Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

#Flexivegan

Voeding & Gezondheid
Laura Boccauw
11/01/2019
#Flexivegan

Ik hoor je al denken: “Wat is dat nu weer?”, maar het bestaat echt én ja!, het is het overwegen waard. Blogs en Instagram ontploffen van de informatie hierover. Zelfs Beyoncé kwam uit de kast een flexivegan te zijn! Je kunt deze levensstijl zien als een ethische mix van de Bourgondisch vleesetende met de ecologisch bewust plantaardig smikkelende Vlaming.

Ik beloof je plechtig: met dit artikel probeer ik niet jouw felbegeerde stukje vlees van je bord te stelen. Ik wil enkel informeren en inspireren. Toegegeven, ik hoop natuurlijk binnen een halfuurtje nog in jullie hoofd te zitten met dit artikel, maar we blijven alvast even goeie vrienden als dat niet het geval is.

Flexivegan Groentjes Bloom Web

Een flexivegan, say whaaaat?

Vegetariërs kennen we ondertussen allemaal wel: mensen die geen vlees en/of vis eten (nee, zélfs geen kip!). Veganisten genieten iets minder bekendheid. Ze noemen zichzelf ‘vegan’ en kiezen ervoor geen producten te eten van dierlijke afkomst, zoals eieren en melk. Het is een voedingspatroon dat nogal weinig begrip opbracht bij menig babyboomer, want het staat haaks op alles wat zij ooit hebben geleerd over gezonde voeding (je weet wel: ‘melk is goed voor elk’). Maar desalniettemin begint bewustwording over ons eetpatroon, dat rijkgevuld is met vlees, zich stilaan op te dringen, mede door ecologische redenen.

Al goed en wel, maar ons biefstuk met friet op zondag en het konijn met pruimen van de mémé zijn gerechten die we liever niet uit ons dieet schrappen. Geen paniek, er is wel degelijk een oplossing om je geweten te sussen zonder de carnivoor in jezelf volledig te moeten begraven. Ik presenteer: de flexivegan. Een flexiveganist of ‘flexivegan’ kiest ervoor om minstens één dag per week vegan te eten. De andere dagen eet een flexivegan minder strikt. “Is dat dan wel de moeite?”. Ja! Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het opdrijven van het plantaardige aandeel in ons voedingspatroon.

Het is een teken van beschaving

Patrick Mullie verwoordde het mooi in één van zijn boeken dat we het vijfde gebod uit onze eigenste Bijbel niet te nauw genomen hebben: “Gij zult niet doden!”. Onze voorouders, de jagers, moesten dieren doden om te kunnen overleven, dus zij zijn bij deze geëxcuseerd. Zij doodden de dieren dan ook zelf, maar dat is iets waar wij amper nog mee in aanraking komen. We kunnen ons nog nauwelijks voorstellen hoe die kippenfilet eruit zag voordat hij naakt op dat isomoschaaltje in de supermarkt terechtkwam. Ons oercontact met de natuur is zo ver zoek dat we ontroerd zijn door een geboorte van een biggetje op televisie, terwijl we smakelijk sabbelen op een stukje salami. Dierenliefhebber of niet, de evidentie is er: voor ons vlees gaan veel beestjes dood, schattig of niet. Bewust kiezen voor het gedeeltelijk of volledig schrappen van dierlijke producten is misschien wel een teken van beschaving...

We doen aan zelfzorg

Zorg dragen voor je eigen tempel, dat zou voor iedereen een prioriteit horen te zijn. Elk jaar sterven vier miljoen (!!!) mensen aan hart- en vaatziekten (lees de 10 tips voor een gezond hart en bloedvaten op pagina 37). Maar vooraleer je me betrapt op beloftes die ik niet kan nakomen: neen, door te switchen op een plantaardig voedingspatroon heb je geen garantie op een feilloos gezond leven. Maar je verlaagt wél sterk je risico op het sterven aan een hartkwaal als je de inname van dierlijke producten beperkt. Daarnaast heb je minder kans op overgewicht, wat uiteraard altijd een pluspunt is. Onderzoeken over het verlagen van het risico op borstkanker en prostaatkanker met behulp van bepaalde voeding zijn volop bezig, maar voorlopig nog niet eenduidig. Ik heb alleszins wel een lichtgroen vermoeden dat plantaardige voeding gunstige invloeden kan hebben.

Flexivegan Vegan Vibes Bloom Web

Think Green

Flexivegan 2 Bloom Web

Je hoeft niet alleen te zorgen voor je eigen, maar ook voor onze gemeenschappelijke tempel. Onze voorouders konden het zich veel meer permitteren om vlees te eten, omdat er in die tijd gewoonweg minder mensen rondliepen op onze blauwe planeet. Nu zijn er veel meer magen die moeten worden gevuld. Als we daarvoor enkel dierlijke producten uit de koelkast halen, eist dat zijn tol. Het vraagt enorm veel energie, grote volumes water en absurd veel grond om veevoeders te laten telen.

Tropische regenwouden worden massaal vernietigd voor aanleg van plantages voor de voeding van de vee-industrie. En wie eet er uiteindelijk het vee op? Inderdaad, wij. En dat is een regelrechte inefficiëntie, terwijl er op dit moment miljoenen mensen en kinderen sterven van de honger. Neen, dit is geen guilttrip. Of toch misschien een beetje?

Waar halen we dan onze eiwitten uit?

Eiwitten zijn van levensbelang, dus het is terecht om deze vraag te stellen. Het zijn dé belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam en ze dragen bij aan een goedwerkend immuunsysteem. Een voorraad hebben we niet, dus we moeten regelmatig eiwitten bijtanken. Een eiwit bestaat uit verschillende aminozuren. Er zijn maar liefst twintig verschillende soorten, waarvan er acht noodzakelijk via voeding dienen opgenomen te worden.
Alleen als alle acht aminozuren aanwezig zijn in je lichaam kan het eiwitten omzetten in volwaardig lichaamseiwit.

Dierlijke producten en sojaproducten bevatten alle essentiële aminozuren en worden daarom beschouwd als ‘compleet’. Granen, peulvruchten, noten en groenten bevatten niet voldoende essentiële aminozuren in één product en moeten dus met elkaar gecombineerd worden. Geen stress als je niet bepaald een keukenprins(es) bent: dit hoeft niet per se in één ingewikkelde maaltijd, maar mag verspreid over een dag. Variatie is de boodschap!

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen

IJzer en vitamine B12 zijn enorm belangrijk. Als je een flexivegan bent en dus nu en dan nog dierlijke producten inneemt, is er geen enkel probleem. Als je daarentegen strikt veganistisch bent, is het raadzaam om je gehaltes op te volgen. Indien nodig is het geen slecht idee om bepaalde supplementen te nemen. Tofu, peulvruchten, donkergroene bladgroenten, volkorengranen, gedroogd fruit, noten, pindakaas en specerijen bevatten een relatief grote hoeveelheid ijzer. Spinazie daarentegen kan de opname van mineralen afremmen. Deze bladgroente wordt daarom minder als ijzerbron gezien, desondanks wat Popeye ons vroeger altijd probeerde wijs te maken (het is oké om je nu een beetje verraden te voelen). Om de opname van ijzer uit plantaardige voeding te verbeteren is het aangeraden om wat extra vitamine C aan je maaltijd toe te voegen. Denk aan het eten van een sinaasappel of kiwi als dessert.

Vitamine B12 is rijkelijk aanwezig in dierlijke producten, maar wordt ook gevonden in gistextract, zeewier, spirulina en verrijkte plantaardige melkvariaties. Maar ook hier bieden supplementen de noodoplossing ;-).

En, heb ik jullie overtuigd?

Een dagje flexivegan in een notendop

Flexivegan Extra Bloom Web

✔ Eet volkorengranen en aardappelen: vb. quinoa, ebly, zilvervliesrijst, aardappelen, zoete aardappel…

✔ Eet minimum 400 g groenten per dag (trust me, dat is écht minder dan het klinkt).

✔ Verorber 3 stukken fruit per dag.

✔ Kies ook voor groene bladgroenten: vb. Chinese kool, andijvie, cichorei, waterkers, postelein…

Flexivegan Vegan For Life Bloom Web

✔ Elk kleur heeft zijn functie. Eet daarom 3 verschillende soorten groenten en fruit per dag om het maximum aan antioxidanten op te nemen.

✔ Kies voor peulvruchten: kikkererwten, doperwten, kidneybeans, linzen etc. Zei iemand chili-sin-carne?

Combineer verschillende voedingsmiddelen om je target van aminozuren te behalen: peulvruchten + granen, granen + noten… je begrijpt het wel.

✔ Drink geen koffie of thee vlak voor of na de maaltijd. Ze remmen de opname van mineralen uit je gezonde voeding af.

✔ Een glas wortelsap zorgt voor provitamine A, zink, ijzer, jodium en vitamine C.

✔ Gebruik indien nodig een supplement, maar laat je daarbij zeker begeleiden door een erkende diëtist(e).

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Zelfstandig op reis voor innerlijke rust

Alleen op reis gaan is een persoonlijke reis voor zelfontdekking. Het stelt je in staat om uit je…

Lees meer
Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Lifestyle

Kleuren onder de loep: de betekenis van groen

We nemen de kleuren onder de loep en vandaag richten we ons op de kleur groen. Het begint al bij…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom