Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
zondag 1 oktber 2023 • Kortrijk Xpo
Koop tickets >

Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Spiritualiteit
Ada Dierick
18/03/2022
Lente-equinox: plant je intenties met Godin Ostara

Op dinsdag 21 maart 2023 om 22:24 uur vieren we het jaarlijks aanbreken van het vruchtbare lenteseizoen en eren we de lentegodin Ostara. Het licht overwint van de duisternis en de dagen worden langer dan de nachten. Stilaan krijgen de bomen weer bladeren en voelen we de warmte van onze geliefde Zon over onze dagen terugkeren. De wereld klaart op en de Aarde bereidt zich voor op nieuw leven…

We spreken van een equinox wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dag en nacht zijn dan even lang in de meeste tijdzones ter wereld. Dit gebeurt tweemaal per jaar, eens voor de start van de herfst en eens wanneer de lente begint. De intrede van de lente brengt optimisme en nieuwe kansen met zich mee. De aarde is in volle bloei en alles is mogelijk! We kunnen beginnen met een schone lei en projecten nieuw leven inblazen.

Ostara: godin van de vruchtbaarheid

De Kelten en Germanen leefden volgens het ritme van Moeder Aarde en voerden speciale rituelen uit om de godin van de vruchtbaarheid, Ostara, te bedanken voor haar voorziening van levensmiddelen. Het aanbreken van de lente was om die reden voor de Kelten en Germanen een heilige periode waar werd stilgestaan bij de zegeningen die ze gekregen hadden en al het goede dat nog zou komen. Men eerde dat de lentegodin Ostara ontwaakte uit haar diepe winterslaap. Haar naam verwijst dan ook naar het oosten, omdat de Zon er opkomt.

”Ostara symboliseert het licht dat nu de duisternis overheerst.”

Ostara symboliseert het licht dat nu de duisternis overheerst. Ook de scheppende kracht en vruchtbaarheid staan centraal. Om deze reden worden er met Pasen vaak eieren afgebeeld. Eieren representeren immers vruchtbaarheid, nieuw leven en hoop. De kleuren die de paaseieren meekrijgen, zijn bovendien ook van tel. Zo staat rood voor het leven zelf, groen voor nieuwe planten en geel voor de zon. Vroeger begroef men eieren in de akkers om de grond vruchtbaar te maken. Daaruit stamt onze traditie om met Pasen versierde chocolade-eieren te verstoppen voor onze kleine bengels.

Tegenwoordig vieren vooral heidense tradities zoals de wicca dit lentefeest. Een nieuwe start vraagt ook het ontdoen en opkuisen van wat je niet langer dient. Alle negatieve en oude energie dient plaats te maken voor nieuwe en positieve energie. Zowel je omgeving als je innerlijk wordt gereinigd. Maak komaf met al wat je tegenhoudt om je doelen en dromen te bereiken.

Lentekriebels

Ben je geïnspireerd geraakt door deze heilige dag en voel je het ook kriebelen om een nieuwe start te maken? Wij geven je alvast wat ideetjes om de godin Ostara te eren en helemaal in de lenteflow te komen!

 • Maak een lentewandeling en ga op zoek naar bloemen en snoepjes van de natuur. Verzamel bessen langs de weg of eetbare bloemen. Let wel goed op dat je niets giftig naar binnen werkt!
 • Zoek de magische boodschap op van de bloemen die je tegenkomt. Elke bloem heeft haar eigen symbolische betekenis. Zo staat een madeliefje voor zuiverheid en onschuld of een vergeet-me-nietje voor trouw en romantiek. Lees hier het artikel 'Magische boodschappen van bloemen'.
 • Clean je space, zet een leuk muziekje op en begin aan de lenteschoonmaak. Eens je er aan begint is het best leuk en voel je je dankbaar omwille van het feit dat alles opnieuw spic en span is.
 • Plant een intentie. Koop zaadjes van je favoriete bloemen stop ze samen met een intentie of wens in de grond. Binnenkort zal je het groeiproces kunnen volgen en manifesteert jouw wens zich in de werkelijkheid.
 • Versier je huis met lente-attributen. Gebruik elementen uit de natuur en decoreer met amethist, rozenkwarts, aventurijn, bergkristal, opaliet, tijgeroog,... voor een gezuiverde, liefdevolle en vruchtbare energie. Bekijk hier onze selectie trommelstenen.
 • Kook lekkere gerechtjes met seizoensgebonden kruiden en ingrediënten. Maak bijvoorbeeld een gezonde brandnetel smoothie met je favoriete fruit en geniet van de bloedzuiverende werking van deze plant.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De droomwereld - een filosofische uiteenzetting

Lectuur over dromen is haast overal verkrijgbaar in boekenwinkels. Daarin wordt duidelijk de…

Lees meer
Inspiratie

Boost je creativiteit middels je ademhaling

Ademen, het gaat zo natuurlijk en vanzelf. Doorgaans staan we er niet eens bij stil dat onze…

Lees meer
Gelukkig Leven

5 & 6 augustus 2023 • Summer Bloom Fest 2.0 • Deinze (BE): de ultieme zomerbeleving voor body, mind & soul

Op 5 en 6 augustus 2023 gaat Summer Bloom Fest 2.0 door, hét festival van Bloom dat mindfulness en…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom