Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Loop je hoofd leeg. Een mindful work-out: het kan!

Loop je hoofd leeg

Ontstressen is, naast een betere conditie kweken, één van de belangrijkste motivaties van doorwinterde joggers. Gericht mediteren tijdens het lopen tilt dat effect naar een nog hoger niveau. Want mindful lopen zorgt namelijk voor stressvermindering én je werkt tegelijkertijd ook aan je uithoudingsvermogen. Win-win, toch?

Waarom integreer je die loopsessies eigenlijk in je wekelijkse routine? Waarom niet Netflixen in de plaats, of een andere sport beoefenen? Meestal om je conditie te verbeteren, vet te verbranden, om je hoofd even leeg te maken na een vermoeiende dag, of gewoon omdat je het leuk vindt. Je loopt meestal op je eigen ritme, in groep of alleen, met of zonder doel. Je ademhaling volgt tijdens je looptochtje een bepaald ritme en je ben één met je gedachte. En dat hoeft niet altijd diepzinnig te zijn hoor: ook je boodschappenlijstje passeert ongetwijfeld wel eens de revue in die gedachtestroom.

Mindful lopen, hoe begin je eraan?

Wat vooral belangrijk is, is dat je ‘aanwezig’ bent tijdens je loopsessie. Je laat je niet afleiden door je horloge, gsm, andere personen of door je gedachten, zodat je je 100% kunt focussen op je lichaam. Hoe klinkt je ademhaling? Bij welke snelheid voel jij je het beste? Hoe reageert je lichaam op deze inspanning?

Vind je het moeilijk om je geest even te laten voor wat het is en uitsluitend aandacht te besteden aan je lichaam? Deze trucjes kunnen misschien helpen.

Mindful lopen Claudia Van Avermaet Bloom web

Leve de neusademhaling!

Tijdens het lopen is er meestal de reflex om door je mond te ademen. Maar zuurstof via je neus opnemen biedt heel wat voordelen in het kader van mindful joggen. Leg de nadruk op de juiste manier van ademhalen, lopen en bewegen. Ademen door je mond is namelijk een stressreactie. Door te ademen via de neus zal je je beter kunnen ontspannen. Beetje plakband op je mond en gaan! Je zult zien: je zult bewuster lopen en beter je grenzen aanvoelen.

Begin je work-outsessie met een ‘cooling down’.

Je ‘hot naar her’-levensstijl brengt je lichaam in een staat van permanente spanning. Daar moet je dus eerst verandering in brengen, wil je echt je hoofd leeglopen. Dat kan je doen door een paar rustige stretch- en ademhalingsoefeningen als pre-workout in te plannen.

Laat je horloge, activiteitstracker, gps-systeem en andere hebbedingen gewoon thuis.

Lukt dat niet? Probeer er dan eens 10 minuten niet naar te kijken en alleen maar aandacht te besteden aan wat je ziet rondom jou en aan het ritme van je ademhaling. Het gaat er hem hier namelijk niet om om binnen een mum van tijd de 10 kilometer te behalen of je persoonlijke tijdsrecord te breken. Je leert eenvoudigweg genieten van het lopen. Zo blijf je gemotiveerd.

Het mag best wat trager.

Je kunt bepaalde oefeningen uitproberen door bijvoorbeeld bewust te vertragen en op je ademhaling te letten. Hierdoor recupereer je sneller en voelt het beter aan voor je lichaam.

Ruik, hoor en kijk tijdens je loopje.

Wees je bewust van je hartslag en je eigen kracht. Geniet van de omgeving en maak deze keer je hoofd écht leeg. Deze indrukken zijn veel beter dan de to-do’s of de boodschappenlijstjes die telkens weer in je gedachten opkomen.

Liever wandelen?

Wanneer lopen jouw ding niet is, kan je bovenstaande tips gerust ook toepassen tijdens een wandeling. Concentreer je op je lichaam, voel je voeten op de grond, wat doen je armen? Belangrijk is dat al je aandacht naar de omgeving gaat, zoals een bloem, een wolk een boom… Je zult elke keer andere dingen opmerken.

Je kunt dit op elk moment van de dag toepassen. Het zal je lichaam meer in balans brengen. Geef het in elk geval een kans. Ga je gang en loop je hoofd leeg!

Meer lezen?

Happy in shape

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Inspiratie uit de tuin: een spirituele reis in de natuur

In de drukte van het moderne leven is onze tuin vaak een oase van rust, een toevluchtsoord waar we…

Lees meer
Spiritualiteit

Chakra 1 • Muladhara: Basis & Aarding • Incl. Worksheet!

In 2023 besteedde de redactie gedurende 8 edities van het Bloom Magazine aandacht aan de…

Lees meer
Spiritualiteit

Midwinter • De kortste dag, de langste nacht

Tussen 20 en 23 december vieren we elk jaar Midwinter. Een nieuw zonnejaar zet zich in. Dit jaar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom