26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Leven in harmonie met de Maan

Leven in harmonie met de Maan

Sinds mensenheugenis spreekt de Maan tot de verbeelding. Ze wordt bewonderd, bezongen en soms ook gevreesd. We vinden het zo vanzelfsprekend dat ze elke avond en nacht in een steeds andere gedaante aan de hemel staat. Er zijn vele mythen over de maan en ze wordt al eeuwenlang gekoppeld aan rituelen, feesten, kalenders en zelfs godinnen. Hoog tijd om even stil te staan bij het mysterie 'maan' en na te gaan hoe we heden ten dage optimaal gebruik kunnen maken van haar bijzondere energie.

Een korte les astronomie

Leven in harmonie met de maan tip edelstenen Bloom web

Er is veel onduidelijkheid over het ontstaan van de Maan. Er zijn wetenschappers die beweren dat de Maan en de Aarde ooit één geheel vormden. Volgens Charles Darwins vijfde zoon, astronoom Sir George Howard Darwin, draaide de Aarde zo snel om haar as, dat er op een gegeven moment een uitstulping aan de evenaar ontstond. Deze uitstulping zou zich losgemaakt hebben en tenslotte een plek aan de hemel hebben gevonden.

Uit oude Soemerische teksten valt te leren dat de Maan is ontstaan doordat een planeet, genaamd Niburu, ons zonnestelsel binnenkwam. Door de enorme aantrekkingskracht van de Zon kwam deze in een baan rond de Zon terecht, met een frontale aardebotsing als gevolg. Bij deze botsing brak een groot deel van de Aarde af en dat zou dan de Maan geworden zijn, die nu zo'n 384.000 km van ons verwijderd ligt.

De Maan heeft een specifieke straling en de energie die ze van de Zon opvangt, wordt nog eens versterkt op het moment dat de Maan en de Zon conjunct staan. Dat is de samenstand waarbij de versmelting van krachten plaatsvindt. Dat doet zich voor bij het verschijnsel dat we kennen als 'Nieuwe Maan'.

De invloed van de Maan op aarde

Oudere volkeren wereldwijd wisten dat de Maan een grote invloed had op de natuur en op de mens. Eb en vloed is daar een mooi voorbeeld van, en in vroegere tijden werd ook het zaaien en oogsten gepland in functie van de verschillende maanfasen. Zo was het algemeen bekend dat je het beste gewassen kon zaaien tijdens de Wassende Maan en dat je onkruid idealiter verwijdert tijdens Afnemende Maan.

Ook het astrologische dierenriemteken waar de Maan zich in bevond speelde een belangrijke rol. Zo was het beter om wortelsoorten te zaaien wanneer de Maan Wassend in een aardeteken stond (Stier, Maagd of Steenbok), en het planten van vruchtengewassen kon beter gebeuren wanneer de Maan zich in een vuurteken bevond (Ram, Leeuw of Boogschutter). Dat geldt nog altijd, alleen zijn we in de loop der tijden de kennis hiervan grotendeels verloren. Gelukkig komen deze inzichten stilaan terug en lijken we steeds meer aandacht te hebben voor de invloed van de Maan op ons dagelijkse leven.

De Maan heeft een specifieke straling en de energie die ze van de Zon opvangt, wordt nog eens versterkt op het moment dat de Maan en de Zon conjunct staan. Dat is de samenstand met Nieuwe Maan waarbij de versmelting van krachten plaatsvindt.

De verschillende maanfasen

Je kunt de invloed van de Maan in je voordeel laten spelen door je te verbinden met de energie van de Maan. Op die manier leef je in harmonie met de Maan. Elke maanfase bezit namelijk haar specifieke energie en invloed. Wanneer je je daar bewust van wordt, kan je daar zowel in praktische als in spirituele zin garen bij spinnen. Echte kenners hoeven niet meer te spieken naar hun kalender en kennen de kenmerken van elke maanfase uit het hoofd. Maar iedereen moet ergens beginnen, en dus vatten we nog even kort samen hoe iedere maancyclus verloopt:

Nieuwe Maan

De maanfase van geboorte en transformatie. Deze nieuwe energie helpt je bij persoonlijke groei, heling of het starten van een nieuw project.

Wassende Maan

Dit is dé periode om al je plannen die je bij Nieuwe Maan opgestart hebt verder uit te werken en te voeden. Het is een uitermate gunstige fase om genezingsprocessen te bespoedigen en nieuwe kansen te doen slagen.

Volle Maan

De Maan bereikt haar hoogtepunt en schittert in haar volle glorie aan de hemel. de Maanenergie bereikt nu haar absolute toppunt. Het betreft hier een bijzonder krachtige energie die je kunt aanwenden om je gestelde doelen te bereiken of net dat extra duwtje in de rug te geven. Veel mensen voelen zich tijdens deze Volle Maanfase zeer onrustig en slapen daardoor ook niet goed.

Afnemende Maan

Tijd voor berusting en reflectie. Het is tevens een geschikte periode om zaken af te sluiten. Wil je afvallen of een slechte/ongezonde gewoonte afleren, dan is dit een goede tijd daarvoor. Loslaten en knopen doorhakken gaat tijdens de afnemende maanfase makkelijker, evenals het bestrijden van stress of negatieve energie.

De cyclus wordt afgesloten door de Donkere Maan, een fase waarin er vaak chaos en verwarring heerst. Nu is het verstandig om je terug te trekken en de dingen op een rijtje te zetten.

Visual Maanstanden 2024 artikel Bloom 2

De Maan en astrologie

Hierboven gaven we een overzicht van de vijf belangrijkste maanfasen, maar ondertussen reist de maan ook nog eens door de twaalf dierenriemtekens, en ook dát gaat niet onopgemerkt voorbij. In ongeveer 29,5 dagen doorloopt de Maan alle tekens. Dit betekent dat ze ongeveer 2,5 dagen in elk teken vertoeft. Die invloed speelt dus ook mee voor het leven op aarde. We geven een korte bloemlezing van de specifieke energie die we mogen verwachten wanneer de Maan zich in een bepaald teken bevindt:

MAAN in Ram // een uitstekende dag om een nieuw initiatief op te zetten.

MAAN in Stier // er is meer aandacht voor sociale contacten, voor geldzaken en kunst.

MAAN in Tweelingen // rusteloosheid én communicatie domineren deze dag.

MAAN in Kreeft // de focus ligt op gezin en familie.

MAAN in Leeuw // een periode om met je uiterlijk bezig te zijn en een feestje te bouwen.

MAAN in Maagd // ideaal moment om te poetsen, op te ruimen en te ordenen.

(lees verder onder de advertentie)

MAAN in Weegschaal // je hebt behoefte aan harmonie, een prettige sfeer en sociale contacten.

MAAN in Schorpioen // nu zijn je emoties heel intens. Je bent aangetrokken tot mysterieuze zaken.

MAAN in Boogschutter // zo'n typisch dagje om erop uit te trekken en om actief en sportief bezig te zijn.

MAAN in Steenbok // deze energie maakt je serieus en ambitieus en boost je verantwoordelijkheidsgevoel.

MAAN in Waterman // je zoekt gelijkgestemden op en hebt zin in allerhande groepsactiviteiten.

MAAN in Vissen // tijd om te dagdromen en je te verliezen in je fantasie.

Maankalender 2024 Scheurkalender Bloom Webshop Front

Leven in harmonie met de Maan

Wil jij ook bewust leven in harmonie met de maan en meer weten over de verschillende maanfasen en hun invloed? Check dan de 'Maankalender 2024' van Esther van Heerebeek. Hierin vind je iedere dag de betreffende maanfase en allerlei tips over voeding, tuinieren en gezondheid.

Ik wil de Maankalender!

De Maankalender 2024 bestel je hier.
Prijs: € 19,95

Meer lezen over de Maan?

Maan Orakel Set Liberty Phi banner 1000x400

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

Tarot- en runenlegging • Wat brengt 2024?

Wat kunnen de Tarotkaarten en de runen ons vertellen over het nieuwe jaar 2024? Nathalie (Tarot) en…

Lees meer
Spiritualiteit

De kleuren van de Aartsengelen

Wanneer in de Bijbel wordt gesproken over de aanwezigheid van gevleugelde wezens die mensen op…

Lees meer
Lifestyle

Op zoek naar het perfecte cadeau voor elk dierenriemteken

Word je telkens opnieuw door stress overmand wanneer je een geschikt cadeau moet kopen voor je…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom