Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
zondag 1 oktber 2023 • Kortrijk Xpo
Koop tickets >

Actieve houtskool: het zwarte goud van beautyland

Voeding & Gezondheid
Anna Wilde
19/09/2019
Actieve houtskool: het zwarte goud van beautyland

Wie bij het lezen van deze titel compleet uit de lucht komt gevallen, blijft maar beter naarstig verder lezen. Want de beauty- en cosmeticawereld is het er unaniem over eens: actieve houtskool verdient een vaste plaats in ieders verzorgingsroutine. Van stralend witte tanden tot een grondige detox, en zelfs een hippe 'black latte' om je vrienden en familie mee te imponeren. Deze natuurlijke grondstof wordt niet voor niets 'het zwarte goud' genoemd.

Actieve houtskool is verkoold hout dat voornamelijk wordt gewonnen uit lindehout en tot extreme temperaturen werd verhit, waardoor er microporiën ontstaan in het materiaal. Zonder die bewerking is de kool niet geschikt om te verwerken in verzorgingsproducten, maar wel om de barbecue mee in gang te steken. Uit dit proces ontstaat een fijn, zwart poeder, dat reeds eeuwenlang zijn toepassingen kent in de gezondheidszorg.

In het medicijnkastje

Actieve houtskool zwart goud beauty tandpasta

De bekendste toepassing van actieve houtskool in de geneeskunde is in het geval van intoxicatie. Het absorberende vermogen van actieve kool wordt namelijk geschat op 60%. Het kan tot duizendmaal zijn eigen gewicht absorberen aan gassen, zware metalen en allerhande chemicaliën. Dat is de reden waarom actieve houtskool dikwijls als eerste wordt toegediend wanneer er symptomen zijn van vergiftiging. Tot vier uur na de inname van de toxische stof hecht de actieve kool zich vast aan de chemicaliën. Daardoor wordt de toxiciteit gereduceerd van in de maag, tot in de dunne en dikke darm. Twijfels? Laat deze anekdote je overtuigen: in 1831 dronk professor Touery een dodelijke dosis strychnine voor de ogen van zijn collega’s. Door onmiddellijk erna actieve houtskool in te nemen, overleefde de professor de gedurfde act. Buiten de spoedafdeling wordt actieve kool ook gebruikt bij diarree, lever- en nieraandoeningen, griep, verkoudheid, een schorre, hese keel en bij insecten- en zelfs slangenbeten.

Onmisbaar voor een frisse look

Naast zijn medische toepassingen werd actieve houtskool sinds de opkomst van de superfoods een ware hype. Dat is zeker niet onterecht, want het laaggeprijsde zwarte poeder zorgt voor stralend witte tanden en een frisse mond, met dank aan zijn sterk absorberend vermogen. Ondanks de 'halloween-look' tijdens het tandenpoetsen, heeft het een whitening-effect en neemt het broeihaarden van bacteriën weg. Daardoor zorgt het voor een frisse mondgeur.

Hoe gebruik je die actieve kool?

Heel eenvoudig: ’s morgens, na het ontwaken en stretchen, neem je een kleine hoeveelheid poeder droog in de mond. Verdeel het met de tong gedurende een 2 à 3-tal minuten, zodat het kan inwerken. Vervolgens neem je je tandenborstel en poets je traag en grondig (cirkelvormige beweging) alle vlakken, ook de tong. Flos tussen de tanden en spoel na met water. Je kunt erna ook olietrekken voor een optimaal resultaat. Je glimlach zal nog nooit zo stralend geweest zijn!

Experts raden aan om maximaal 1x per week je tanden met houtskool te poetsen. Dit poeder (alsook de tandpastavariant) bevat meer schuurmiddel dan andere pasta's, waardoor je bij dagelijks gebruik je tandglazuur beschadigt!

Actieve houtskool wordt ook aangewend bij sapkuren, om het lichaam grondig te zuiveren en te detoxen. In beautyland is houtskool enorm gegeerd bij mensen die last hebben van een vette huid. Het product wordt in heel wat gezichtsmaskers en -crèmes verwerkt, omwille van zijn zuiverende werking. Het reinigt de poriën grondig. Bij regelmatig gebruik zou het zelfs helpen om acne te bestrijden. Geen beauty-uitdaging te groot voor actieve houtskool!

Meer lezen?

Smeer het uit!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

De mercuriale kracht van topatleten Eddy Merckx, Remco Evenepoel en Tadej Pogacar

De Ronde van Vlaanderen vond plaats op 2 april 2023. Bij de vrouwen kwam de Belgische Lotte Kopecky…

Lees meer
Spiritualiteit

In gesprek met natuurheks Lunadea: 'Mijn dag is gevuld met kleine rituelen.'

Lunadea Jankiewicz (42) is ongetwijfeld de bekendste heks van de lage landen. Over haar ervaringen…

Lees meer
Inspiratie

Dankzij deze 3 tips blijf je gefocust

Komt het wel eens voor dat je niet genoeg energie hebt om alles van je to do list af te vinken? Of…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom