Home

Overige

Mijn account

Spirituele Expo Gent
Zondag 16 oktober 2022
Koop hier je tickets!

Kruid van de maand - Brandnetel (Urtica dioica)

Voeding & Gezondheid
Caroline Depuydt
14/04/2020
Kruid van de maand - Brandnetel

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline Depuydt elke maand een kruid in de kijker. Daarbij linkt ze de plant aan een bepaalde planeet, en doet ze uit de doeken welke positieve uitwerkingen er allemaal aan worden toegewezen. Deze maand aan bod: brandnetel (Urtica dioica).

Lente is het seizoen van groei en heropbouw. We bevinden ons in die tijd van het jaar waarin het lichaam gemakkelijk voedingsstoffen opneemt. Los van hun geneeskrachtige werking tellen sommige kruiden op dat vlak ook als voedsel: ze zitten namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Brandnetel bijvoorbeeld barst van het ijzer, en dit is de ideale periode om daar gretig gebruik van te maken. IJzer is overigens alomtegenwoordig op de planeet Mars, en dat is niet geheel toevallig.

”Nature is a lot better at inventing wonders than we are.”

Mars symboliseert het archetype van de krijger. Brandnetel prikt en brandt aan de buitenkant, maar is ironisch genoeg ontstekingsremmend. Het zuivert eerst het bloed, en bouwt het nadien terug op, deels met behulp van ijzer. Ook de spieren hebben hier baat bij. Brandnetel heeft tevens een speciale relatie met eiwitproductie, en de afbraak ervan: de bladeren van dit kruid helpen urinezuur te verwijderen. Urtica dioica groeit vaak aan waterlopen en vooral ook op stortplaatsen – een signatuur voor het vermogen om sterk te ontgiften via de waterwegen.

De zaden hebben affiniteit met de bijnieren (die een rol spelen in de vecht-/vlucht-/bevriesstressreacties), en de wortels met de mannelijke voortplantingsorganen (deze plant wordt gebruikt bij goedaardige vergroting van de prostaat).

Dit martiaals kruid, dat vaak hele stukken grond bezet en dus geen concurrentie duldt, helpt bij het aanduiden van grenzen, én bij het vervagen ervan, voor wie al vurig genoeg uit de hoek komt. Prikkelbaarheid en irritatie kunnen leiden tot overreacties ten aanzien van mensen… maar vooral in de lente ook ten aanzien van pollen en andere allergenen. Brandnetel (zelf ook geen katje om zonder handschoenen aan te pakken) kan een rol spelen bij de behandeling van allergieën.

Wil je maximaal de mineralen uit brandnetel benutten, laat dan een bos bladeren trekken in warm water en laat een nachtje trekken. ’s Ochtends filteren met behulp van een doek, eventueel opwarmen en vervolgens wat zout of munt toevoegen voor de smaak. Klaar is kees! Tip: indien je last hebt van droge huid of lippen drink je dit goedje best niet te vaak, want brandnetel is vochtafdrijvend :).

Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Groeien na een trauma

In België worden er elke dag 12 vrouwen (en soms ook mannen) verkracht. Het is te zeggen: er worden…

Lees meer
Astrologie

Vladimir Poetin: een berekende strateeg of een ontspoorde dictator?

Vladimir Poetin, de president van de Russische Federatie domineert volop het nieuws de afgelopen…

Lees meer
Astrologie

Je horoscoop: leven en werken met de kosmische energieën

Astrologie is een handige tool om jezelf en je toekomst beter te begrijpen. Want de belangrijkste…

Lees meer
Bloom 7 - 2022

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2022, jaarhoroscoop 2022, ascendanthoroscoop 2022, je Chinese horoscoop 2022,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom