Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Me, Myself and I: het verloop van een narcistische relatie

Column
14/10/2021
Me, Myself and I: het verloop van een narcistische relatie

Narcisme in een relatie is van alle tijden. Een relatie met een narcist kan desastreuze gevolgen hebben voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. In het begin heb je meestal niet door dat je te maken hebt met een narcist. Daar kom je pas achter als het te laat is. Erkend gediplomeerd life coach Aloka Liefrink schetst in deze bijdrage het verloop van zo’n liefdesrelatie.

De prins op het witte paard

Eindelijk had je de perfect one dan toch gevonden. De ware prins (of prinses) op het witte paard. Een aantrekkelijke man of dame die zijn of haar zaakjes op orde had en een oogje op jou leek te hebben. De eerste dates waren magisch. Initieel luisteren ze aandachtig naar je verhalen en ervaringen. Ze maken tijd voor je vrij. Het duurde dan ook niet lang voordat je head over heals verliefd was. En het duurde ook niet lang voordat de eerste problemen kwamen bovendrijven.

Het begin van jullie relatie was rozengeur en maneschijn. Hij of zij droeg je op handen en voeten en jij voelde je de koning te rijk. Eindelijk had je dan een attente man of een aantrekkelijke vrouw aan de haak geslagen. Meer dan eens stond er een driesterrendiner op je te wachten. Hij of zij maakte je aan het lachen en jullie konden urenlang filosoferen over het leven. Het perfecte plaatje.

Afbrokkelend zelfbeeld

”Langzaam maar zeker trad hun ego meer en meer op de voorgrond en jouw zelfvertrouwen zakt steeds dieper weg.”

Toch verdween de belangstelling voor jouw leven naar de achtergrond en kwam de focus meer en meer te liggen op hun leven en hun successen. Erg vond je het niet. Met grote ogen luisterde je aandachtig naar de verhalen, ook al klonken ze soms een beetje overdreven. Openhartig werd je getuige van zijn of haar ambities in het leven zonder dat er ooit gevraagd werd naar jouw belangstellingen.

Nog altijd leefde je op een roze wolk. Jij was immers de mooiste vrouw die hij ooit had kunnen krijgen of de perfecte, betrouwbare heer waarvan ze nooit had durven dromen. Toch begon het ook op te vallen dat je een schuine blik kreeg als een andere man naar je keek of een andere vrouw naar je lachte. Maar dat wuifde je snel weg. Je maakte jezelf wijs dat je er te veel achter zocht. Je werd toch overladen met cadeaus?

Je partner zocht zelfs kleding voor je uit. Je had dankbaar moeten zijn met die vormloze jas die je beschermt tegen de koudste winters. Maar wilde je die jas wel? Een jas waarin je niet jezelf voelt, waarin je lijkt te verdwijnen. Maar als je die jas een keer niet droeg dan kreeg je de wind van voren.

“Sorry, schat. Het is druk op mijn werk en ik heb veel aan mijn hoofd.”

Je lieftallige vriendin creëerde de meest ingewikkelde culinaire hoogstandjes. Opgedoft in de keuken op hoge hakken én in lingerie. Om vervolgens in tranen de pan naar je hoofd te mikken als je een opmerking over haar kookkunsten maakte.

“Sorry, lieverd. Het zijn mijn hormonen, volgende week gaat het beter met me.”

Langzaam maar zeker trad het narcisme, hun ego, meer en meer op de voorgrond en jouw zelfvertrouwen zakte steeds dieper weg. Steevast ligt de schuld bij jou als er iets misloopt. En er loopt veel mis. Bij het minste geringste schiet ze uit haar slof of barstte hij uit van woede. Op medeleven hoef je niet meer te rekenen. Scheldtirades zijn aan de orde van de dag en jouw zelfbeeld brokkelt steeds verder af. Ook jij begint te geloven dat je een mislukkeling bent.

Me, myself and I

Ze zijn te veel met zichzelf bezig om rekening te houden met jouw gevoelens. Kenmerkend voor narcisten is namelijk het gebrek aan empathie en het ontbreken van een geweten. Ze beseffen niet wat jij doormaakt na een botte opmerking, een scheldpartij of zelfs na een klap. Ze denken daar niet aan. Enkel aan zichzelf.

Het komt dan ook niet zelden voor dat deze types al eerder met maatschappelijke problemen te maken gehad hebben. Ze houden eenvoudig weg niet van overheersende regels, dominant gedrag en overheidsinstanties. Toch zijn velen er meester in om hun wangedrag verborgen te houden.

Het lijken op het eerste gezicht dan ook toppers, maar vaak dragen ze een mysterieus verleden met zich mee. Bizarre relatiebreuken, mysterieuze ontslagen en verborgen schulden. Langzaam maar zeker dringt ook tot het slachtoffer door dat ze te maken hebben met een narcistisch type en uiteindelijk voor zichzelf moeten kiezen.

1/ Narcistisch misbruik in de liefde - €20,00
2/ De aantrekkingskracht van foute mannen- €16,99
3/ De duivelsdriehoek - €14,99
4/ Het Tweelingzielen Handboek - €19,95

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom