26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

5 verrassende weetjes over de Chinese astrologie

Astrologie
Bloom
24/05/2023
5 verrassende weetjes over de Chinese astrologie

Wie kent ze niet, de Chinese dierenriemtekens: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Schaap, Aap, Haan, Hond en Varken. Je hebt ze vast weleens gezien op een placemat in een Chinees afhaalrestaurant. Maar bekendheid met deze tekens betekent niet automatisch dat je er alles van weet. Chinese astrologie, hoewel eenvoudig in vergelijking met de westerse astrologie, heeft veel meer diepgang dan je zou denken. Hier zijn vijf verrassende feiten over de Chinese astrologie die je waarschijnlijk nog niet wist.

1 – De Chinese tekens zijn verbonden met een Chi-punt

De Chinese Dierenriemtekens vertegenwoordigen de chi die door de twaalf belangrijkste acupunctuurmeridianen in je lichaam stroomt. Chi is de levenskracht of levensenergie en een centraal concept in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hoewel er geen direct equivalent is in de westerse wetenschap, wordt chi waarschijnlijk geassocieerd met het elektromagnetische spectrum. De acupunctuurmeridianen zijn de belangrijkste kanalen waarlangs chi door je lichaam stroomt. Acupunctuur maakt gebruik van naalden, zuiging of vingerdruk om de stroom van chi te manipuleren en je interne organen gezond en in balans te houden.

Wanneer de zon elk jaar 15° Waterman bereikt, halverwege tussen de winterzonnewende en de lente-equinox, verandert het Chinese jaar. Op dat moment stroomt er meer chi door de volgende acupunctuurmeridiaan, in vergelijking met de andere elf meridianen. Als je geboren bent in een jaar waarin de galblaasmeridiaan meer chi heeft, zal jouw eigen galblaasmeridiaan gedurende je hele leven worden gekenmerkt door een vrije stroom van chi. In de tabel zie je welk dier bij welke meridiaan hoort. Het Jaar van de Rat staat bijvoorbeeld voor de galblaasmeridiaan, terwijl het Jaar van de Os staat voor de levermeridiaan.

Waarom hebben de belangrijkste organen in je lichaam elk een acupunctuurmeridiaan die eraan is gekoppeld? Omdat elk orgaan niet alleen bloed, zuurstof en voeding nodig heeft, maar ook chi - de levensenergie. Hoewel de stroom van Levensenergie in je lichaam meestal automatisch plaatsvindt, kun je deze beïnvloeden. Je kunt de stroom van Levensenergie sturen naar waar je lichaam het nodig heeft.

2 – Elk Chinees dierenriemteken is verbonden aan een element

”Water staat voor nieuwsgierigheid, Hout staat voor creativiteit, Vuur staat voor expressie, Aarde staat voor harmonie en Metaal staat voor orde.”

Elk dier heeft vijf verschillende aspecten waarmee het zich manifesteert. Deze vijf aspecten van de Chinese dieren zijn verbonden met de taoïstische leer van de Vijf Elementen. De elementen onderscheiden de verschillende expressies van hetzelfde dier en bepalen hoe je je geest richt. De Vijf Elementen zijn Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Terwijl yin en yang verantwoordelijk zijn voor gelijkheid en verschil, zijn de Vijf Elementen verantwoordelijk voor verandering. Het is een basisprincipe in de taoïstische filosofie dat alle verandering uiteindelijk plaatsvindt in cycli.

Snel samengevat: Water staat voor nieuwsgierigheid, Hout staat voor creativiteit, Vuur staat voor expressie, Aarde staat voor harmonie en Metaal staat voor orde. Als voorbeeld: 1984 was een Hout-Rat jaar, 1996 was een Vuur-Rat jaar, 2008 was een Aarde-Rat jaar, 2020 was een Metaal-Rat jaar en 2032 zal een Water-Rat jaar zijn. Als je geboren bent in een Houtjaar, is creativiteit en initiatief de belangrijkste manier waarop je je geest richt. Als je geboren bent in een Vuurjaar, is expressie en mening de manier waarop je je geest richt. Je kunt je geest op vijf verschillende manieren uitdrukken, maar als je geboren bent in een Ra jaar, worden de emoties van de galblaasmeridiaan kenmerkend voor de manier waarop je je uitdrukt. Het is belangrijk om te begrijpen dat Water meer betekent dan alleen nieuwsgierigheid en Hout meer betekent dan alleen creativiteit. Onthoud dat dit slechts de basisprincipes zijn.

3 – Elk Chinees teken heeft niet alleen een element, maar ook een Yin- of Yang-energie

In de Chinese astrologie bestaat er een matrix van 60 combinaties van Yin- of yang-energie en een element. Een belangrijk concept in de Chinese astrologie is het idee van yin en yang energie. Yin en yang vertegenwoordigen de dualiteit en complementariteit van het universum. Yin wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, passiviteit, duisternis en ontvangende energie, terwijl yang staat voor mannelijkheid, activiteit, licht en uitgaande energie. Elk dierenriemteken wordt gekarakteriseerd door zowel een yin- als een yang-aspect, waardoor er een harmonieuze balans ontstaat in de astrologische cyclus. Deze balans tussen yin en yang is essentieel voor het begrijpen van de persoonlijkheidskenmerken en eigenschappen die aan elk dierenriemteken worden toegeschreven. Het verkennen van de interactie tussen yin en yang in de Chinese astrologie biedt een dieper inzicht in de complexiteit van dit oude systeem.

De eerste combinatie is de Yang Hout-Rat, de tweede combinatie is de Yin Hout-Os en de derde combinatie is de Yang Vuur-Aap, hetzelfde jaar als 1776. De laatste combinatie, nummer 60, is het Yin Water-zwijn. Deze combinaties vertegenwoordigen verschillende manieren waarop intentie en emotie samenkomen. Daarom is de 60e verjaardag zo belangrijk in het Verre Oosten, omdat het betekent dat je alle 60 combinaties van jaren hebt doorleefd.

4 – Niet alleen het jaartal symboliseert een Chinees teken, maar ook de geboortemaand, -dag en -uur kunnen gekoppeld worden aan een dierenriemteken

Chinese Horoscoop 2023 Haas

Iedereen heeft ook 'Vier Zuilen' - vier dieren, één voor het Jaar, één voor de Maand, één voor de Dag en één voor het Uur. Dat had je misschien niet verwacht. Laten we het bekende voorbeeld van Donald Trump nemen. Hij is geboren in een Hond-jaar, een Paard-maand, een Schaap-dag en een Slang-uur. Specifiek gezien is hij geboren in een Yang Vuur-Hond-jaar, een Yang Hout-Paard-maand, een Yin Aarde-Schaap-dag en een Yin Aarde-Slang-uur. Dit betekent dat hij op vier verschillende manieren emoties uit en zijn geest uitdrukt. Het is interessant op te merken dat hij, met twee Yin Aarde, een versterkte manier heeft waarop hij zijn geest richt.

Hebben elk van deze vier categorieën een andere functie? Absoluut:
  • De Jaarzuil beïnvloedt hoe je je verhoudt tot het grote publiek en je grootouders.
  • De Maandzuil beïnvloedt hoe je je verhoudt tot je ouders en broers/zussen.
  • De Dagzuil beïnvloedt hoe je jezelf ziet wanneer je in de spiegel kijkt en hoe je je verhoudt tot een belangrijke ander.
  • De Uurzuil beïnvloedt hoe je je verhoudt tot je eigen kinderen, hoe een baas zich verhoudt tot zijn werknemers, of hoe een goeroe zich verhoudt tot zijn discipelen.

5 – Binnen de Chinese astrologie bestaan er 518.400 verschillende geboortecombinaties

Het totale aantal combinaties van Vier Zuilen-kaarten is niet beperkt tot twaalf of zestig, maar bedraagt eigenlijk 518.400. Om alle mogelijke combinaties van jaar en maand te dekken, vermenigvuldigen we 60 met 12 (= 720). Op dezelfde manier zijn er voor elke 60 mogelijke Chinese dagen slechts 12 mogelijke Chinese uren. Dus, (60 x 12) x (60 x 12) = 518.400. Hoewel 518.400 voor computers een relatief klein aantal is, overtreft het toch het totale aantal mogelijke Westerse kaarten. Het is echter opmerkelijk dat met meer dan een half miljoen kaartcombinaties de Vier Zuilen in staat zijn om de diversiteit van menselijke wezens te beginnen beschrijven. Het is de eenvoudigste vorm van astrologie die ik ken en toch kan het op een redelijke manier een heel persoon beschrijven

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Meditatie

Mindfulness technieken voor stressvermindering: Rust in de chaos van het leven

In onze moderne, snelle wereld is stress een ongewenste constante geworden, waardoor we ons vaak…

Lees meer
Inspiratie

Lander Miro Vandenborre blikt terug op zijn eerste boek 'Op zoek naar Aurora'

Opnieuw zakken mijn schoenen in het zand van De Haan, daar waar het verhaal ‘Op zoek naar Aurora’…

Lees meer
Astrologie

13 december 2023 • Nieuwe Maan in Boogschutter • Doelen & Daadkracht

Op woensdag 13 december 2023 om 00.31 uur vinden we de Nieuwe Maan in het teken Boogschutter. De…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom