Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Spiritualiteit onder jongeren - Een onomkeerbare trend?

Spiritualiteit
Bloom
28/08/2022
Spiritualiteit onder jongeren

Steeds meer Gen Z’s verdiepen zich in spiritualiteit. Het lijkt wel een ware trend. Dankzij de technologische ontwikkelingen heeft de jeugd op vandaag toegang tot een grenzeloze informatiebron. Ook op socialmedia-apps, zoals TikTok, is spiritualiteit hot en trendy. Hoe komt het dat tieners zich plots aan verlichting wijden? Waaruit putten zij hun kennis en hoe integreren ze zingeving in hun dagelijks leven? Bloom zocht het voor je uit.

Lynn Van Heghe Profielfoto

Corona en de daaraan gekoppelde beperkende maatregelen waren voor vele jongeren een duwtje in de rug richting een bewuster leven. Ze werden op zichzelf teruggeworpen en kregen de tijd om na te denken over het leven. Dat was ook het geval voor de 20-jarige Lynn Van Heghe uit Aalst (foto), die tijdens de coronacrisis een podcast en YouTube-kanaal ‘Lynns alchemy’ opstartte, waarin haar reis naar een bezield leven centraal staat. Lynn is protestants opgevoed en heeft van kleins af aan een grote bewondering voor mensen die het woord van God met veel overgave weten te verkondigen. Haar nieuwsgierigheid naar 'hogere machten' en de behoefte om haar leven meer betekenis te geven, spoorden Lynn aan op zoek te gaan naar antwoorden. Bepaalde ideeën uit het katholicisme integreerde ze in haar nieuwe way of life, maar toch was het vooral het spirituele gedachtegoed dat de ommekeer teweeggebracht.

Weg van traditionele godsdienst

”Door te leven volgens spirituele en religieuze waarden heb ik mezelf op een manier leren kennen die de wereld je niet wil aanleren.”

Dat pad is er een dat door steeds meer jongvolwassenen wordt bewandeld. Een van de grote verschillen tussen traditionele religies en spiritualiteit is, dat je via dat laatste dingen leert doen uit 'zelfliefde' en niet omdat het zogezegd niet mag van God, of omdat er je anders een straf boven het hoofd hangt. “Door te leven volgens spirituele en religieuze waarden heb ik mezelf op een manier leren kennen die de wereld je niet wil aanleren”, vertelt Lynn. “Hierdoor heb ik ontzettend veel liefde en begrip voor mezelf gevonden, waardoor ik dit ook weer makkelijker kan overbrengen op mijn omgeving.”

Het mooie aan dit geloof waarin liefde centraal staat, is dat het zowat alle geloofsovertuigingen overkoepelt. Iedereen kan spiritueel zijn, of je nu christen, moslim, hindoe, boeddhist of protestant bent. Spiritueel leven slaat op het geloof in een groter geheel. Het gaat erom dat je je leven zin geeft en dat je dat op de een of andere manier in je dagelijkse leven integreert. “Spiritualiteit en religie geven antwoord op onze meest prangende levensvragen”, legt Lynn uit. “Als je niets hebt dat je vertelt hoe waardevol of geliefd je bent en dat er een reden is voor jouw bestaan, dan lijkt het leven helaas zinloos.”

Er zijn ook tal van dimensies in de spirituele wereld. Je kan op heel verschillende manieren spiritueel zijn. Zo heb je heksen, mensen die in engelen geloven, anderen die leven volgens de maan- en/of planeetstanden, of die waarde hechten aan getallen, en nog zoveel meer. Iemand kan een bepaalde way of life aanhangen, geheel volgens eigen gebruiken en rituelen. Dit alles maakt de een niet meer of minder spiritueel dan de ander, want we zijn immers allemaal hetzelfde. Maar er is gelukkig voor ieder wat wils.

Is Generatie Z meer bezield?

Lynn Van Heghe Quote Be Like Lyn

Of jongeren van nu meer met spiritualiteit begaan zijn dan de tieners uit pakweg de jaren ‘60 vereist verder onderzoek. Toch concludeert een Amerikaanse studie van het Springtide Research Institute (Winona) dat veel jongeren zijn zoals Lynn het beschrijft. Hoewel ze zichzelf nog steeds als religieus beschouwen, staan ze huiverig tegenover religieuze instellingen. En dus benaderen zij hun geloof op een manier die, voor een buitenstaander, misschien nog weinig gemeen heeft met de meer traditionele geloofsbeleving. Gen Z’s zijn duidelijk minder geneigd om zich aan te sluiten bij bestaande instellingen en organisaties, omdat ze die veelal wantrouwen.

Jongeren willen zich bij anderen aansluiten, zich verbinden. Ze zijn op zoek naar antwoorden op kernvragen zoals: ‘Hoe wil ik leven?’, ‘Waarom besta ik?’, ‘Wat is het doel van mijn leven?’. Deze tijdloze filosofische en existentiële vragen worden veelal niet beantwoord door de traditionele godsdiensten, waardoor jongvolwassenen hun zoektocht verderzetten, een trend die al zowat zestig jaar aan de gang is. “In de kerk kreeg ik niet altijd antwoord op al mijn levensvragen. Door mezelf te informeren en zelf research te doen, heb ik veel geleerd over het spirituele gedachtegoed. Vooral via YouTube-video’s en podcasts heb ik interessante inzichten verworven.”

Anno 2022 ligt ook alles binnen handbereik. Stap een boekenwinkel binnen en je vindt in de sectie ‘Spiritualiteit’ een overvloed aan werken die bijna elk aspect van spiritualiteit behandelen: Kelten, Wicca, Feminisme, Oosterse Wijsheid, Kaartleggen, Astrologie, Zingeving, en ga zo maar door. Dat Generatie Z meer geneigd is om zich te laten leiden door online platformen komt omdat de werken in de klassieke boekenshop geschreven zijn door volwassenen en niet door leeftijdsgenoten. “Met de opkomst van sociale media en het internet is informatie altijd toegankelijk geweest voor ons, terwijl we ook al vroeg geconfronteerd werden met wereldproblemen, zoals de opwarming van de aarde”, gaat Lynn verder. “Het is allemaal right in our face. De wereld lijkt soms één grote janboel en dat heeft mentaal een enorme impact op jongeren. Spiritualiteit helpt hen erdoorheen.”

SpiruTok en WitchTok

Op de jongerenapp TikTok scoort spiritualiteit verbazend goed bij een aanzienlijk deel van de gebruikers. TikTok is zo opgebouwd dat je korte filmpjes van maximum drie minuten kan plaatsen en bekijken. Middels een algoritme zijn er ook verschillende ‘sides’ aan TikTok gelinkt. Zo kan het - veelal jongere - publiek zijn dansmoves opschalen, zich tegoed doen aan komische video's, playbackfilmpjes posten en liken, terwijl ook meer diepzinnige video’s een steeds prominentere plaats innemen. Een van deze spirituele sides is ‘WitchTok’, waar de jonge heksen van vandaag hun gading vinden.

Verder zijn ook tarotleggingen heel populair op ‘SpiruTok’. Er wordt dan een kaartlegging uitgevoerd en wanneer het filmpje op jouw pagina belandt, is dit een teken dat de boodschap erachter voor jou bestemd is. Er is bovendien allerlei informatie terug te vinden over engelengetallen, manifesteren, kristallen, reality shifting, het universum, enz. Maar zoals steeds bij elk socialmediaplatform: vermits iedereen op TikTok kan posten wat hij wil, is desinformatie nooit veraf.

Toch komt spiritualiteit vooral uit jezelf. Je kan lezen en leren zoveel je wil, bewustzijn is en blijft vooral een staat van zijn. Het heeft alles te maken met betekenis geven aan je leven en weten dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Het is alsof alles op zijn plaats valt nadat je vanbinnen al die dingen al lang wist, maar ze gewoon voor even vergeten was. Worden de seculiere Lage Landen steeds meer geestelijk nu de jongere generaties op zoek gaan naar betekenis buiten het materiële? Meditatie en mindfulness maken inmiddels deel uit van de cultuur en er lijkt onder jongeren een toenemende belangstelling te zijn voor tarot en manifesteren. Gen Z’s snakken naar dat gevoel van vervulling en spiritualiteit reikt hen in deze de tools aan naar een meer bezield en vooral gelukkiger leven. Of zoals Lynn het verwoordt: “Spirituality just brings out the beauty in life, which makes me love life more and more”.

Spiritualiteit in je dagelijkse leven integreren?
Dat doe je zo !

”Je kan op heel verschillende manieren spiritueel zijn - Lynn Van Heghe”

Hou een dankbaarheidsdagboek bij: door elke dag een moment stil te staan bij al het moois in je leven komt er een positieve energie vrij. Door te beseffen hoe gezegend je bent, sta je ook gelukkiger in het leven.

Creëer een persoonlijke ochtendroutine: of het nu een ademhalingsoefening, even je gedachten neerpennen of een skincare routine is, zoek uit wat jou een boost geeft. Zo start je elke dag met een positieve insteek.

Even pauzeren voor een meditatie: niet ingaan op alle gedachten in je hoofd zorgt voor innerlijke rust. Zo voel jij je achteraf helemaal zen.

Installeer een heilig altaar, een plekje helemaal voor jou alleen. Kies voor elementen die voor jou een speciale betekenis hebben, zoals foto’s, beeldjes, kristallen,… Speel in op voorwerpen waarmee jij je verbonden voelt.

Maak gebruik van affirmaties: bij een affirmatie kies je voor een positieve zin waarvan jij hoopt dat de inhoud ervan realiteit wordt. Zo kan je bijvoorbeeld om je dag te beginnen luidop de affirmatie ‘Vandaag en elke dag sta ik open voor liefde en geluk’, voor de spiegel herhalen. Je spreekt de zin uit alsof het al werkelijk zo is. De vibratie van woorden heeft een niet te onderschatten kracht waardoor je je dromen kan manifesteren.

Spiritualiteit on the go

Spiritualiteit on the go Lynn Van Heghe Bloom B Plus

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Welke boom ben jij? • Jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

De westerse en Chinese astrologie en horoscopen zijn voor ons de meest bekende, maar het zijn lang…

Lees meer
Liefde & Relatie

Draadloos verbinden: over verbindende communicatie in digitale tijden

Hoe kunnen we, ook digitaal, verbindend communiceren? Dit artikel stelt voorgaande vraag centraal.…

Lees meer
Inspiratie

Lander Miro Vandenborre blikt terug op zijn eerste boek 'Op zoek naar Aurora'

Opnieuw zakken mijn schoenen in het zand van De Haan, daar waar het verhaal ‘Op zoek naar Aurora’…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom