dat menselijke acties de primaire oorzaak zijn voor een toenemend gevaar aan uitbraken van zoönosen; infectieziekten die ontstaan door een overdracht van ziekteverwekkers van dier naar mens. De belangrijkste oorzaak van dit gevaar hangt samen met een verlies aan verscheidenheid in alle vormen van leven van genen tot soorten tot ecosystemen. Een grote diversiteit betekent beter werkende immuunsystemen in mens, dier en plant en daardoor een effectieve bescherming tegen verstoringen. Sinds duizenden jaren zijn mensen verantwoordelijk voor de uitsterving van alle soorten. Vanaf 1970 zijn populatiegrootten van vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en vissen met 30% afgenomen en worden zij bedreigd in hun voortbestaan. Ook de diversiteit van planten, bomen en grassen is afgenomen. Naarmate meer soorten uitsterven wordt de druk van virussen en andere organismen om in andere soorten te overleven groter. Door een verlies aan biodiversiteit en een toenemende mens-dier interactie is de kans groter dat een viruspathogeen wordt overgedragen naar de mens. De exponentiële druk om van gastheer te wijzigen krijgt een evolutionair voordeel. Voorbeelden zijn hiv, Ebola, SARS, MERS en mogelijk nu SARS-CoV-2. De exacte oorsprong van het SARS-CoV-2 virus is echter tot op heden niet vastgesteld.

”Sinds 2020 wordt iedere maand 129 miljard mondkapjes aan de milieubelasting toegevoegd. Dat is 3 miljoen mondkapjes per minuut.”

Vanaf 1950 zijn plastic flessen op de markt gekomen, een belangrijke vooruitgang zo werd gedacht. We consumeren gemiddeld een creditcard per week aan plastic zo blijkt uit het rapport ‘Assessing Plastic ingestion from Nature to People‘. Jaarlijks wordt meer dan 300 miljoen ton plastic geproduceerd waarvan het meeste in de natuurlijke omgeving belandt. In Nederland wordt 50% gerecycled maar in de rest van de wereld is dat veel minder. De Australische overheidsorganisatie CSIRO toonde dat 80 verschillende diersoorten waaronder onder andere walvissen, dolfijnen en schildpadden bedreigd worden in hun voortbestaan. De hoeveelheid plastic draagt jaarlijks bij tot een CO2-uitstoot van 400 miljoen ton.

Sinds 2020 wordt iedere maand 129 miljard mondkapjes aan de milieubelasting toegevoegd. Dat is 3 miljoen mondkapjes per minuut. Een onderzoek van de Brighton en Sussex Medical School heeft berekend dat Engeland in de periode februari – augustus 2020 3 miljard persoonlijke beschermingsmiddelen werden gebruikt hetgeen overeenkomt met 106.000 ton CO2-equivalenten. Dat is 27000 maal de gemiddelde CO2-voetprint per persoon per dag. De meeste wegwerpmondkapjes bestaan uit drie lagen; polyester, polypropyleen of polystyreen en een middenlaag van absorptiemateriaal bijvoorbeeld katoen. Polypropyleen is een van de meest problematische plastics en zijn door de hydrofobe eigenschap en het hoogmoleculair gewicht slecht afbreekbaar. De polypropyleen vezels worden afgebroken tot microdeeltjes vaak kleiner dan 1 nm nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes zijn aangetroffen op plaatsen waar men ze niet zou verwachten: Antarctica, Groenland, Pyreneeën en Groenland. Naar schatting zijn 1,56 miljard mondkapjes in de oceaan terecht gekomen. Deense onderzoekers berekenden dat het 450 jaar duurt voordat deze nanodeeltjes zijn afgebroken.

Bewijzen schadelijke effecten mondkapjes stapelen zich op

Het langdurig dragen van mondkapjes kan tot schade leiden. Volgens professor Kappstein wordt de kans op infecties met virussen, bacteriën en schimmels zelfs groter, waardoor een grotere kans op een pneumonie ontstaat. Het voor en na het gebruik van het mondkapje handen wassen is in de praktijk niet haalbaar.

Een recent verschenen meta-analyse van 65 peer reviewed wetenschappelijke artikelen over de negatieve effecten concludeerde dat het dragen van mondkapjes tot psychologische en fysieke schade kan leiden. De rode lijn in de aangetroffen symptomen is een door het mondkapje veroorzaakte uitputting syndroom (MIES Mask Induced Exhaustion Syndrome). Symptomen variëren van gevaar voor verlaagd O2, verhoogd CO2 gehalte, duizeligheid, snellere ademfrequentie en hartslag, toxiciteit, ontstekingen, verhoogde concentraties stresshormoon tot verhoogde suikers in het bloed. Het dragen van mondkapjes zorgt voor angst, boosheid, hoofdpijn, verminderd denkvermogen en slaperigheid. Deze bevindingen komen overeen met symptomen die werden gemeld door ruim 25.000 kinderen in de Duitse Co-Ki studie.

Medische mondkapjes zijn ooit gemaakt om slechts korte perioden gebruikt te kunnen worden door artsen en verpleegkundigen tijdens specifieke omstandigheden. Wetenschappelijk onderzoek toonde geen vermindering van wondinfecties door het dragen van mondkapjes tijdens de operaties. De mondkapjes zijn vooral bedoeld om spatten tegen te houden en worden slechts korte perioden gebruikt. Ze zijn niet bedoeld om vochtig en opgefrommeld in een broekzak bewaard te worden waardoor slijtage van vezels en bacteriële groei ontstaat. Dat is schadelijk. Slijtage van de vezels kan tot schadelijke stoffen leiden vergelijkbaar met asbest. Het ECDC concludeert in een in februari verschenen rapport dat een overtuigend bewijs voor de doeltreffendheid voor het dragen van mondkapjes ontbreekt.

Een moreel kompas voor een humanitair en duurzaam perspectief

De huidige situatie van mens en natuur vraagt om een overheid en politiek die vanuit wetenschappelijke evidentie in de context van effectiviteit en veiligheid ethisch oordeelt. Pas dan ontstaat de mogelijkheid dat mens en natuur de schade kunnen herstellen in het voordeel van een gezondere wereld. Het per direct stoppen van schadelijke maatregelen en de op handen zijnde testsamenleving is de juiste beslissing om een tikkende tijdbom tijdig te ontmantelen.

Lees het volledige artikel op tpo.nl

Carla Peeters auteur Bloom web

---

Dr. ir. Carla Peeters is eigenaar en oprichter van COBALA Good Care Feels Better®. Jaren werkte zij aan diagnostiek, immunologie en infectieziekten en als bestuurder van zorgorganisaties. Sinds 2015 heeft zij zich gespecialiseerd in personalised nutrition en leefstijl. COBALA begeleidt mensen preventief en van verzuim naar eigen werk met een Personalised Integrative Care® programma. Alle info: www.goodcarefeelsbetter.com

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Geniet van de rust en inspiratie die een tuin je kan bieden

Neem op mooie lente- en zomerdagen eens wat vaker een moment voor jezelf in de tuin, door te…

Lees meer
Astrologie

Venus in Steenbok • 24 januari tot 16 februari 2024 • Wees toegewijd

Op 24 januari 2024 verhuist Venus van het sterrenbeeld (of liever dierenriemteken) Boogschutter…

Lees meer
Inspiratie

Als je vastloopt in je leven

Velen onder ons zullen kunnen beamen dat het leven niet altijd op rolletjes loopt. Natuurlijk…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom