26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Waarom is het een probleem als we het ritme van de maan kwijtraken?

Astrologie
28/12/2019
Op het ritme van de maan

Elke maand verwelkomen we een nieuwe maan. Velen onder jullie hebben deze dag waarschijnlijk al in het rood omcirkeld in jullie maanagenda (of op onze maankalender). En we geven jullie geen ongelijk, want dit hemellichaam is wel degelijk van invloed op de wereld én op de mens. Hoe dat precies in z'n werk gaat, lees je in dit artikel.

Vooral gevoelige zielen ervaren die invloed van deze dubbelplaneet. De maan staat symbool voor vrouwelijkheid en intuïtie. De benaming 'moedertje maan' klinkt waarschijnlijk wel bekend in de oren. Toch kunnen we niet alle vormen die de maan doorheen de tijd aanneemt over dezelfde kam scheren. Zo zorgt een volle maan ervoor dat we ons een pak prikkelbaarder en emotioneler gedragen, terwijl een nieuwe maan ons onrustig maakt. Net zoals deze lichtgevende figuur aan de hemel elke dag opnieuw transformeert naar een andere vorm, evolueren wij ook doorheen een maand. Maar die maancyclus, hoe zat dat nu weer juist in elkaar?

De maancyclus

Ritme-van-de-maan-start-Bloom-web

De maan doorloopt verschillende stadia, of ‘fasen’ genoemd doorheen een maand. Eerst en vooral nemen we de nieuwe maan onder de loep. Dit is het moment waarop een zaadje geplant wordt. Dat zaadje kan de vorm aannemen van een idee, een project of een gewoonte. Bijvoorbeeld: op de dag van de nieuwe maan beslis je om vanaf nu vegetarisch te eten. Na enkele dagen houdt de maan halt bij het eerste kwartier. We zijn aangekomen bij het eerste crisispunt, dat deze keer ons handelen verstoort. Om bij ons voorbeeld te blijven: dit is de dag waarop je onbewust een knakworstje van de aperitiefschotel pikt, omdat je het even was vergeten dat die lekkernij jammer genoeg ook onder de noemer 'vlees' valt. Na dit eerste kwartier wordt de maan langzaamaan voller. We stellen ons kompas terug scherper in om ons zaadje, dat we tijdens de nieuwe maan hebben geplant, niet te verwaarlozen.

Dan is de tijd aangebroken voor de volle maan om haar plaats aan de hemel op te eisen. Dat is het teken dat de oogst van start kan gaan. Op dat moment zouden we de vruchten moeten kunnen plukken van de inspanningen die we de afgelopen weken hebben geleverd. We blikken terug naar ons initieel zaadje: na een tijd geen vlees meer op je bord te hebben, voel je je fitter, energieker en beter in je vel. Blijven de positieve resultaten uit? Dat is dan de officiële uitnodiging om aanpassingen door te voeren. Een voedingsdeskundige in de arm nemen, misschien?

Uiteindelijk komen we aan bij het laatste kwartier. Opnieuw een crisismoment, deze keer vindt die plaats in onze gedachten. Eigenlijk bereiden we op dat punt al de volgende cyclus voor. Zijn we goed bezig? Wat het wel een goed idee? Of: zullen we voor de rest van ons leven genoegen kunnen nemen met enkel plantaardig voedsel? We trekken onze conclusies en vooraleer we het goed en wel beseffen
staat de nieuwe maan terug op haar plaats.

Ritme-van-de-maan-quote-Bloom-web

Een dynamische agenda

Elke maand opnieuw krijgen we de kans om dit proces in ons eigen leven te gebruiken om nieuwe zaken uit de grond te stampen. Wanneer we onze projecten op basis van deze cyclus organiseren, creëren we een focus die we 28 dagen wensen te behouden. Het is namelijk zo dat onze agenda rond het aanbreken van de nieuwe maan vaak leger is dan normaal, waardoor we extra ruimte hebben om met nieuwe ideeën op de proppen te komen.

”Zolang deze beide periodes elkaar afwisselen, lijkt ons leven best goed in evenwicht, niet?”

Echter, wanneer de volle maan aan de hemel staat te schitteren, barst onze agenda van de plannen. Iedereen lijkt ons tegelijkertijd nodig te hebben. Het is net alsof er een samenzwering aan de gang is waarbij iedereen heeft afgesproken om op hetzelfde moment een plaatsje in je al te drukke agenda te claimen. Onze omgeving geeft ons op deze manier meer energie en we kampen al vaker met slaaptekort. Zolang deze beide periodes elkaar afwisselen, lijkt ons leven best goed in evenwicht, niet?

Wanneer we het ritme kwijtspelen

Ritme-van-de-maan-fases-tekening-Bloom-web

Wat hierboven beschreven staat is natuurlijk slechts theorie. De praktijkervaring durft hier wel eens van af te wijken. Tegenwoordig lijkt het namelijk alsof we de hele maand lang onder invloed zijn van energie van de volle maan. Er heerst een constante prestatiedruk in onze maatschappij. Alles moet groter, beter, ambitieuzer. De mannelijke stem in ons hoofd mag zich uitleven, dag na dag.

We ontvangen de periode van de nieuwe maan niet met open armen. Onze diepgaande, vrouwelijke intuïtie boezemt ons angst in. We vullen de oorverdovende stilte met veel plezier op met allerlei geluiden en bezigheden. Even stilstaan en tot rust komen zit er niet meer in. We zijn bang voor de monsters die achter die ongeopende deuren van ons innerlijke zouden kunnen verscholen zitten. Dus blijven we maar doorgaan, zonder pauzes. Tot ons lichaam breekt.

Want ons lichaam is namelijk uitgerust met een ingebouwd overlevingsmechanisme. Wanneer we die roep om te vertragen blijven negeren, gaat ons lijf in overdrive. De dagen worden weken, en de weken worden jaren. Tot op het moment dat jij de touwtjes niet meer zelf in handen hebt en ons lichaam beslist dat het genoeg is geweest. We komen tot een abrupte stilstand en we worden gedwongen om onszelf een spiegel voor te houden. En dan nog zouden we waarschijnlijk bij voorkeur zo snel mogelijk de draad terug oppakken. Mensen, het is zo'n koppig ras.

Zullen we daarom iets afspreken?

Laten we terugkeren naar wat de theorie ons voorschrijft. Gebruik de dag waarop de nieuwe maan haar entree maakt voor introspectie. Zoek desnoods hulp van buitenaf als het te moeilijk lijkt om alleen aan te pakken. Door meer aandacht te geven aan de stille, donkere zijde van ons wezen kunnen we terug een geheel vormen. Zo schijnen wij ons licht verder in de wereld.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Draadloos verbinden: over verbindende communicatie in digitale tijden

Hoe kunnen we, ook digitaal, verbindend communiceren? Dit artikel stelt voorgaande vraag centraal.…

Lees meer
Inspiratie

Ontdek de kracht van belichaamde spiritualiteit

Wie was jij deze ochtend toen je je dag begon? Welk gevoel was aanwezig in je lichaam of…

Lees meer
Inspiratie

Boekentip • 'Over het leven enzo' van Nathalie Willems

Stijve tepels, kikkers voor het ontbijt, appelfoeven, … je kan het zo gek niet bedenken. Daarmee…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom