Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

How to: overleven in een wereld vol machtsstructuren

Spiritualiteit
Sofia van Nuffel
01/06/2023
How to: overleven in een wereld vol machtsstructuren

In ons dagelijks leven, terwijl we druk bezig zijn, realiseren we ons vaak niet dat onze levens worden beïnvloed door systemen en structuren waarbinnen we hebben leren functioneren. We hebben de huidige systemen die onze samenleving besturen geaccepteerd, maar het is pas tijdens crisismomenten dat we beseffen dat we het niet altijd eens zijn met de heersende normen en waarden. We volgen braaf wat ons wordt opgedragen, zonder echt zelfstandig te denken. Dit kan ons uit onze comfortzone halen, wat voor velen onaangenaam is. Gelukkig zijn er veranderingen gaande.

Als we terugkijken op de impact van de coronapandemie, zien we hoe het ons normale leven verstoord heeft en hoe de bestaande machtsstructuren meer zichtbaar werden. Plotseling beseften we dat we weinig te zeggen hadden en dat regels van bovenaf werden opgelegd. Het werd bijna onmogelijk om onze eigen gang te gaan en we werden beperkt op verschillende gebieden van ons leven. Als we het niet eens waren met deze regels, werden we snel bestempeld als de slechteriken. Gelukkig is dat grotendeels achter de rug.

Desondanks heeft de coronacrisis ook geleid tot diverse tegenbewegingen die bewustwording stimuleren en de autoriteiten durven bevragen. We hebben grotendeels de controle over ons eigen denken, handelen en doen uit handen gegeven, maar er is een inhaalslag gaande. Meer dan ooit ontbreekt het vertrouwen in onze 'oversten', maar zij blijven grotendeels bepalend voor ons dagelijks leven op dit moment.

Tunnelvisie en alleenheersers

Machtsstructuren zijn altijd aanwezig en het is belangrijk om ze te begrijpen, zonder te vervallen in samenzweringstheorieën. Macht wordt problematisch wanneer degene die het uitoefent het misbruikt voor eigen gewin. Het vasthouden aan een machtspositie, ongeacht de consequenties, kan leiden tot tunnelvisie, waardoor iemand zijn eigen 'fouten' niet meer ziet. Die persoon kan nog steeds overtuigd zijn van zijn positieve bijdrage, terwijl dit misschien niet langer het geval is.

Een hoog niveau van zelfreflectie is daarom uiterst belangrijk voor mensen in machtsposities. Zodra hun rol is uitgespeeld, zouden zij moeten aftreden, zelfs als dit hen uit hun comfortzone haalt. In momenten van crisis komen vaak bepaalde individuen aan de macht, die gedijen en uitgroeien tot invloedrijke leiders met een bepaalde status. De gelegenheid die zij krijgen, is bedoeld om een groep mensen door een zware en moeilijke periode te leiden en hen te helpen naar een verbeterde situatie. Na deze periode zou de aandacht zich normaal gesproken moeten verleggen, maar vaak willen leiders koste wat het kost aan de macht blijven.

De stem van het volk

Wanneer de stem van een groep mensen wordt weggenomen of wordt overstemd door de stem van een leider, ontstaan er ernstige problemen en een vertrouwensbreuk. Het vertrouwen in een leider kan alleen behouden blijven als deze zich voortdurend dienstbaar opstelt, in plaats van het omgekeerde. Het doel moet altijd openbaar blijven, zoals dat ook geldt voor de rol van een politicus. Zij moeten een bevolkingsgroep vertegenwoordigen en de uiteindelijke stem bij het volk laten liggen. Het onderdrukken of veroordelen van mensen met een andere mening mag geen optie zijn.

Wanneer onze visie op de wereld niet overeenkomt met de heersende opvattingen, voelen we ons ongemakkelijk en zoeken we naar groepen die beter bij ons passen. Hierdoor ontstaan er grote kloven tussen verschillende bevolkingsgroepen, en kunnen we geïsoleerd raken in een "wij tegen zij"-mentaliteit. Dit werd duidelijk zichtbaar tijdens de zoektocht naar een oplossing voor de wereldwijde pandemie, wat leidde tot extreme en paranoïde standpunten en aannames. Beslissingen die boven ons hoofd werden genomen en directe invloed hadden op ons dagelijks leven, hebben een aanzienlijke impact gehad op onze mentale gezondheid.

Blijf openminded

Desondanks moeten we accepteren dat we hier zijn en leven met wat er is, zelfs als het er niet altijd rooskleurig uitziet. We kunnen niet ontsnappen naar een eiland of een andere planeet en nooit geconfronteerd worden met mensen en systemen die anders zijn dan wij. We kunnen echter proberen om vrij te blijven in ons denken en vertrouwen te hebben in de uitdagende tijden waarin we leven. Het is belangrijk om een overzicht te behouden door een vogelperspectief te ontwikkelen. Perioden van chaos en revolutie hebben altijd bestaan, en we bevinden ons nu middenin zo'n periode. Dit betekent echter niet dat de toekomst per definitie slechter zal zijn, ondanks wat sommige pessimisten beweren.

De grootste kloof die we moeten overbruggen, is die in ons eigen denken. In plaats van elkaar tegen te werken, is het belangrijk om constructief samen te werken, te luisteren naar anderen en te begrijpen waarom iemand iets doet of zegt, in plaats van elkaar voortdurend te veroordelen. Een cliché, maar toch altijd relevant, is om meer liefde en redelijkheid te brengen in onze woorden en daden.

Waar de macht verschijnt, daar verdwijnt de liefde.

Carl Gustav Jung

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op woensdag 20 maart 2024 om 04.07 uur (met Antwerpen als locatie) vieren we het jaarlijks…

Lees meer
Inspiratie

Boekreview • De Duivelse Draak en de Val van de Keizer door Clark Gillian

In het boek 'De Duivelse Draak en de Val van de Keizer' van Clark Gillian worden lezers meegenomen…

Lees meer
Lifestyle

Voel je zen in je eigen huis: 5 tips voor het creëren van een rustige omgeving

In onze drukke en stressvolle levens is het belangrijk om een plek te hebben waar we kunnen…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom