Healthy recept: Japanse Duizendknoopchutney
Wie een is met de natuur weet ongetwijfeld dat het lekkerste, meest verse eten van eigen bodem komt. Gewoon te vinden in het bos, of in je achtertuin. Leah en Tim van In Het Wilde Weg geven het geheim prijs van hun Japanse duizendknoopchutney.
Al eens gehoord van de Japanse duizendknoop? Deze bijzondere, maar enigszins dominante plant staat op de lijst van invasieve exoten. Onder fanatieke tuinders staat deze plant bekend als een beruchte woekeraar. Hij wortelt meters diep. Deze krachtige wortels drukken het asfalt van wegen omhoog, gaan dwars door rioleringen en funderingen van huizen zijn een fluitje van een cent voor hem. Wie deze woekeraar in zijn tuin aantreft, heeft zijn handen vol aan deze plant.
Gelukkig is het niet enkel en alleen kommer en kwel. Er zit namelijk ook een positieve kant aan de Japanse Duizendknoop. Hij is eetbaar en heel smakelijk. Je eet de jonge scheuten, van zo’n 10 tot 15 centimeter lang. Deze scheuten kun je op dezelfde manier inzetten als rabarber, een familielid van deze plant.
Let wel heel goed op waar je ze oogst. Zoek een plek waar de plant niet bestreden wordt. Oogst de jonge scheuten, van zo’n 10 cm lang. De jonge scheuten zijn de jonge groei scheuten, de jonge eerste spruiten die verschijnen boven de grond. Je kunt deze, afhankelijk van het weer, eind maart/begin april vinden. Omdat het een zeer snelle groeier is, is de oogsttijd vrij kort. Het begin van de lente is het ideale moment om deze scheuten te oogsten en te verwerken in een lekker recept!
Japanse Duizenknoopchutney Recept
Ingrediënten:
- 300 gram jonge scheuten Japanse duizendknoop
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 80 gram rozijnen
- 1 appel
- 1 scheut balsamicoazijn
- 2 theelepels jeneverbessen
- halve theelepel chiliflakes
- peper en zout
Bereiding:
Verwijder de taaie draadjes van de Japanse duizendknoop. Snijd vervolgens de scheuten in stukjes. Pel en versnipper de ui, pers de knoflookteentjes en schil de appel en hak deze daarna in stukjes. Voeg alle ingrediënten toe aan een pan met een laagje aanhangend water. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer het vervolgens tot een glad geheel. Et voilà!
Tip!
Lekker bij een hartige quiche.
Eat well. Nurture your mind & body.
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren