26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Zijn vrouwen spiritueler dan mannen?

Spiritualiteit
Amber Herstraets
18/04/2024
Zijn vrouwen spiritueler dan mannen?

Het wordt vaak gezegd dat vrouwen meer spiritueel ingesteld zijn dan mannen. De spirituele vrouw ten opzichte van de rationele man. Het lijkt een poging om de werkelijkheid eenvoudiger te maken, maar schuilt er een kern van waarheid in? Dit artikel zoekt het uit: zijn vrouwen nu echt spiritueler dan mannen?

Meer in contact met gevoelens

Hoewel mannen en vrouwen evenveel emoties ervaren, staan vrouwen meer rechtstreeks in verbinding met hun emotionele kant. Ze zijn sneller geneigd om te uiten hoe ze zich voelen en zijn meer gericht op zelftranscendentie.

Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen emotioneel intelligenter: ze zijn meer empathisch, kunnen situaties vaak beter lezen en weten hoe ze moeten reageren als iemand van streek is. Ook op vlak van algemeen-reflexieve spiritualiteit zijn ze actiever. Dit betekent dat ze niet bij de pakken blijven zitten en zelf op zoek gaan naar spirituele inhouden en ontmoetingen. Ze vullen hun vrije tijd bijvoorbeeld sneller in met een spiritueel boek of met diepgaande gesprekken over de zin van het leven. Kortom: ja, vrouwen zijn meer bezig met hun spirituele kant te ontwikkelen.

Zelf zoeken wat je wilt in het leven en daarvoor opkomen is deel van de rugzak die generaties van vrouwen met zich meedragen.

Geschiedenis van emancipatie

”Als antwoord op de oneerlijke onderdrukking, kwamen vrouwen actief op voor hun rechten. Zo verruimden ze hun bewustzijn.”

Hoe komt het dan dat vrouwen actiever bezig zijn met de ontwikkeling van hun spiritualiteit? Een korte terugblik naar de geschiedenis van vrouwenemancipatie kan veel verhelderen. Vrouwen hebben de voorbije eeuwen veel te verduren gehad. Ze werden gediscrimineerd in de samenleving en ervaarden op juridisch, economisch en algemeen vlak grote drempels. Als antwoord op deze oneerlijke situatie, kwamen ze actief op voor hun rechten. Zo hebben ze veel kunnen veranderen: vrouwen hebben hun bewustzijn verruimd en zijn buiten de grenzen van de was en de plas getreden.

Deze vechtersmentaliteit dragen vrouwen als erfenis mee: het is geweten dat vrouwen harder moeten werken om hetzelfde te bereiken, dus zetten vrouwen vanuit zichzelf een tandje bij. Daardoor komt het dat vrouwen ook in hun vrije tijd actiever de spiritualiteit opzoeken. Zelf zoeken wat je wilt in het leven en daarvoor opkomen, is immers deel van de rugzak die generaties van vrouwen met zich meedragen.

Wist je dat ...

Marie Popelin (1846-1913), de eerste Belgische vrouw die ondanks alle barrières een diploma Rechten behaalde, geweigerd werd aan de balie van Brussel omdat ze een vrouw was? Ze mocht niet starten met werken.

Gabrielle Defrenne de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena in 1968 aanklaagde wegens discriminatie? Vrouwelijke medewerkers werden niet alleen minder betaald dan hun mannelijke collega’s, maar kregen ook hun ontslagbrief zodra ze de 40-jarige leeftijd bereikten.

En mannen dan?

Dit staat in contrast met mannen die doorheen de geschiedenis een dominante positie hadden in onze samenleving – hallo, patriarchale samenleving en misogynie – en vaak binnen het gezin de taak hadden om voor de gezinsleden te zorgen, vooral op materieel vlak. De nadruk lag op fysieke kracht en arbeid, en niet op bewustzijnsverruiming.

Verder heerst er een taboe op spiritualiteit voor mannen: het wordt vaak geassocieerd met representaties van vrouwelijkheid, waardoor mannen minder geneigd zijn zich hierin te verdiepen. Zonde, toch?

Vrouwen zijn dus doorgaans spiritueler dan mannen. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat dit afhangt van hoe je spiritualiteit begrijpt. Het is ook mogelijk dat sommige mannen en vrouwen even spiritueel ingesteld zijn, maar dat ze dit op een andere manier invullen.

Hoe begrijp jij spiritualiteit?

Extra

Beleven

Bezoek de Spirituele Bloom Fairs in je regio
Astrolijn: WhatsApp, SMS, mail met een online medium of coach

Leestip

'Moeder & Kind', roman van Steve Aernouts
'Trilogie', spirituele roman van Marc Perneel

Doen

Bereken & lees je geboortehoroscoop
Volg een cursus bij Bloom (zowel online als fysiek in Waregem)

Meer lezen

Mars in Vissen • 22/03 - 30/04/2024 • De echte kracht van je intuïtie
Welke boom ben jij? • Jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

Unieke krachtplekken in België en Nederland

Theeblaadjes lezen: je toekomst in een kopje thee

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Nieuwe Super Maan in Vissen • zondag 10 maart 2024 • Kies je intenties wijs

Op zondag 10 maart om 10.02 uur staat de Nieuwe Maan in het sterrenbeeld Vissen. Er hangt een…

Lees meer
Liefde & Relatie

Dromen en narcisme • deel 2

Veel, zo niet alles wat je droomt, heeft te maken met jezelf. De symbolische boodschappen in dromen…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Boogschutter • 23 mei 2024 • Zoek levensvreugde

Op 23 mei 2024 om 15.52 uur voltrekt de Volle Maan zich in het sterrenbeeld (of liever:…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom