Home

Overige

Mijn account

Spirituele Expo Wieze
Zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023
Koop hier je tickets in VVK

Runderstoof of toch maar veggie?

Column
11/06/2019
Column Belinda Inhulsen: de schijf van vijf

Draadjesvlees à la oma of een tongstrelende Indonesische rendang? Heerlijke gerechten die herinneren aan mijn jeugd waarin mijn moeder de sterren van de hemel kookte door nieuwe recepten uit te proberen, veelal gepubliceerd in de favoriete ochtendkrant van mijn vader. Haar passie voor koken zit niet in mijn DNA, maar dit weerhoudt mij er niet van om af en toe in kookboeken te bladeren met de illusoire hoop ooit nog ’s een volleerd keukenprinsesje te worden.

Columniste Belinda Inhulsen Bloom Web

Los van het feit dat ik niet van koken houd, maar wel van gezond eten, ligt er nog zelden vlees in mijn boodschappenkarretje. Zelfs de maximale 4 sterretjes van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming kunnen mij amper verleiden tot het bakken en braden van runderstoof en ander dierlijk lekkers.

Je bent wat je (w)eet

Hoe ontstaat een geleidelijke verandering in je eet- en koopgedrag? Liggen de ontluisterende berichten van de bio industrie waarin varkens zonder verdoving op een ellendige manier aan hun einde komen, vanwege het stukje spek bij de zuurkool aan de oorsprong? Of omdat een van zuivel gemaakte vleesvervanger een toename van broeikasgassen genereert, en zowel Moeder Aarde als de lucht laten verzuren? Confronterende berichten waardoor het beeldscherm van laptop of smartphone steeds vaker oplicht. Het is aan de eigenaar om te beslissen wat hij/zij met die informatie doet. Of juist niet doet.

Ochtendritueel

Onlangs kwam ik tijdens het uitpakken van mijn wekelijkse boodschappen tot de conclusie dat ik eigenlijk bar slecht op de hoogte ben van het kook- en eetgedrag van mijn vrienden, en vice versa. Ligt er dagelijks een stuk (duurzaam) vlees op hun bordje of kiezen zij voor een vegetarische maaltijd? Ik weet wel dat een aantal onder hen ontbijten met een cappuccino en dat het bammetje met kaas veelal in de auto of achter hun bureau wordt opgegeten. En ik weet ook dat koken niet tot één van hun favoriete bezigheden behoort, maar dat ze er toch tijd voor uitrekken. Hoe herkenbaar! Misschien is praten over wat er op ons bord terechtkomt niet ons ding, en wordt het met onderwerpen geassocieerd waar je normaal niet over praat, zoals de geur van je deostick of het kriebelende label van je nieuwe blouse. De media doen je echter iets anders geloven!

Way of life

In Italië is het praten over eten, inclusief het drinken van een lekkere ‘caffè’, de normaalste zaak van de wereld, zoals bij ons het koekje bij de koffie. Het is hun totaal andere 'way of living' waarin je leeft om te eten en niet zoals onze Hollandse cultuur, andersom. Heerlijk om op die manier te leven en te genieten van een smakelijke lunch en/of avondmaal, waarbij zelfs de Whatsappberichtjes even lekker kunnen wachten. Sinds dat ik minder last heb van 'de hectiek van de dag', doe ik meer mijn best om regelmatig een gezonde maaltijd in elkaar te flansen. Mijn avondmaal is dan ook helemaal compleet wanneer ik de tafel dek met mijn retro servies, een mix van gekleurde patronen en bloemetjes, want het oog wil ook wat!

Column Belinda voeding schijf van vijf Bloom web

De evolutie van de maaltijdschijf

Sinds de jaren ’50 is de 'Schijf van Vijf', een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon opgesteld door het Voedingscentrum (vergelijkbaar met de Voedingsdriehoek in België), niet alleen van naam, maar ook inhoudelijk enkele keren drastisch veranderd. In de tijd van de 'Maaltijdschijf' gaf deze richtlijn aan uit wat een gemiddelde maaltijd diende te bestaan. Bij de 'Voedingswijzer' kwam de nadruk meer te liggen op de voedingsproducten op zich. Na een halve eeuw werd de originele benaming de 'Schijf van Vijf', terug van stal gehaald en kwam er, naast gezond en duurzaam eten, meer aandacht voor de persoonlijke smaakbeleving van mensen zoals jij en ik. Dat het belangrijk is je dagelijkse portie mineralen, vitamines, koolhydraten, vezels en vetten binnen te krijgen staat nog steeds met stip op één, maar hun advies klinkt nu een stuk minder 'belerend' dan vroeger.

Na een kleine virtuele speurtocht wordt het duidelijk dat voedingscentra, diëtisten en andere professionals, ieder hun eigen richtlijnen ontwikkelen om een gezonde levensstijl erop na te houden. Waar kies jij voor? Runderstoof of toch maar veggie? Dit is mijn advies: doe wat goed voelt en laat je niet gek maken door de overload aan informatie die dagelijks op je beeldscherm verschijnt.

Nep echt?

Heb je toch nog twijfels? Na twee jaar puzzelen zij ze er in Wageningen in geslaagd om een volledig plantaardig biefstuk op de markt te brengen die volgens kenners bijna niet te onderscheiden valt van het echte stuk vlees. Deze sojavariant heeft de looks van een echte steak, maar smaakt wel minder sappig. Dit minpuntje hoopt men binnen een paar jaar opgelost te hebben, zodat de verkoop van deze echte nepperd helemaal van start kan gaan!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Lichtkinderen - Onze gidsen voor de nieuwe tijd?

Lichtkinderen, nieuwetijdskinderen, indigokinderen of kristalkinderen. Allemaal termen om hetzelfde…

Lees meer
Lifestyle

Cursus Spaans online volgen? Lees hier waarom!

Een cursus Spaans online kan erg handig zijn voor mensen die een nieuwe taal willen leren, maar…

Lees meer
Astrologie

Steenbok, jouw jaarhoroscoop 2022-2023: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Steenbok is jarig als de maanden december en januari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Bloom 4 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom