Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Het leven als een illusie

Column
Jamina Atillah
18/03/2021
Het leven als een illusie

Het is allemaal een illusie. Jouw ogen en oren houden je goed voor de gek. Je denkt dat datgene dat voorgeschreven wordt jou goede dingen aanleert. Dit gaat over het ego. Je denkt dat je bestaat omdat jouw hersenen en jouw ogen dat zo waarnemen. Jouw ogen maken je enkel wat wijs. Zet het ego aan de kant. Je wordt immers niet geboren met een kaartje om je pols waarop ‘ik’ staat geschreven. Maar wat zijn we dan wel?

Je wordt voorgelogen door je opvoeding en de maatschappij. Jij bent niet simpelweg een mens in één geheel, zoals de wetenschap ons dat voorlegt. Je kunt enkel het wonder van de liefde aanschouwen en die van het leven. Net als tijd niet bestaat, bestaan wij niet. Ons lichaam dient enkel om die grijze massa hersenen te vervoeren... Ons lichaam dient als een soort verpakking van onze ziel. Jouw ziel kan overal zijn en nergens. Verleden, heden en toekomst bestaan niet. Alles gebeurt in het nu.

(Over)leven

De meeste mensen zijn heel hun leven bezig met reageren en overleven, met actie en reactie. Ze vergeten dat deze acties niet voortkomen uit het hart, maar dat het ego hierin een zeer grote rol speelt. Neem het van mij aan dat we niet geboren worden als een ‘ik-persoon’. Kijk maar naar kleine kinderen. Die hebben geen ego. Het ego is aangeleerd gedrag dat uitgevonden werd als verantwoording voor een welbepaald gedrag. Aanvallen en oordelen is bijvoorbeeld zo’n reactie van het ego. Het ego is de zondebok van jouw wil.

Doordat we in de loop van ons leven vereenzelvigd raken met ons strategische zelf, verlopen onze ego-gestuurde reacties automatisch. We interpreteren deze vanuit onze eigen gevoeligheden. Het lijkt alsof je reageert op de wereld zoals die is, terwijl je eigenlijk enkel reageert op jouw eigen interpretaties en behoeftes. Dáár zit het probleem, want dat maakt je gedrag onvrij: het wordt gestuurd door het ego zonder dat je een afweging maakt tussen verschillende gedragsmogelijkheden.

”Als het ik-bewustzijn verdwijnt, dat wil zeggen als het ego oplost, is er puur besef. Bewustzijn is persoonlijk, besef is onpersoonlijk.”

Nu kan het ego best wel eens nuttige ideeën hebben en je helpen om jezelf te handhaven in een wereld die vaak louter resultaatgericht is. Maar als er geen andere afwegingen worden gemaakt, is jouw gedrag even onvrij als dat van een dier dat zijn instinct volgt. In dit geval fluistert het instinct jou in: “Wat er ook gebeurt, ik moet zorgen dat ik ertoe doe, dat ik geen fouten of gebreken heb of dat deze in elk geval niet aan het licht komen”. Jammer, want dit betekent dat andere mogelijke reacties volledig buiten de boot vallen. Reacties die je meer in contact hadden kunnen brengen met de ander, of met jezelf, of die je nieuwsgierigheid of je inspiratie hadden kunnen prikkelen. Als het ik-bewustzijn verdwijnt, dat wil zeggen als het ego oplost, is er puur besef. Bewustzijn is persoonlijk, besef is onpersoonlijk.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Liam Deryter

Liam Deryter

Eindelijk iemand met inzicht.ik lees zelden een column maar she rock s . X

Sara Deleux

Sara Deleux

Wat een mooi artikel. Eindelijk eens iemand die alles in vraag stelt. Blijven schrijven jij.heel intressant. Meer van dit !
Mvg M.

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Koester je roots

We zijn kinderen van de aarde. Fysieke wezens met onze roots in aardse cellen die een verhaal…

Lees meer
Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Liefde & Relatie

Beslis voor jezelf wanneer loslaten goed is

Ken je dat gevoel dat je ‘geleefd’ wordt, dat je de controle precies kwijt lijkt te zijn ondanks al…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom