Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Groene & duurzame cosmetica: een dankbaar alternatief in je badkamer

Groene cosmetica: een dankbaar alternatief in je badkamer

Je eet gezond, sport bijna dagelijks en doet ’s morgens een beroep op je trouwe koptelefoon voor je dagelijkse ochtendmeditatie. Zorgdragen voor je lichaam en geest zit geworteld in je dagelijkse routine, maar hoe zit het met je huid? Laat je deze wel genoeg ademen? We hebben steeds meer aandacht voor wat we naar binnen werken, we kiezen voor duurzame en zo puur mogelijke producten waarvoor we maar al te graag wat omrijden naar een biologische winkel en we zijn kampioen geworden in het nauwkeurig lezen van de labels op onze voedingsproducten. Maar wat met al die cosmeticaproducten, hebben we daarvan de kleine lettertjes al eens onder de loep genomen?

Gemiddeld gebruiken mannen zo’n zes verzorgingsproducten per dag. Dit kan gaan van shampoo en zeep, tot scheerschuim en deodorant. Vrouwen gebruiken gemiddeld dertien verzorgingsproducten per dag en ca. zes verschillende cosmetische producten. Maar hebben we eigenlijk wel enig idee wat we precies op onze huid smeren? Meestal niet.

Een opeenstapeling van toxische stoffen

De huid is ons grootste orgaan, reden genoeg dus om er goed voor te zorgen. Stoffen die via de huid ons lichaam binnendringen kunnen, in tegenstelling tot alles we oraal binnenkrijgen, de lever en diens ontgiftende enzymen ontwijken. Daardoor reizen dus ook giftige stoffen onverstoord doorheen ons lichaam, die zich vervolgens kunnen vastzetten en opstapelen in onze organen en ons vetweefsel. Het is dan ook geen toeval dat de link tussen overgewicht en het contact met toxische stoffen op vandaag wetenschappelijk wordt onderzocht. Ons lichaam neutraliseert deze indringers door ze in vet op te slaan. Had je enig vermoeden, dat onze huid zo'n grote rol speelt in wat er allemaal wordt binnengesmokkeld in ons lichaam?

Vele kleintjes maken een ...

Groene en duurzame cosmetica steffi vertriest Bloom web

Van tal van stoffen is het algemeen geweten dat ze schadelijke gevolgen kunnen hebben, carcinogeen zijn of allergische reacties kunnen uitlokken. Fabrikanten spelen hierop in door 'transparant' te communiceren over de kleine en ‘veilige’ hoeveelheden die daarvan in hun producten verwerkt zijn. Maar in hoeverre zijn die hoeveelheden inderdaad veilig als mensen dagelijks gemiddeld tien producten waar deze stoffen in voorkomen op hun lichaam smeren? Niet te vergeten dat toxische ingrediënten een cumulatief effect hebben, waardoor de schade nog groter wordt.

De stoffen die we via onze huid binnenkrijgen, vallen dikwijls onder de categorie van zowel de zichtbare als de onzichtbare carcinogenen. Deze laatste kunnen in combinatie met andere stoffen kankerverwekkend worden, en zijn dus niet zo onschuldig. Nog een bekend voorbeeld zijn de hormoonverstoorders, zoals parabenen, een populair ingrediënt in tal van doucheproducten. Het probleem is dat ons lichaam deze synthetische stoffen beschouwt als eigen hormonen, waardoor ons natuurlijke hormoonsysteem verstoord raakt. Daarnaast krijgen we ook te maken met de opnameverbeteraars, die ervoor zorgen dat de andere ingrediënten tot diep in de huid kunnen doordringen. Top voor de weldadige stofjes, maar dat betekent ook dat we een free pass toekennen aan die
'minieme' hoeveelheden giftige ingrediënten.

Clean research

In het Westen krijgen we quasi onvermijdelijk te maken met allerlei onzuivere stoffen via de lucht, het water, onze kledij, schoonmaakproducten, voeding, enz. Kan de crème die we dagelijks op ons gezicht aanbrengen überhaupt nog een verschil maken? Gelukkig is het antwoord 'ja', precies omdat we daar een keuze in hebben. We beslissen helaas niet zelf welke lucht we inademen, maar wel welke verzorgingsproducten uiteindelijk in onze badkamerkast belanden. Voor bepaalde producten zijn er al heel wat groene alternatieven voor handen, zoals 100% natuurlijke zeep. Voor andere dien je ietwat meer opzoekwerk te verrichten. Hieronder alvast Steffi's tips om je op weg te helpen.

(lees verder onder de afbeelding)

Groene en duurzame cosmetica steffi vertriest aanraders Bloom web

Tips om over te schakelen naar meer natuurlijke cosmetica

1. Werk stap voor stap.

Ga niet overhaast te werk! Het heeft geen nut om al je crèmes en lotions onverbiddelijk in de vuilnisbak te kieperen. Wissel gewoon product per product in voor een veiliger en ‘cleaneralternatief.

2. Besteed de meeste aandacht aan producten die lang op je huid blijven.

Een natuurlijke foundation zonder killerstofjes is belangrijker dan je mascara bijvoorbeeld, omdat de mascara minder intensief in contact komt met je huid.

3. Trial and error.

De klassieke verzorgingsproducten zoals zeep, deodorant en dagcrème bestaan intussen in alle vormen en samenstellingen. Ook 100% natuurlijke varianten zijn makkelijk te vinden. Maar voor bijvoorbeeld lipstick en oogschaduw heb je al heel wat minder keuze. Niet te vergeten dat de doeltreffendheid van een product ook niet onbelangrijk is. We willen allemaal propere producten die ons lichaam niet schaden, maar we willen ook graag dat ze hun werk doen. Test uit en vraag overal staaltjes!

4. Ontdek minerale make-up.

Minerale make-up heeft het voordeel dat het veel minder bewaarmiddelen en/of oliën bevat en dat het meestal ook parfum achterwege laat. Maar lees ook hier altijd grondig de labels. Daarnaast vraagt minerale make-up een ietwat andere 'touch'. Tal van Youtubefilmpjes en beautyblogs helpen je graag op weg. Eens je het onder de knie hebt, kan je je nauwelijks inbeelden dat je ooit iets anders hebt gebruikt.

5. Lees altijd de ingrediënten.

Marketinggenieën nemen graag de woorden ‘natuurlijk’ en ‘hypoallergeen’ in de mond. Als consument is het verstandig om even stil te staan bij deze begrippen. Apps als ‘Think Dirty’ kunnen je ook in de juiste richting sturen.

6. Ontdek eerlijke, duurzame en groene merken.

Eens je enkele producten hebt gevonden die jouw goedkeuring meekrijgen, wordt het al snel duidelijk welke merken je onverbiddelijk links moet laten liggen. Het loont de moeite om jouw merken extra onder de loep te nemen. Lees over de filosofie, het ontstaan en de mensen achter het merk. Daarvoor ga je naar de website van het bedrijf dat de producten op de markt brengt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Astrologie

Wat leert jou de Aarde in je geboortehoroscoop?

Binnen de astrologie ligt meestal de nadruk op het zonneteken (of sterrenbeeld). We zijn echter…

Lees meer
Spiritualiteit

Negatieve energie: do's & don'ts bij het gebruik van witte salie

Je eigen energie of een oude en negatieve energie van iemand anders of een plek zuiveren: dit wordt…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom