26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

4 redenen waarom een vegan lifestyle gezond is

Voeding & Gezondheid
Gastschrijver
22/04/2024
4 redenen waarom een vegan lifestyle gezond is

Een vegan lifestyle wint steeds meer terrein en dat is niet zonder reden. Het niet eten van dierlijke producten en meer focus op natuurlijke producten biedt je lichaam een gezonde basis. Waar het eerst nog een uitdaging kon zijn om er een gevarieerd eetpatroon op na te houden, biedt social media nu talloze inspiratie om als gezonde vegan door het leven te gaan. Maar wat is er nu precies zo gezond aan vegan zijn? Wij zetten wat feiten op een rijtje.

1. Een vegan dieet is rijk aan voedingstoffen

Wanneer je er een vegan lifestyle op na houdt, dan vermijd je het eten van vlees en vis en focus je alleen op natuurlijke producten, zoals groenten, fruit, volle granen, noten en zaden. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten, die allemaal bijdragen aan een gezond lichaam en een sterk immuunsysteem. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingswaarden binnenkrijgt, die je mist door het niet eten van vlees en vis. Daarom is het vaak zo dat vegans supplementen en of poeders extra innemen om zo alle nodige voedingswaarden binnen te krijgen. Ook hierbij moet je opletten of een supplement of poeder niet gemaakt is van dierlijke producten. Zo is de vegan proteïne poeder van Orangefit een voorbeeld van poeder dat volledig te combineren is met een vegan lifestyle en ben je ervan verzekerd dat het is verrijkt met vitaminen en mineralen.

2. Een lager risico op chronische ziekten

Onderzoeken tonen aan dat een goed uitgebalanceerd vegan dieet kan helpen het risico op chronische ziekten te verlagen, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Dit komt deels door de hogere inname van vezels, antioxidanten en gezonde vetten en het vermijden van schadelijke stoffen die vaak in dierlijke producten voorkomen. Met een vegan dieet sluit je de nadelen van het eten van dierlijke producten uit, iets dat voor sommigen precies de reden is geweest waarom ze voor een vegan lifestyle hebben gekozen.

Door te kiezen voor een vegan lifestyle en/of dieet kies je voor essentiële voedingsstoffen, terwijl je bijdraagt aan een gezonder en duurzamer leven voor jezelf en de planeet.

3. Snelle verlaging van het cholesterol

”Een van de grootste voordelen van het veganisme is dat het niet eten van dierlijke producten je cholesterol aanzienlijk verlaagt.”

Een van de grootste voordelen van het veganisme is dat het niet eten van dierlijke producten je cholesterol aanzienlijk verlaagt. Dit komt doordat de producten die wel in een vegan lifestyle passen over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevatten, wat gunstig is voor het hart en de bloedvaten. Door dierlijke producten te vermijden, verminder je automatisch je inname van deze schadelijke vetten, wat kan leiden tot een lager cholesterolgehalte en een gezonder gewicht. Je ziet het dan ook steeds vaker gebeuren dat mensen expres kiezen voor een vegan lifestyle (ook al is het maar tijdelijk) om hun cholesterol naar beneden te halen.

4. Een milieuvriendelijke en duurzame lifestyle

Het laatste punt is iets waar jij als persoon niet alleen baat bij hebt, maar wat uiteindelijk ook de beste keuze is voor het milieu. Door het niet (of zo min mogelijk) eten van dierlijke producten blijven de dieren gespaard en wordt de productie van dierlijke producten verminderd. Dit laatste draagt daarin ook bij aan ontbossing, watervervuiling en klimaatverandering, terwijl plantaardige voeding veel minder impact heeft op het milieu. Wanneer je wel vegan proteïne poeder of andere voedingssupplementen inneemt, kun je ervan verzekerd zijn dat er ingrediënten van ethische bronnen worden gebruikt. Wat uiteindelijk ook de ecologische voetafdruk verder verkleint.

Al met al biedt het veganisme een scala aan gezondheidsvoordelen, van een hogere inname van voedingsstoffen tot een lager risico op ziekten en een positieve impact op het milieu. Door te kiezen voor een vegan lifestyle en/of dieet kies je voor essentiële voedingsstoffen, terwijl je bijdraagt aan een gezonder en duurzamer leven voor jezelf en de planeet.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Horoscoopanalyse van de Nieuwe Maan op 8 mei 2024

Zelfs zonder dat we het beseffen, wordt veel van ons leven geregeerd door de evolutie van de Maan.…

Lees meer
Astrologie

Astrologie: bereken je dominante planeet

Astrologie is een heel fascinerend kennisdomein, waar de stand van de hemellichamen bij je geboorte…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 4 is uit! Voorwoord van Bloom eindredacteur Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 4 - 2024 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom