Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Minder rimpels door een gezond eetpatroon

Voeding & Gezondheid
Dokter Geert Verhelst
13/03/2019
Minder rimpels door een gezond eetpatroon

‘Echte schoonheid komt van binnenuit’, pleegt men wel eens te stellen. Deze waarheid geldt zeker voor wie de tand des tijds wil trotseren en zijn huid zo jong en elastisch mogelijk wil houden. Want door de juiste keuzes te maken in onze dagelijkse voeding, kan rimpelvorming zeker afgeremd worden.

Suiker verschrompelt collageen

Dat alles met suiker uitermate slecht is voor onze huid, zal niemand verbazen. Omdat dit 100% geraffineerde product enkel ‘legecalorieën aanvoert, rooft het de voor zijn verbranding noodzakelijke voedingsstoffen elders in het lichaam, zoals in de huid. Maar bovenal zorgt suiker voor pieken van glucose en fructose in het bloed, waarbij deze stoffen onnodig verbindingen aangaan met eiwitten. Deze ‘versuikering’ is in het bijzonder slecht voor het belangrijkste eiwit van de huid, dat zorgt voor sterkte en een stevige structuur: collageen. De normaal mooi lineaire collageenfibrillen gaan door suiker op verschillende plaatsen aaneen klitten, waardoor ze verschrompelen en rimpels ontstaan.

Vermijd industriële vetbereidingen

Minder-rimpels-door-gezond-eetpatroon-paprika-Bloom-web

Weinig mensen beseffen wat het gros van onze oliën en vetten ondergaan hebben, vooraleer ze ter consumptie worden aangeboden. Zo zorgen zowel fysieke als chemische raffinagestappen ervoor dat een zeer belangrijk huidbeschermend antioxidans verloren gaat: vitamine E. Verder worden heel veel oliën gehard om een vastere consistentie te krijgen en beter te bewaren. Hierbij ontstaan helaas ‘transvetzuren’ die ontstekingsverschijnselen veroorzaken en in de huid rimpelvorming bevorderen. Ten slotte worden vooral omega-6-rijke oliën aangeboden (zonnebloem-, soja- en maïsolie), waardoor een onevenwicht ontstaat met omega-3-vetzuren, wat ook de huidgezondheid benadeelt.

Nog enkele boosdoeners

Er zijn nog een aantal zaken die we best van het menu schrappen: alle bewerkte vleeswaren, witmeelproducten, junk food en… alcohol. Deze laatste is onder meer een rover van vitamines B en van zink, een mineraal dat belangrijk is voor volwaardige bindweefsels.

TIP: drink groene thee, dat remt de veroudering van de huid sterk af.

Verse groenten en fruit

Verse groenten en fruit zijn onmisbaar voor een gave huid en dit in de eerste plaats als hofleveranciers van vitamine C: een sterk antioxidans dat de huid beschermt tegen de inwerking van o.a. UV-stralen en het belangrijkste vitamine voor een optimale collageensynthese. Donkergroene, gele, oranje en rode groenten zijn dan weer de topbronnen van carotenen (vitamine A), die ook sterke huidbeschermers zijn.

Bijzonder goed tegen rimpels zijn tomaten, omwille van het bijzondere caroteen lycopeen, alsook alle bessen en zeker deze met een blauwe tot zwarte kleur (bos- en blauwbessen, zwarte bessen).

Minder-rimpels-door-gezond-eetpatroon-kader-Bloom-web

Silicium of kiezelzuur

Het belangrijkste mineraal voor de huid is wellicht silicium. Dat bevordert zowel de aanmaak van collageen dat de huid stevig houdt, van elastine dat de huid elastisch houdt en van keratine dat de opperhuid sterk maakt. Silicium zit vooral in de schil van fruit, in volle granen (vooral gierst, gerst en haver), in rode bieten, uien en champignons.

Een zeer goede siliciumbron is ook de tegenwoordig zeer populaire ’bone broth’ of bottenbouillon, die overigens ook rijk is aan voorverteerde collageen.

Vitamine E-bronnen

Uitstekend voor de huid zijn noten en zaden: niet alleen bevatten ze veel vitamine E, een sterk celbeschermend antioxidans, het zijn ook goede bronnen van de voor de huid belangrijke essentiële omega-6 en omega-3-vetzuren. Omdat deze laatste het best benadrukt worden, bestaan de betere keuzes uit walnoten, pompoenpitten en chiazaden. Ook de kiemen van volle granen zijn rijk aan vitamine E. En verder moet onze vitamine E vooral komen van ongeraffineerde oliën van eerste koude persing.

De beste keuzes zijn hierbij tarwekiemolie en rode palmolie (toppers qua vitamine E), olijfolie (met het sterke antioxidans hydroxytyrosolzuur) en lijnzaadolie (omega-3-vetzuren).


Kwaliteitseiwit

Naast plantaardig eiwit in de reeds aangehaalde noten, zaden en granen, is ook dierlijk kwaliteitseiwit belangrijk voor een gave huid. Topper is wilde vette vis, als bron van compleet eiwit (voor de aanmaak van collageen), omega-3-vetzuren, zink en het antioxidans selenium.

Zure melkproducten (kefir, yoghurt en kwark) kunnen door hun positieve
invloed op de darmflora huidgezondheid bevorderen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom