Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De positieve effecten van hardlopen op je mentale gezondheid

Voeding & Gezondheid
Gastschrijver
12/02/2024
De positieve effecten van hardlopen op je mentale gezondheid

Hardlopen is misschien wel één van de meest populaire vormen van beweging als het gaat om het behoud van een gezonde levensstijl. Logisch, aangezien het natuurlijk ontzettend laagdrempelig is en bijna iedereen het kan doen. Los van het feit dat het enorm toegankelijk is, heeft het nog veel meer voordelen. Het fijne van deze voordelen, is dat ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn. Zo helpt regelmatig hardlopen dus niet alleen bij sterkere botten, spieren en gewrichten, maar doet het ook iets met hoe we ons mentaal voelen. Omdat we ons in dit artikel met name focussen op het mentale gedeelte, beperken we ons in dit artikel tot een kort stukje met fysieke voordelen en gaan we voor de rest in op het mentale gedeelte. Dus wil jij weten wat regelmatig hardlopen voor jou kan doen? Lees dan snel verder!

Fysieke voordelen van hardlopen

Hardlopen heeft meerdere positieve effecten op ons lichaam. Het is een uitstekende manier om je conditie te verbeteren en ook overtollige kilo's kwijt te raken. Tijdens het rennen worden niet alleen je spieren getraind, maar ook je hart en longen. Dit resulteert in een verhoogd uithoudingsvermogen, waardoor je je over het algemeen veel fitter voelt. Daarbij is het wel belangrijk dat je als vrouw een goede sport bh draagt. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een sport bh wit voor de zomermaanden, terwijl een sport bh in het zwart misschien wat mooier staat in de winter. Het enige waar je wel goed op moet letten, is op de juiste ondersteuning. Wil je verzekerd zijn van kwaliteit en dus goede ondersteuning, dan is het kopen van een freya sport bh een absolute aanrader.

Mentale voordelen van hardlopen

Niet alleen ons lichaam profiteert ervan wanneer we hardlopen, maar ook onze geest. Het wordt vaak beschouwd als een uitstekende manier om stress te verminderen en onze geestelijke gezondheid te verbeteren. Tijdens het hardlopen komen er endorfines vrij, ook wel bekend als 'gelukshormonen'. Deze hormonen zorgen voor een positief gevoel en kunnen helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het verbeteren van onze gemoedstoestand. Wist je dat hardlopen daarnaast ook een positieve invloed heeft op verschillende cognitieve functies? Dat wil zeggen dat regelmatig hardlopen ook zorgt voor een beter geheugen en beter vermogen om informatie te verwerken, ook ideaal dus voor op je werk.

Hardlopen in de natuur

Wil je helemaal tot rust komen en tegelijkertijd ook lekker kunnen bewegen, dan is hardlopen in de natuur de perfecte combinatie. Vooral in de lente worden we vaak ontzettend gelukkig van het eerste zonnetje dat weet door te breken en de geur van het bos. Hoe fijn is het dan om heerlijk te kunnen genieten van deze natuur, terwijl je ondertussen ook werkt aan je conditie, spieren en mentale gezondheid? Als je het ons vraagt, dan zou eigenlijk iedereen regelmatig moeten hardlopen. Let daarbij alleen wel op, dat je niet direct te hard van stapel loopt, maar het wel rustig stap voor stap opbouwt, zodat je lichaam kan wennen en jij natuurlijk ook.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Hoe kan een terras invloed hebben op spirituele factoren?

Een terras kan op verschillende manieren invloed hebben op spirituele factoren. Het biedt een…

Lees meer
Inspiratie

Ontdek de wereld

Word jij blij van de natuur en ervaar je een bepaalde rust als je in de natuur bent? Wil je graag…

Lees meer
Spiritualiteit

Midwinter • De kortste dag, de langste nacht

Tussen 20 en 23 december vieren we elk jaar Midwinter. Een nieuw zonnejaar zet zich in. Dit jaar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom