26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

4 natuurlijke remedies tegen hooikoorts

Voeding & Gezondheid
Bloom
07/04/2022
4 natuurlijke remedies tegen hooikoorts

Het is weer zover. Na die lange, koude winterdagen zijn we opnieuw bij de lente beland. We verheugen ons op het stralende zonnetje, de terrasjes, het buitenleven en het maken van vakantieplannen. Maar voor veel mensen betekent de lente ook tranende ogen, niesbuien en een loopneus. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van hooikoorts. De pollen van bomen, grassen, bloemen en planten, zweven nu door de lucht en irriteren bij bepaalde mensen de slijmvliezen. De meeste zoeken heil bij medicatie, om hun symptomen te verlichten. Toch zijn er ook natuurlijke middelen beschikbaar om met de gevolgen van hooikoorts te dealen...

Hooikoorts: wat is het en hoe ontstaat het?

Hooikoorts is een allergische reactie, die veroorzaakt wordt door pollen. Dit is het stuifmeel van gras, bomen en planten, dat door de wind wordt meegevoerd. De naam hooikoorts is eigenlijk niet zo goed gekozen, want het heeft helemaal niks te maken met hooi. Het stuifmeel (pollen) van de bloemen, planten, grassen en bomen, is zo klein dat het door de lucht kan zweven. Degene die er allergisch op reageren, kunnen hier enkele weken of zelfs enkele maanden last van hebben. De pollen van bomen ontwikkelen zich tussen februari en mei, terwijl graspollen hun piek bereiken tussen mei en juli. Andere planten verspreiden hun pollen dan weer in de zomer en zelfs in de herfst. De symptomen van hooikoorts worden geuit in een ontsteking van het neusslijmvlies, met een lopende neus tot gevolg. Hooikoorts kan ook gekenmerkt worden door kortademigheid. Indien je jaarlijks, rond dezelfde periode, last hebt van deze verschijnselen, dan is de kans groot dat je slecht op pollen reageert. Je kan je uiteraard ook laten testen op hooikoorts.

4 x natuurlijke middeltjes tegen hooikoorts

1 - Groot Hoefblad

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden om milde allergieën te lijf te gaan. Ze kunnen ook dienen als hulpmiddel, om zware allergieën te verlichten. Een van de kruiden die men kan gebruiken, is het groot hoefblad (Petasites hybridus). Onderzoekers hebben met klinische testen aangetoond dat 4 tabletjes per dag van deze plant even effectief is als een pilletje antihistamine. Met het innemen van het groot hoefblad, zal je geen last hebben van vermoeidheid of sufheid. De brandnetel (Urtica dioica) is ook een handige plant. Brandnetelthee opsnuiven door je neus, blijkt een erg effectief middel tegen hooikoorts te zijn.

2 - Druivenpitextraxt

Druivenpitextract is ook een erg effectief middel tegen hooikoorts. Indien je lijdt aan hooikoorts, dan kan je dit dagelijks op voorhand innemen. Dan bestaat de mogelijkheid dat je dit jaar geen of minder last ondervindt van hooikoortsaanvallen.

3 - Quercetine

Quercetine is een anti-oxidant, die wateroplosbare bestanddelen van planten bevat. Deze stof blijkt de afscheiding van histamine te verhinderen. Histamine is een stof die afgescheiden wordt door de mestcellen in de huid,. We moeten hierbij bemerken dat deze stof de oorzaak is van niezen en van de irritatie van de slijmvliezen. Quercetine wordt gevonden in verschillende natuurlijke voedingsmiddelen, zoals appels, rode druiven, aardbeien, bessen, enz. Quercetine is ook verkrijgbaar in tabletten.

4 - Timoteegras

Timoteegras (Phleum pratense) is een plant uit de grassenfamilie. De pollen van deze plant worden gebruikt om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Uit klinische studies is gebleken dat kleine dosissen van deze plant, in staat zijn om het lichaam vrij te maken van graspol-allergieën. Er worden niet alleen allergische symptomen mee behandeld, maar het heeft volgens klinische studies ook een gunstige uitwerking op astma.

Ontdek de Bloom Shop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Leven in harmonie met de Maan

Sinds mensenheugenis spreekt de Maan tot de verbeelding. Ze wordt bewonderd, bezongen en soms ook…

Lees meer
Astrologie

Vissen, jouw jaarhoroscoop 2024-2025: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Vissen is jarig als de maanden februari en maart hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese horoscoop 2024

In Bloom 2 - 2024 besteden we traditiegetrouw ruimschoots aandacht aan het Chinese Nieuwjaar en de…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom