Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Een bestaan zonder schuldgevoel: is het mogelijk?

Column
Jamina Atillah
29/09/2021
Een bestaan zonder schuldgevoel: is het mogelijk?

We leggen de lat voor onszelf te hoog. Meer dan eens maken we ons zorgen over de opinie van buitenstaanders. We creëren niet-reële eisen en voelen ons schuldig als we deze torenhoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Een chronisch schuldgevoel daalt over ons neer en werpt een schaduw op ons leven. Is bestaan zonder een schuldgevoel wel haalbaar? Wel degelijk volgens spiritueel consulente Jamina.

”You change the world by being yourself”

Een bestaan zonder schuldgevoel. Klinkt dat niet als muziek in je oren? Je leven leiden zonder je zorgen te hoeven maken over wat anderen denken of verwachten van je. Het is mogelijk, maar niet zonder slag of stoot. Het neemt jaren tijd in beslag om zelfs maar in de buurt te komen van deze staat van zijn. Het vergt oefening waarbij het resultaat beetje bij beetje, stapje voor stapje behaald wordt.

Waarom is het zo moeilijk om je niks aan te trekken van anderen? Waarom maak je je zorgen over wat anderen van je denken? Verwachten anderen te veel van ons of verwachten we juist te veel van onszelf? Als we leren om te leven zonder schuldgevoel, dan leren we handelen uit zelfliefde. Je poets dan bijvoorbeeld je huis omdat jij geniet van een schone, opgeruimde omgeving en niet omdat we bang zijn voor de mening van de visite. Als je kunt handelen vanuit je eigen ‘zijn’, dan kies je ook voor hetgeen wat echt goed is voor jou en om te kiezen voor de zaken die bevorderend zijn voor jezelf en niet voor anderen. Het resultaat is zelfliefde in haar volle glorie. Je vindt rust om de zaken te doen die nodig zijn voor jou en je ontwikkeling.

Je opent je levensweg weer voor licht. Geen angst of negatieve emoties die ervoor zorgen dat ‘moeten’ een vermoeiende bezigheid wordt. De eerste stap is vaak een keuze en dat geldt ook hier. Durf te kiezen voor wat goed is voor jou en voor wat je hart je ingeeft. Je hebt dit nodig en je mag het jezelf permitteren om deze verlangens te hebben. Je hoeft je hierover niet schuldig te voelen. Het leven is dynamisch en te vergelijken met een achtbaan. Er zijn momenten waarin je goed vooruitgaat en je hoge pieken ervaart die zorgen voor vlinders in je buik, maar net als je denkt dat je de juiste richting uitgaat, ben je eigenlijk al begonnen aan de afdaling.

We kunnen nooit zeker weten wat de toekomst voor ons in petto heeft. Je maakt fijne en vervelende zaken mee. Zonder schaduw is er namelijk geen licht en dat geldt ook voor ons bestaan. Het leven is kort dus waarom zouden we niet proberen te bestaan zonder schuldgevoelens? Verspil niet langer je energie en tijd aan de meningen van anderen.

Just be yourself!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom